Heinolalainen Oskari Virtanen osallistui huhtikuun lopulla Tallinnassa Pohjoismaiden ja Baltian maiden fysiikkaolympialaisiin, joissa tarjolla oli paikka Euroopan fysiikkaolympialaisiin. Vaikka Virtanen karsiutui täpärästi jatkosta, kokemus oli innostava.
– Erityisen mielenkiintoisen kisasta teki sen kansainvälisyys, Virtanen kertoo tiedotteessa.
– Kokeiden välissä jäi aikaa jutella ja viettää aikaa muiden kisailijoiden kanssa, vaikka pelata korttia.
Lahden lyseon luonnontieteiden ja matematiikan erikoislinjalla opiskeleva Virtanen pääsi mukaan kilpailuun yhtenä noin 20 suomalaisnuoresta. Karsinta tehtiin kirjeitse tapahtuneen valmennuksen perusteella.
-Loppuvalmistautuminen jäi vähän viime tippaan, mutta tein vanhoja kilpailutehtäviä ja katsoin netistä mielenkiintoisia juttuja, hän kuvailee.
-Lainasin myös fysiikan opettajalta yhden kirjan ja lueskelin sitä.
Kansainväliset fysiikkaolympialaiset on lukiolaisille tarkoitettu vuosittainen fysiikkakilpailu, jonka tarkoituksena on innostaa nuoria fysiikan ja luonnontieteiden opiskeluun sekä auttaa kehittämään luonnontieteiden opetusta. Kilpailu on monipäiväinen, ja mukana on sekä teoreettisia että kokeellisia tehtäviä.
-Tykkäsin erityisesti tehtävästä, jossa piti määrittää laserilla kiihdytetyn raketin loppunopeus ja sen kokema kiihtyvyys. Myös ensimmäisen tehtävän asetelma jäi mieleen: siinä oltiin ydinasetestissä ja yritettiin määrittää, keretäänkö lentokoneella pakoon vai ei.
Suomalaisten lukiolaisten ja samalla karsintakilpailun kovasta tasosta kertoo se, että suomalaiset ovat vuodesta toiseen keränneet kansainvälisissä fysiikkaolympialaisissa kärkisijoja. Virtasen jatkosuunnitelmat ovat selvät.
-Jos mahdollista, yritän osallistua kisaan myös ensi vuonna, tavoitteena parantaa omaa suoritusta. Lukion jälkeen suunnitelmana on hakea Aalto-yliopistoon opiskelemaan teknillistä fysiikkaa ja matematiikkaa.
Suomessa olympiajoukkueen valintaa ja valmennusta koordinoidaan Jyväskylän yliopistosta. Normaalioloissa Pohjoismaiden ja Baltian maiden fysiikkaolympialaisissa (entinen Suomi-Viro-maaottelu) valittaisiin joukkue kansainvälisiin fysiikkaolympialaisiin. Ne oli alun perin tarkoitus järjestää Valko-Venäjällä, mikä ei nykyoloissa ole mahdollista. Valittu joukkue osallistuu siksi Sloveniassa pidettäviin Euroopan fysiikkaolympialaisiin.