Oletko koskaan seisonut supermarketin jogurttihyllyn tai jäätelöaltaan edessä haravoimassa katseellasi kymmenien ja taas kymmenien jogurttipurkkien tai irtojäätelöiden joukosta sitä oikeaa vaihtoehtoa? Haluaisinko tänään mansikkaa vaiko banaania? Entä sokerista vai täyteläistä? Valinnanvaraa tuntuu olevan loputtomasti. Valintaa ei yhtään helpota se, jos alat miettiä valintojesi seurauksia. Jos nyt otan tämän rasvaisen, runsassokerisen vaihtoehdon, mistä karsin, jotta ruokavalio pysyisi suht terveellisenä? Tai onko sillä ylipäätänsä mitään väliä? Ei television Olet mitä syöt -ohjelmasta tuttu lääkäri Pippa Laukka kuitenkaan minun jääkaappiani tule ratsaamaan.  

Samankaltainen kuvio toistuu suuremmassa mittakaavassa lentojen varaussivustoilla. Lomaa suunnitellessa katseet kääntyvät aurinkoon. Tai ei ehkä sittenkään. Joku Keski-Euroopan kaupunkikohde olisi nyt juuri passeli. Vanhojen kaupunkien kapeat kujat ja historialliset vierailukohteet antaisivat helpotusta kulttuurinnälkään. Mutta hei, mitenkäs ne ilmastoasiat? Eikö kuitenkin olisi parempi pysyä Suomessa ja mennä raiteita pitkin vaikkapa pohjoiseen? Sanovat, että Lappikin on ihan kiva tähän aikaan vuodesta. Ehkäpä siellä ei vielä ole hirvikärpäsiäkään? Mutta jos nyt kuitenkin varmuuden vuoksi katsottaisiin vielä ne äkkilähtötarjoukset Kreikkaan? Sääkin varmasti suosisi varmemmin, sitä kun ei tiedä millainen takatalvi Lappiin vielä iskee.  

Joskus valintojen tekeminen lähes asiassa kuin asiassa tuntuu lähes ylitsepääsemättömän vaikealta. Joko vaihtoehtoja on aivan liikaa tai sitten valintojensa seurauksia tulkitsee yli. Välillä on toki hyvä miettiä, mutta toisinaan pitäisi vain mennä intuitio edellä. Jos elämänpolkua astelee eteenpäin jatkuvasti eri vaihtoehtoja analysoidessa ja riskejä kaihtaen, tuleeko sitä oikeasti eläneeksi? Uudet kokemukset ja uusien paikkojen tutkiminen jäävät helposti paitsioon, jos ei ole valmis astumaan ulos omasta turvallisesta kuplastaan. Ei siinä kuplassa elämisessäkään välttämättä silti mitään vikaa ole. Sitä ei vain tiedä onko se kupla se oma juttu, ennen kuin kokeilee jotain uutta.  

Joten unohdetaan ajattelu hetkeksi ja annetaan intuition viedä. Valitaan vaihtoehdoista se, mikä juuri sillä hetkellä tuntuu hyvältä. Mansikka- vai banaanijogurtti? MANSIKKA! Jäätelö vai mehujää? JÄÄTELÖ! Lappi vai Kreikka? LAPPI! Junalla itään vaiko länteen? ITÄÄN! Sillä joskus parhaat asiat elämässä ovat juuri niitä, joita emme etukäteen suunnittele.

Jussi Varjo
Kirjoittaja on Heinolan Uutisten päätoimittaja

Jaa tämä:
Kategoria: Kolumnit