Eduskuntavaalit ovat ovella ja keskustelu paremmasta yhteiskunnasta käy kiivaana. On selvää, että jokainen puolue haluaa kehittää suomalaista yhteiskuntaa omien tavoitteidensa mukaisesti. Poliittiset näkemyserot syntyvät siitä, mikä on kunkin mielestä parempi yhteiskunta ja millä keinoin se luodaan.
Mutta onko yhteiskunnallisten haasteiden ratkaiseminen vain poliitikkojen vastuulla? Mikä on meidän muiden rooli? Voiko yritys olla aktiivisesti mukana luomassa hyvää ympäröivään yhteiskuntaan ja tuottamassa ratkaisuja heikommassa asemassa olevien auttamiseksi?
Yksinkertainen vastaus on: kyllä voi. Ja juuri sitä tekevät yhteiskunnalliset yritykset.
Hyvä yritys
Yhteiskunnallisen yrityksen liiketoiminnan ensisijainen päämäärä on tehdä hyvää tai ratkaista jotakin yhteiskunnallista ongelmaa. Yhteiskunnallisen yrityksen omistajat ovat päättäneet, että tärkeintä ei ole mahdollisimman suurien voittojen tekeminen, vaan tärkeintä on rakentaa parempaa elämää ja yhteiskuntaa.
Tietenkin myös yhteiskunnallisten yritysten liiketoiminnan täytyy olla kannattavaa. Tuloja täytyy olla yhtä paljon kuin menoja, jotta toiminta voi jatkua kestävällä pohjalla. Mutta silloin kun täytyy tehdä päätöksiä, vaa’assa painaa enemmän hyvän tekeminen kuin voiton maksimointi.
Hyvä vaikutus
Millaista hyvää yhteiskunnalliset yritykset sitten voivat tehdä? Esimerkkejä on paljon.
Perinteisesti yhteiskunnallisia yrityksiä on toiminut paljon sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajina sekä työllisyyspalveluissa. Moni yhteiskunnallinen yritys edistää ekologista tai sosiaalista kestävyyttä tai vahvistaa alueensa paikallista elinvoimaa.
Olet varmasti käyttänyt yhteiskunnallisen yrityksen tuotteita tai palveluja, vaikka et ehkä ole sitä huomannut. Esimerkiksi Linnanmäki on yhteiskunnallinen yritys. Huvipuistoa pyörittää Lasten Päivän Säätiö ja tuotot ohjataan lastensuojelutyöhön. Entä oletko kuullut Helsinki Cupista? Maailman suurimpiin kuuluvaan jalkapalloturnaukseen osallistuu vuosittain yli 20 000 nuorta. Myös sitä pyörittää yhteiskunnallinen yritys.
Osa meidän kaikkien arkea
Yhteiskunnallisia yrityksiä löytyy Suomesta tuhansia. Päijät-Hämeessä niitä on noin sata. Lahdessa toimivat esimerkiksi Lahden Diakonialaitos eli Dila, joka tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluita sekä Harjulan Setlementti, joka järjestää muun muassa lasten päivähoitoa, leirejä sekä kansalaisopistotoimintaa.
Heinolalaisille läheisin yhteiskunnallinen yritys on ehkä Jyränkölän Setlementti. Toiminnan ytimessä ovat yhteisölliset hoiva- ja asumispalvelut, mutta veikkaan, että lähes jokainen heinolalainen on käyttänyt jotakin Jyränkölän Setlementin tarjoamaa palvelua.
Moni on nauttinut lounasta ravintola Kestissä tai viettänyt juhlahetkeä Kymenkartanossa. Heinolan kansalaisopistossa oppii uutta vuosittain noin 2 600 opiskelijaa ja Heinolan Uutisia lukee kuukausittain 15 000 lukijaa.
Yhteiskunnallisen yrityksen palvelut ovat siis iso osa monen heinolalaisenkin arkea. Asiakkaana olet mukana rakentamassa parempaa huomista. Siitä on kyse yhteiskunnallisessa yrityksessä – yrityksestä, joka tekee hyvää.
Susanna Kallama
Kirjoittaja toimii toimitusjohtajana Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry:ssä.