Jetta Kuitunen

Ihmisellä on suuri yhteyden kaipuu. Toiseen ihmiseen voi saada yhteyden yllättävän helposti: musiikin avulla. Nuorena yksi ystävyyden tärkeimmistä kriteereistä on yhteinen musiikkimaku.

– Peilisolujärjestelmä analysoi jatkuvasti, kuka tai mikä ympäristössämme saattaa olla uhka. Yksi kriteereistä on samanrytmisyys. Siksi musiikki toimii niin hyvin propagandan ja manipuloimisen välineenä. Kun sotilaat marssivat samaan tahtiin ja kirkoissa ja temppeleissä lauletaan ja tanssitaan yhdessä, jyllää yhteisössä vahva yhteishenki, kertoo aivotutkija, professori Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta. 

Kuorossa laulaminen on hyväksi terveydelle 

Tutkijat havaitsivat, että musiikin melodia ja rakenne vaikuttivat kaikkien laulajien sydämen toimintaan. Yhteislaululla näytti olevan synkronisoiva vaikutus; laulajien syke nousi ja laski samaan aikaan, todettiin Göteborgin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkimuksessa. 

Kaikkialla, missä lauletaan yhteen ääneen, kysymys on myös yhteishengestä. Myös viime aikoina paljon tutkittu vagus-hermo on silloin läsnä ja aktiivinen vaikuttaen tunne-elämäämme, kommunikointiimme ja esimerkiksi äänenväriimme. 

Kuorolaisten sydämet sykkivät samaan tahtiin

Liekö kyseinen tutkija käynyt Heinolassa ja nähnyt ja kuullut Virtapiiri-kuoron. Kymmenen vuotta sitten perustettiin naiskuoro Virtapiiri, jonka riveissä laulaa 50–60 heinolalaislaulajaa. 

Virtapiiri-kuoro on valmistanut vuosittain konsertteja tai revyyesityksiä, mm. suositut Heinola Love -tempaukset ja -konsertit. Kuoro sai vuonna 2018 PaTe- eli Paras teko Heinolan hyväksi -palkinnon juuri Heinola Love -konsertin järjestämisestä. Kuoroa johtaa Ulla Renko ja ilmaisuohjaajana toimii Satu Nipuli. Kaksi kertaa Heinolan kesäteatterin lavankin täyttäneessä Virtapiiri-kuorossa on mieletön potentiaali, joka löytyi lehti-ilmoituksella vuonna 2010.

– Kymmenvuotisjuhlarevyy siirtynee syksylle. Korona-aikana kuoro on pantu harjoituksissa puoliksi ja niin pieniksi ryhmiksi, että kymmenen henkilön määrä toteutuu. On ollut maskit ja turvavälit, kertoo Ulla Renko. 

– Kierrokset ovat kasvaneet vuosien myötä, joten kymmentä aktiivista yhdessä tekemisen vuotta myös juhlitaan kunnolla. Porukka on rohkeaa, heittäytyvää sekä harjoittaa keski-ikäisille naisille tuttua itseironista huumoria. Ohjelmiston suhteen, jonka suunnittelemme Satu Nipulin kanssa, teemme yllättäviä valintoja, joita tämä erikoinen jengi harjoittelee tiiviisti ja vauhdikkaasti. Tahti on reipasta, mutta kuorossa ei paljon vaihtuvuutta ole ollut.

Virtapiirin alkuperäisjäsen ja pitkäaikainen Heinolan Kuoroyhdistyksen hallituksen jäsen Riitta Lääperi on kaivannut harjoituksia ja esityksiä. 

– Laulaminen, musiikki, yhteisöllisyys, ne kaikki hierovat sielua. Ohjaajalla on tietysti suuri merkitys myös. Ihan parasta on ollut Heinola Love kokonaisuudessaan, konsertit ja yllätykset ihmisille. Niin paljon riemua ja unohtumattomia tunteisiin käyviä hetkiä. Yksi mieleenpainuvista elämyksistä oli ensimmäinen kesäteatterilla ollut konsertti, jossa esiinnyimme yhdessä Dannyn kanssa, kuvailee Riitta kuorossa laulamisen motiivejaan.

Joidenkin teorioiden mukaan juuri taiteen ja musiikin avulla homo sapiens selviytyi ja neandertalilaiset eivät.

Jaa tämä:
Kategoria: Kulttuuri