Heinolalaiset Oskari Virtanen, 18, ja Kristian Latvanen, 19, kilpailivat heinäkuussa Japanissa järjestetyissä olympialaisissa kumpikin omilla vahvuusalueillaan.
Vuosittain järjestettävissä matematiikan- ja fysiikan olympialaisissa kilpaili tänä vuonna heinolalaiset kaverukset. Oskari Virtaselle fysiikkaolympialaiset olivat ensimmäiset, Kristian Latvanen osallistui matematiikkaolympialaisiin jo toista kertaa. Oli sattumaa, että tänä vuonna kisat järjestettiin samaan aikaan Japanissa.
Sekä fysiikassa että matematiikassa kilpaileville pätee samat osallistumissäännöt. Sääntöjen mukaan kilpailijoiden on oltava alle 20-vuotiaita, eivätkä he ole saaneet aloittaa korkeakouluopintoja ennen kisoja. Jokaisesta maasta voidaan lähettää kilpailuihin yksi joukkue. Fysiikkajoukkue koostuu viidestä henkilöstä, matematiikanjoukkue kuudesta. Vaikka olympialaisiin lähdetään joukkueena, jokainen kisaa yksin.
Ensimmäistä kertaa olympialaisiin osallistuneelle Oskari Virtaselle jäi kisoista hyvä fiilis.
-Kisat meni ihan kohtuullisen hyvin ja itselleni jäi hyvä fiilis. Toki paremminkin olisi voinut mennä, mutta sain kuitenkin kunniamaininnan.
Toista kertaa matematiikassa kilpaillut Latvanen ei ollut täysin tyytyväinen omaan suoritukseen.
-Kisat eivät menneet omalta osalta erityisen hyvin. Itselläni oli kovemmat odotukset. Olen kuitenkin iloinen muiden joukkuelaisten puolesta, joilla meni paremmin.
Oskari muistelee kuulleensa ensimmäisen kerran kisoista Kristianilta. Hän kertoo kaivanneensa enemmän haastetta, koska koulussa opiskeltavat fysiikantehtävät tuntuivat liian helpoilta. Hän osallistui lukioiden välisiin fysiikkakilpailuihin, joista valmennukseen kutsuttiin tietty osa ihmisiä. Valmennuksen kautta pääsi osallistumaan myös valintakilpailuihin, joista viisi parhaiten suoriutunutta pääsi joukkueeseen, kuten Oskari.
-Itse koe kestää sitten kaksi päivää, ja on kaksiosainen. Koe koostuu kokeellisista ja teoreettisista kilpailupäivistä. Kokeessa pääsin kyllä haastamaan itseäni.
Latvanen puolestaan oli lukion alussa osallistunut kansalliseen MAOL-kilpailuun opettajan kannustuksesta. Menestyksen perusteella järjestäjät lähettivät kutsuja olympiavalmennusmahdollisuuksista. Myös Latvanen sai kutsun.
-Olen aina ollut suhteellisen kiinnostunut matikasta ja kehittynyt siinä tämän myötä.
Fysiikkakilpailussa ratkaistaan kahtena päivänä pidettävissä, neljän ja puolen tunnin mittaisissa kokeissa yhteensä kuusi tehtävää.
-Tehtävien vaikeustasot myös nousee. Ensimmäiset tehtävät ovat melko helppoja, toiset on jo vähän hankalia ja ne viimeiset on sitten todella hankalia. Koe koostuu neljästä eri aihealueesta: algebrasta, lukuteoriasta, geometriasta ja kombinatoriikasta, Latvanen kertaa.
Molemmat kertovat harjoitelleensa olympialaisiin muun muassa tekemällä harjoituskokeita ja ratkomalla vanhoja tehtäviä. Myös netistä löytyy tehtäviä aihepiireittäin, joita voi opiskella etukäteen.
Latvanen kertoo, ettei pelkästään teorian opettelu tai laskeminen yksistään riitä.
-Vaikka esimerkiksi teoriaa vaaditaan kokeissa paljon, monet tehtävistä on sellaisia, ettei sen opettelu pelkästään riitä. Laskupään lisäksi tarvitaan paljon ongelmanratkaisua ja päättelykykyä.
Vapaa-ajalla nuoret miehet kertovat harrastavansa ihan muita juttuja. Virtanen kertoo pelanneensa pitkään sählyä ja jalkapalloa, mutta nyt armeijan aikana harrastamisen jääneen vähemmälle. Kirjoja hän tykkää lukea paljon.
Latvanen harrastaa pianon soittoa, kesällä pyöräilyä ja talvella laskettelua.
Tulevaisuuden suunnitelmissa molemmilla on aloittaa korkeakouluopinnot. Oskari sai koulupaikan Helsingin yliopistosta, ja aloittaa vuoden päästä syksyllä fysiikan opinnot. Hän osallistuu mahdollisesti vielä toisen kerran fysiikkaolympialaisiin ennen koulun alkamista.
Latvanen suuntaa myös Helsinkiin opintojen pariin. Hän aloittaa teknillisen fysiikan ja matematiikan opinnot Aalto-yliopistossa. Alkavien korkeakouluopintojen takia hän ei enää voi osallistua olympialaisiin itse, mutta kannustaa muita osallistumaan.
-Toivoisin, että enemmän lähtisi mukaan noihin kilpailuihin. Ne on ollut ihan yllättävänkin kivoja, ja niistä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa opiskelu- tai työpaikkaa hakiessa.
Teksti: Kaisu Vironen HU