Kuvassa Elon uusi sali 2. Kuva: Elokuvateatteri Elo.

Taas loistaa punainen Elo-logo entistä kirkkaampana uusien neonputkien avulla. Se kertoo myös Heinolan elokuvateatteri Elon elinvoimasta.

Vuodesta 1959 heinolalaiset ovat saaneet nauttia elokuvaelämyksistä; asia jota voidaan pitää lähes pienenä ihmeenä. Yrittäjä Toni Bondénilla on puolestaan menossa 28. vuosi Elon pyörittäjänä, vaikka kaikki alkoikin puoliksi leikillään. Juuri toisen, pienemmän salin avattuaan hän kertoo tällä satsauksella haluavansa laajentaa tarjontaa.
– Lohkoimme aulasta, joka oli turhankin iso tarpeeseen nähden, 6,5 x 5,5 m tilan, jossa on korkeutta 3,5 m. Penkkirivejä on neljä ja istumapaikkoja 30. Tekniikka on tietenkin myös uusinta uutta. Uusi sali mahdollistaa paitsi enemmän elokuvanäytöksiä, mutta myös sen, että elokuvien ns. hännät voidaan vielä jatkaa pienemmällä puolella. Se tarkoittaa suosittujen elokuvien pitämisen ohjelmistossa nykyistä pidempään. Yhden salin teatterissa hyvinkin vetävän elokuvan esitysaika voi jäädä toivottua lyhyemmäksi. Myös esitysaikoja voi vaihdella kevyesti kahdella salilla, kertoo Bondén.
Nykyinen digiaika mahdollistaa sen, että leffan kopioita, uusimpienkin, on kaikilla yhtä aikaa, koska ei tarvitse odottaa filminauhaprintin kiertämistä ympäri Suomen.

Ihminen on sosiaalinen eläin

Kaikilla taidelaitoksilla on ollut haastavia aikoja kautta aikojen, myös lähimenneisyydessä ja varmasti myös tulevaisuudessa.
– Intohimo tekemiseen pitää olla mukana tällaisessa toiminnassa. Voisin tehdä tätä myös aivan toisella tavalla eli pyörittää toimintaa niillä asioilla, jotka varmasti toimivat ja menestyvät. Kyseessä on kuitenkin kulttuuritarjonta ja sen mukanaan tuomat vastuut ja siihen haluan vastata. Elokuvateatteri on myös taidelaitos. Hinnat ovat kuitenkin vielä melko edulliset moneen muuhun verrattuna. Eikä se pidä paikkaansa, että oma sohva olisi kaiken muun vapaa-ajalla tapahtuvan toiminnan suurin kilpailija. Ihminen haluaa kokea asioita yhdessä muiden kanssa, vakuuttaa Toni Bondén.

Heinolan elokuvakerho

Yksi Suomen vanhimmista toiminnassa olevista elokuvakerhoista on Heinolassa. Bondén kiittelee kerhon toimintaa
– Kerho on ollut valtavan iso apu kaikki nämä vuodet tässä kokonaispaletissa.

Syksyn ohjelmisto ei ole vielä näkyvissä elokuvakerhon Facebook-sivuilla, mutta sinne se varmasti ilmestyy, kun aika on. Jäseneksi liityttyään pääse kauden aikana katsomaan seitsemän elokuvaa. Jäsenkortteja voi lunastaa aina ennen kerhon näytöksiä Elon aulassa.

Elon ohjelmisto löytyy nettisivulta https://www.elokuvat-elo.info/

Teksti ja artikkelikuva: Jetta Kuitunen

Jaa tämä: