-Iloa on ruokittava. On tärkeää pitää itsensä kiinni hyvässä elämässä eikä miettiä, että onko oikeus pitää hauskaa tai nauttia, ohjeistaa kulttuurin moniammattilainen Satu Nipuli, jos tuntuu, että mitään ei saisi tai voisi tehdä muiden mielipahan pelossa. Hän on löytänyt useita tekemisen paikkoja Heinolasta, joka on ideaalin kokoinen kaupunki osallistaa ja saattaa yhteen eri ikäisiä kaupunkilaisia.
Rohkea loikka opettajasta freelancer draamakasvattajaksi ja kulttuurityöläiseksi
Oli melko mahdotonta sovittaa aikatauluja opettajan ammatin ja kaiken muun tekemisen välillä. Oli, ja on edelleenkin, kuoro, bändi, harrastajateatteri, käsikirjoituksia, ohjausta, tuottamista; saatuaan draamapedagogin opinnot valmiiksi virkavapauden jälkeen, oli tehtävä päätös. Se päätös on kantanut eli suoraan syvään päätyyn vapaaksi kulttuuriammattilaiseksi harrastajien pariin juuri ennen korona-aaltoja. Työtä on riittänyt. Satu mietti, että hänellä on annettavaa kulttuurielämälle ja oikeassa oli!
– Ideoilla on ollut nyt eri lailla tilaa tulla luo. Yhteisöllisyyttä on monenlaista, mutta draamakasvatuksella ja esittävällä teatterilla on vahva asema Heinolassa, joka oli myös edelläkävijä jo koulujen harrastemallin kanssa, Nipuli kertoo.
Musiikkiteatteri Intopiukee
Syksyllä 2016 perustettu heinolalainen teatteriyhteisö Intopiukee tarjoaa musiikki- ja ilmaisukasvatusta eri ikäisille ja tuottaa esityksiä harrastajien sekä myös kokeneiden esiintyjien voimin. Seuraava, valmisteilla oleva produktio tulee olemaan toukokuussa WPK-talolle valmistuva Kiljuset. Neljänkymmenen lapsen voimin toteutettava esitys, jossa jokaisella on omaa ikätasoa ja persoonaa vastaava rooli tanssia, laulaa ja esittää, vaatii sitoutumista. Kaikilta.
– Ryhmässä rohkaistaan jokaista tekemään omaa parastaan, kannustetaan toinen toistansa eikä kilpailla, vakuuttaa Satu Nipuli, joka on dramatisoinut teoksen ja myös ohjaa sen. – Jokaisella on oma tähtihetkensä, oma tärkeä tehtävä, ja kun palat lyödään yhteen ja syntyy jotain enemmän. Tekemisen tapa on opittu yhdessä, kertoo Nipuli.
Lasten harrasteryhmät on jaettu ikäkausien mukaisesti. Lapset harjoittelevat Heinolan Musiikkiopistolla ja nuoret (6.-luokkalaiset ja sitä vanhemmat) Tarhalla, joka on entinen Maaherrankadun päiväkoti. Tarhalla järjestetään tulevana kesänä myös teatterileiri 8–12-vuotiaille. Lasten ja nuorten teatteritoimintaa ylläpitää Heinolan Kuoroyhdistys ry. Mukana on myös muun alan ammattilaisia, kuten puvustuksesta ja lavastuksesta vastaava Piritta Peltola, muusikko Tuomas Orasmaa sekä tekniikasta vastaava Jari Luonela.
Tarha
Unelma koko kaupungin matalan kynnyksen kulttuuritalosta elää. Tällä hetkellä se konkretisoituu entiseen Maaherran päiväkotiin, joka on nimetty Tarhaksi.
– Esiselvityshanke on juuri loppunut. Kaupungilta on saatu lupa väliaikaiseen käyttöön ja parhaillaan mietitään, miten toiminnan jatko saataisiin mahdolliseksi. Korjaussuunnitelmien perusteella talo on korjattavissa, vakuuttaa Nipuli.
– Se on luovan toiminnan talo, jossa mm. tehdään lavasteita ilman pelkoa paikkojen sotkemisesta, ja nuorisopalveluiden bändit harjoittelevat siellä myös. Usko ja toivo omasta kotipesästä lastenteatterille elää!
Virtapiiri ja Oi Joulupuu
Myös loppuvuodeksi on Nipulilla kädet täynnä työtä, vaikka monen pettymykseksi tänä kesänä ei toteuteta Intopiukeen kesärevyytä Siltasaareen. Pitää malttaa odottaa syksyyn, kun pitkän ja onnistuneen ”uran” kohokohtia ja hassuja lempikohtauksia, musiikkia ja tanssia on tarjolla Virtapiirikuoron juhlarevyyssä 10+2 vuotta. Jos jollekin on vielä epäselvää, Virtapiiri on heinolalainen naiskuoro, joka on täynnä valoa, iloa ja showmeininkiä.
– Kuoron esitykset ovat hyvin tuotettuja show-esityksiä, jotka rakentuvat moniäänisen laulun lisäksi koreografiasta, draamallisista aineksista, puvustuksesta, valoista sekä ammattitaitoisen bändin säestyksestä. Näin tarjotaan sekä kuorolaisille että yleisölle kokonaisvaltainen kulttuurielämys. Kymmenvuotinen taival on ollut kiinnostavaa aikaa, vakuuttaa Nipuli, joka toimii kuoron ilmaisuohjaajana ja koreografina. Kuoron johtaja on musiikin maisteri Ulla Renko.
Joka jouluksi suunniteltu konsepti Oi Joulupuu on kiertävä teatteriesitys. Esitystä varten käynnistettiin Heinolan Katuteatteri -ryhmä. Heinolassa on ympäristöjä, jotka tarjoavat koko kaupungin yhteiselle tapahtumalle kivat puitteet. Hankkeen käsikirjoittajana toimi Tytti Jäppinen ja tuottajana ja ohjaajana Satu Nipuli itse. Tarina alkoi siitä, kun pieni lintu löytyi joulukuusen alta, jota perhe havitteli itselleen.
– Oli todella jännittävää järjestää näin isoa, (kallista) ja työlästä ulkoilmatapahtumaa ensimmäistä kertaa, eikä se olisi onnistunut ilman useita yhteistyökumppaneita ja rahoitusta. Teknisesti haastavaa on tietenkin monen kymmenen esiintyjän liikuttaminen WPK-talolta Rantapuiston ja Jyränkölän sisäpihan kautta kirkkoon, kertoo Nipuli.
– Toki tätä on mahdollista kasvattaa vielä, koska kaupunkilaisilla on kova halu olla mukana, yhteiset proggikset ovat helppoja Heinolan kokoisessa kaupungissa, maalailee Nipuli yhtä tulevista tempauksistaan.
– Yhdessä tehdään mahtavia kokonaisuuksia, jotka kaikki ovat löytäneet paikkansa Heinolassa ja saaneet todella lämpimän vastaanoton. Ihmisillä on tarvetta ja halua jakaa yhteisiä kokemuksia.
Teksti: Jetta Kuitunen
Artikkelikuva: Matti Uimonen