Suu ei valehtele: se on hapokasta, hedelmäistä ja sitä tekee mieli juoda aina vaan lisää. Näin kuvailee Heinolan viimevuotinen sahtimestari Jouni Rautkoski hyvän sahdin tunnusmerkkejä. Hän on valmistautunut tulevan kesän Heinolan sahtimestaruuskilpailuihin valmistamalla ensimmäiset koe-erät jo maaliskuussa.

Jouni Rautkoski kannattaa kilpailemista sahdinvalmistuksessa innokkaasti.

-Kilpailuja tarvitaan, jotta sahdintekoperinne pysyy voimissaan. Isä opetti minut aikanaan tekemään sahtia. Isän puolestaan opetti Impi-muori eli isänäiti, jonka valmistamat sahtierät olivat kokonaan toisen kokoisia kuin nykyiset satsit. Maataloustalkoissa 700 litraa kului, ettei mitään, muistelee Rautkoski.

Voitettuaan viime vuoden maalaismarkkinoilla Heinolan sahtimestaruuden Jouni Rautkoski liittyi Hartolan sahtiseuran jäseneksi, jotta pääsi isossa faniporukassa kilpailemaan SM- kisoihin Poriin. Mukana yhteiskuljetuksessa oli myös Luhangan ja Joutsan sahdinvalmistajia kannattajineen. Kolme kertaa SM-kisoissa voiton vieneet sysmäläiset kulkivat erikseen.

-Tunnelma isoissa kisoissa oli mahtava. 47 kilpailijaa kannattajineen eri puolilta Suomea maistelivat kilpailutuotteita ja yrittivät päästä perille, mitkä ovat hyvän sahdin menestyksen salaisuudet, kuvaa Rautkoski.

Pitkäjänteistä puuhaa

Kun kilpailuinto iskee, sitä ryhtyy hiomaan tuotetta huolella. Jounin viimekesäinen voittosahti löytyi kolmesta erilaisesta sahtierästä ja kaveriporukan makuraadin avulla.

Rautkoski ei halua paljastaa omia juoman valmistuksen salaisuuksiaan, mutta luettelee ruismaltaan määrän vaikuttavan, samoin katajan marjoineen. Myös kuusenkerkkä on kova sana.

Jouni Rautkoski kannustaa ihmisiä osallistumaan Heinolan sahtimestaruuskilpailuihin maalaismarkkinoilla lauantaina 6.7. Hän itse on mukana tapahtumassa kahdessa eri roolissa eli valmistaa kilpailusahdin raadin maisteltavaksi ja esittelee sahtiperinnettä omalla markkinoille pystytettävällä teltallaan. Hän myös lupaa tuoda markkinaväen ihailtavaksi vanhoja sahdinvalmistuksen välineitä.

Itse hän valmistaa mäskin 80-litraisessa sähköpadassa, jonka lämpötiloja hän säätelee termostaatilla. Kaikki muut valmistusvälineet ovat rosteria paitsi hämmennyskeppi. Se on puuta ja kuulemma hänen paras saunakaverinsa.

-Hyvää sahtia saa valmistettua monilla eri välineillä, kunhan vaan intoa ja kokeilunhalua löytyy. Pisteenä i:n päällä kilpailussa on tarjolla matka sahdinvalmistuksen SM-kilpailuihin Isojoelle 3.8.2024, hän kannustaa.

Teksti: Päivi Kuisma

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset