Moulin Rouge!
Helsingin kaupunginteatteri, Suomen kantaesitys 29.8.2024

Ohjaus: Anders Albien
Käsikirjoitus: John Logan
Rooleissa mm.: Jennie Storbacka, Martti Manninen, Risto Kaskilahti, Joel Mäkinen, Matti Leino, Antti Lang, Laura Allonen, Samuli Saurén, Yasmine Yamajako.

Helsingin kaupunginteatterin syksyn 2024 musikaalitapaus, Moulin Rouge!, jatkaa teatterin vuodesta 2018 alkanutta suurmusikaalien juhlaa. Suuren näyttämön katsomon kerta toisensa jälkeen täyttäneiden Kinky Bootsin, Pienen merenneidon ja Priscillan jälkeen paineet jatkaa ilmeisesti varsin onnistuneella ohjelmistovalinnalla ovat teatterilla varmasti olleet kovat. Syksyn osalta käytännössä jo lähes loppuun varattu Moulin Rouge! onnistuu vastaamaan odotuksiin enemmän kuin hyvin.

Moulin Rouge! perustuu Baz Luhrmannin ohjaamaan ja Nicole Kidmanin ja Ewan McGregorin tähdittämään, vuonna 2001 ensi-iltansa saaneeseen elokuvaan. Elokuva palkittiin kahdella Oscar-palkinnolla parhaasta puvustuksesta ja lavastuksesta. Nämä ovat myös musikaaliversion parasta antia. Kaupunginteatterin näyttämöstä on kuoriutunut säkenöivä 1800-luvun lopun pariisilainen kabaree, jonka lavalla roolihahmot antavat parastaan upeassa pukuloistossa. Lavastuksesta vastaa maailmankuulu skenografi takis ja puvustuksesta Tanskan arvostetuimpiin pukusuunnittelijoihin kuuluva Astrid Lynge Ottosen.

Musikaali koostuu toinen toistaan upeammista musikaalinumeroista, joiden aikana kuullaan aikamme suurimpia populaarimusiikin hittejä maailmantähdiltä Madonnasta Elton Johniin ja Britney Spearsistä Lady Gagaan. Osa kappaleista esitetään alkuperäisenä eli käytännössä englanniksi, mikä on mukavaa vaihtelua. Yleensä musikaaleissa kun tupataan kääntämään myös kaikki laulut suomeksi, mikä ainakin omaan korvaan tapauksesta riippuen särähtää. Moulin Rougen! tapauksessa käännetytkin kappaleet toimivat pääosin hyvin, ja erityisesti Elton Johnin Your Song -kappaleen versiointi menee ihon alle.

Musikaalinumeroiden välissä tarinaa kuljettaa eteenpäin mikäpä muukaan kuin rakkaus, kun poika rakastuu tyttöön ja kielletyt intohimot leimahtavat. Tarinan pääosissa loistavat kurtisaani Satinen roolissa Jennie Storbacka ja nuoren säveltäjän, Christianin, roolissa nähdään ja kuullaan Martti Manninen. Upeaääniset ja tarinan tunteet lähes käsinkosketeltaviksi tulkitsevat Storbacka ja Manninen ovat molemmat jo entuudestaan tuttuja kaupunginteatterin produktioista. Heidän rinnallaan lavalla nähdään koko joukko taitavia näyttelijöitä, joiden tanssi- ja laulunumerot hakevat vertaistaan. Erityismaininnan ansaitsee suurelle yleisölle tunnettu Risto Kaskilahti, jonka roolisuoritus tiukkana kabareen pomona Harold Zidlerinä tuo roolihahmon ärsyttävistä piirteistä huolimatta hymyn jos toisenkin katsojan huulille.

Helsingissä nähtävä versio Moulin Rougesta! on yhteispohjoismainen tuotanto, jonka ohjauksesta vastaa kansainvälisesti tunnettu ohjaaja Anders Albien. Aiemmin Tukholmassa, Oslossa ja Kööpenhaminassa esitetty versio kansainvälisesti tunnetusta musikaalista on lumonnut yleisönsä, ja niin se tekee myös Helsingissä. Ehdottomasti katsomisen ja kuulemisen arvoinen musikaalitapaus.

Jussi Varjo HU
Artikkelikuva: Otto-Ville Väätäinen

Jaa tämä: