Jyränkölän kohtaamispaikat Mustikkatupa ja Tuttis (ent. Tuttavantupa) juhlivat kesäkuussa tasavuosia. Mustikkahaan kaupunginosassa sijaitsevalle Mustikkatuvalle tuli mittariin 20, ja keskustassa palvelutalo Helenan alakerrassa sijaitsevalla Tuttikselle huikeat 30 vuotta.
Jyränkölän Setlementin vapaaehtoistyön johtaja Teija Naakka kertoo, että idea vapaaehtoistoiminnan keskuksena toimivan Tuttavantuvan perustamisesta lähti alun perin liikkeelle Tampereen Mummon Kammarin perustajan pitämästä luennosta syksyllä 1991.
-Jyränkölä teki välittömästi avustusanomuksen keskuksen perustamiskustannuksista, muutamia vuosia myöhemmin toimintaan mukaan tullut Naakka kertoo.
Avustus toiminnalle saatiin helmikuussa 1992, ja perustamistoimiin ryhdyttiin kaikkien Heinolan kaupungissa ja silloisessa maalaiskunnassa toimivien seurakuntien ja SoTeKo:n (Sosiaali- ja Terveyskontakti) jäsenyhdistysten kanssa.
-Avajaiset pidettiin 20.5.1992, ja ensimmäinen 18 vapaaehtoistyöntekijän joukko valmistui lähimmäiskurssilta jo saman vuoden kesäkuussa.
Toiminta on sittemmin laajentunut huomattavasti.
-Tällä hetkellä meillä on kirjoilla 120 vapaaehtoistyöntekijää.
Suuresta joukosta huolimatta kaikkiin avunpyyntöihin ei kyetä vastaamaan.
-Kysyntä on niin suurta. Tälläkin hetkellä meillä on 23 vapaaehtoistyön pyyntöä säännölliseen avuntarpeeseen, mm. ulkoiluun ja juttuseuraan, Teija Naakka kertoo.
Tuttiksen ohella Jyränkölä ylläpitää kahta sivutupaa, vuonna 2001 perustettua Mustikkatupaa ja vuonna 2002 perustettua Tommolantupaa. Tommolantuvan toiminta on viime aikoina hiipunut, mutta tupa on Naakan mukaan edelleen paikallisten aktiivien ja ryhmätoimintojen käytössä.
-Sivutuvat perustettiin aikoinaan osana Satelliittiprojektia, jossa tavoitteena oli mm. työllistää pitkäaikaistyöttömiä erilaisiin palvelutehtäviin ja aloittaa asukastoimintaa Tommolan ja Mustikkahaan lähiöissä, Naakka taustoittaa.
-Projektin päätyttyä toiminta on kuitenkin vakiintunut osaksi vapaaehtois- ja järjestötyötämme.
Yhteisöä kokoava voima
Mustikkatuvan 20-vuotisjuhlallisuudet keräsivät entisen Veteraanitalon alakerrassa sijaitsevan kerhotilan täyteen väkeä. 10-vuotisjuhlallisuuksien aikaan tuvan emäntänä työskennellyt Maarit Haikala muistelee edellisten juhlien olleen vieläkin vilkkaammat.
-Seisoin viisi tuntia putkeen arpoja myymässä, Haikala naurahtaa.
Haikalan mukaan lähialueen asukkaat tykkäävät käydä tuvalla, ja monelle tuvan toiminta kuulumisien vaihtoineen on henkireikä. Etenkin, kun kerrostaloissa asuvat ihmiset eivät tunne toisiaan.
-Keskusteleminen yhdessä muiden kanssa on kaiken A ja O, Haikala kertoo.
Samaa mieltä ovat Haikalan kanssa saman pöydän ääressä istuvat Mustikkatuvan vakiokävijät Heikki Lang ja Marja-Leena Lindberg. Lang on käynyt tuvalla viimeiset 15 vuotta, vaikkakin viime aikoina kulkeminen onkin vähän vaikeutunut keppien kanssa liikkumisen vuoksi.
-Mutta hiljaa hyvä tulee, Lang naurahtaa.
Marja-Leena Lindberg nostaa esille retket, joita tuvan kävijät ovat yhdessä tehneet mm. lähiseudun laavuille. Myös juhannusta on vietetty yhdessä.
-Yhdessäoloa, Lindberg tiivistää tuvan toimintaa.
Koko kolmikko harmittelee sitä, ettei Mustikkahaasta nykyisellään löydy lähipalveluita.
-Tämä on Mustikkahaan ainoa paikka, jossa voi kokoontua, Haikala kertoo.
-Edes kioskia ei ole, Lindberg lisää.
Mustikkatuvan alkuperäisessä perustajaporukassa mukana ollut Veikko Maukonen kertoo tuvan perustamisen lähteneen liikkeelle siitä ajatuksesta, että alueen ikäihmisille ei ollut tarjolla oikein mitään. Tuohon aikaan Mustikkahaassa oli vielä kauppa ja baari, mutta alueen asukkailta puuttui paikka, jossa kokoontua.
-Jyrängössä tällainen taisi jo silloin olla, Maukonen muistelee.
Toiminta oli alkuvuosina aktiivisempaa tuvan ollessa avoinna viitenä päivänä viikossa.
-Lisäksi meillä oli erilaisia juhlia, mm. pikkujouluja ja keväisin laulujuhlia, Maukonen kertoo. Korona-aikana toiminta on hiipunut, vaikkakin kesäkuisena aamupäivänä järjestetty juhla kakkukahveineen ja musiikkiesityksineen näytti pilkahduksen normaalista ajasta iloisten kasvojen ja tasaisen puheensorinan täyttäessä tilan.
Toiminta on Maukosen mukaan vastannut sen alkuperäiseen tarpeeseen, tarjota ihmisille mahdollisuuksia kohdata toisiaan, erittäin hyvin. Hän kertoo lähialueen asukkaiden oppineen tuntemaan toisensa myös tuvan ulkopuolella.
-Tämä on monen olohuone, Maukonen tiivistää Mustikkatuvan ajatuksen.
Merkityksellistä työtä ihmisten hyväksi
Vapaaehtois- ja järjestötyönkeskus Tuttiksen 30-vuotisjuhlallisuudet vetivät kesäkuun alkupuolella satakunta osallistujaa. Paikalle oli kerääntynyt niin Jyränkölän vapaaehtoistyöntekijöitä, kohtaamispaikan vakiokävijöitä kuin sattumalta paikalle osuneitakin. 12 vuotta Jyränkölässä vapaaehtoistyötä tehnyt Seppo Stick pitää Tuttista ja sen järjestämää toimintaa erittäin tärkeänä sekä toimintaan osallistuville että myös vapaaehtoisille.
-Tämä on omallekin porukallekin tärkeää, Stick kertoo.
Stick huomauttaa, että vaikka toiminta pyörii hyvin, ei paikoilleen saisi jäädä makaamaan.
-Toimintaa tulee kehittää ja tunnettuutta lisätä. Meillä on paljon yksinäisiä vanhuksia, ja vapaaehtoistyötä tarvitaan, Stick painottaa.
Vapaaehtoistyön tekemisestä jo luopumaan joutunut Usko Tuunainen pitää Tuttiksen organisoimaa vapaaehtoistyötä merkittävänä Heinolan kokoiseen kaupunkiin. Tuunainen arvelee kaupungin väestön ikärakenteen olevan merkittävä taustatekijä.
-Meillä on niin paljon hyväkuntoisia eläkeläisiä, jotka pystyvät auttamaan toisia, Tuunainen mainitsee.
Vapaaehtoistyönjohtaja Teija Naakka korostaa, että vapaaehtoistyöllä voidaan täyttää iso osa ikäihmisten tarpeista.
-Usein riittää vain toinen ihminen, joka kuuntelee. Elämänlaatu lisääntyy, kun on viikoittain jotain mitä odottaa. Julkisissa palveluissa ei ole tällaista tarjontaa.
Naakka tiivistää, että pienillä teoilla on iso merkitys ihmisten elämään.
-Vapaaehtoistyön hyvät vaikutukset alkavat pelkällä läsnäololla, kun on omana itsenään läsnä, se on iso asia. Ei tarvitse tehdä ihmeitä.
Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia.
Teksti: Jussi Varjo HU
Kuvat: Jyränkölän Mediapaja