Vietämme sivistysviikkoa. Nyt on sopiva hetki pysähtyä pohtimaan, mitä sivistyksellä tarkoitetaan ja kenelle se kuuluu.
Sivistys on enemmän kuin tietoa, tutkintoja tai akateemista menestystä. Se on tapa olla maailmassa. Sivistys näkyy siinä, miten suhtaudumme toisiimme, miten kykenemme erottamaan oikean väärästä, ja miten rakennamme yhteistä tulevaisuutta.
Sivistys kuuluu kaikille. Se ei ole varattu vain koulutettujen kabinetteihin tai yliopistojen saleihin. Sivistys kuuluu arkeen: tapaamme kohdata naapuri, kykyymme käydä vaikeitakin keskusteluja kunnioittavasti, haluumme kuunnella myös sellaista, mikä haastaa omaa ajatteluamme ja maailmankuvaamme.
Konkreettisesti sivistys näkyy kyvyssä käydä rakentavaa dialogia eri tavoin ajattelevien kanssa. Se tarkoittaa sitä, että valitsemme keskustelun huutamisen sijaan, ymmärryksen rakentamisen syyttelyn sijaan. Dialogi ei tarkoita mielipiteiden yhtenäistämistä, vaan tilan luomista erilaisille äänille.
Ja mikä parasta: sivistyksestä hyötyy jokainen. Se avaa ovia, joita muuten ei huomaisi: uusia yhteistyömahdollisuuksia, uusia tapoja ratkaista yhteisiä ongelmia, uusia näkökulmia omaan elämään. Se myös suojaa – tiedon ja ymmärryksen myötä on helpompi torjua vääristelyä, vihapuhetta ja disinformaatiota.
Yhteiskuntamme ei voi menestyä ilman sivistystä. Se on perusta, jolle rakennamme demokratian, yhteiskuntarauhan ja kestävän tulevaisuuden. Kun ihmiset kokevat tulevansa kuulluiksi ja ymmärretyiksi, jännitteet vähenevät, luottamus kasvaa ja yhteistyö helpottuu. Näin syntyy yhteiskunnallinen ja sosiaalinen pääoma, joka kantaa myös yli kriisien.
Setlementtiliikkeessä teemme sivistystä todeksi joka päivä, 31 paikallisyhdistyksemme eli setlementin voimin. Se näkyy esimerkiksi kohtaamispaikoissa, joissa eri taustoista tulevat ihmiset oppivat toisiltaan. Se näkyy opistoissa, joissa ihmiset opiskelevat uusia asioita yhdessä muiden kanssa. Se näkyy nuorten ryhmissä, joissa opetellaan rakentavaa vuorovaikutusta ja vahvistetaan kriittistä ajattelua. Se näkyy senioritoiminnassa, jossa elämänkokemus ja nykymaailman ilmiöt kohtaavat arvostavasti.
Sivistys ei synny itsestään. Se vaatii aikaa, tahtoa ja tilaa – mutta on investointi, joka rikastuttaa elämäämme monin tavoin. Rakennetaan yhdessä Suomi, jossa sivistys elää arjen teoissa ja kasvaa jokaisessa kohtaamisessa.
Laura Paronen
Kirjoittaja työskentelee projektikoordinaattorina Suomen Setlementtiliitossa.