Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen siellä siviileihin eli vanhuksiin, naisiin ja lapsiin kohdistama raakalaismainen väkivalta on ollut meille kaikille herätys Venäjän tavoista ja luotettavuudesta. Maailmassa ei ole sellaista syytä, joka oikeuttaisi tappamaan lapsia, ei sodassakaan. Venäjä rikkoo kaikkia mahdollisia kansainvälisiä sopimuksia. Tappaa ja tuhoaa naapuriaan.
Sota on Putinin ja lähipiirinsä sota. Venäjän kansa on pidetty valheilla pimennossa. Diktaattoreilla on taipumus alkaa kuvitella olevansa vastustamattomia, voittamattomia. Se on heidän yleisin virheensä. Ukrainan sodassa olemme nähneet Ukrainan kansan yhtenäisen puolustustahdon suurista menetyksistä huolimatta. Kansa haluaa vapauden, se haluaa kuulua länteen. USA ja EU-maat antavat Ukrainalle ase-, varuste- ja humanitaarista apua, mutta eivät osallistu sotatoimiin. Kolmas maailmansota halutaan välttää.
Suomen ulkopolitiikka on perustunut hyviin suhteisiin ensin Neuvostoliittoon ja myöhemmin Venäjään. Kahdenvälisten ja kansainvälisten sopimusten kunnioittamiseen on uskottu. Aika ajoin Putininkin lähipiiristä kuuluneita puheita Suomen kuulumisesta Venäjälle on pidetty huonoina vitseinä. Itärajan yli vanhoilla volgilla pyrkineitä pakolaisia on pidetty sattumana. Venäläisille on myyty kiinteistöjä Suomesta puolustuspoliittisesti tärkeiltä paikoilta. Raahen kupeessa rakennamme yhteistä ydinvoimalaa. Olemme olleet sinisilmäisiä. Suomea on vedätetty.
Putin vieraili Suomi 100 juhlavuoden merkeissä Savonlinnassa kesällä 2017. Merkillepantavaa oli, ettei hän onnitellut Suomea itsenäisyydestä. Luulimme pietarilaisen katupojan unohtaneen käytöstavat. Ukrainan sotaa vasten peilaten kysymys lieneekin ollut siitä, että Suomen itsenäisyys korpesi Putinia. Putin kyllä onnitteli presidentti Sauli Niinistöä itsenäisyyspäivänä 2017. Tasavallan presidentin kanslia ei julkistanut kirjettä.
Ukrainan sota on yhdistänyt turvallisuuspolitiikassa Suomen eduskuntapuolueet. Sota on yhdistänyt kansan. Suuri enemmistö suomalaisista haluaa Naton turvatakuut. Nato-jäsenyys on ainoa tapa nostaa Venäjän hyökkäyskynnys niin korkealle, että Suomen rajoja kunnioitetaan. Se on pienen maan korkein varjeltava etu. Haitat jäävät pienemmiksi. Tasavallan presidentti, hallitus ja eduskunta valmistelevat turvallisuusselvitystä. Linjaa ei ole paljastettu, mutta rivien välistä voi lukea paljon.
Suomen paikka on lännessä. Asia ratkaistiin jo 1994 EU-kansanäänestyksessä ja Suomen liittymissopimuksella EU:n kanssa. EU ei ole ollut onnela, mutta tässä Venäjän aiheuttamassa tilanteessa EU-jäsenyyden arvo on suuri. Suomi ei ole yksin. Olemme osa länttä. Turvallisuuspolitiikassa on aika ottaa seuraava askel.
Lasse Laatunen