Koulutuskeskus Salpaus palkitsi Jyränkölän Mediapajan vastuuvalmentaja Mikko Kallion vuoden 2022 työpaikkaohjaajan tittelillä oppisopimusviikolla lokakuun alussa. Haastattelimme Mediapajaa sen perustamisesta lähtien luotsannutta Kalliota ja kyselimme muun muassa siitä, miten hän pitää monenlaisista nuorista koostuvan pajan kasassa.
Vuonna 2010 perustettu Jyränkölän Mediapaja on Heinolan kansalaisopiston alaisuudessa toimiva nuorten työpaja, joka tarjoaa nuorille, alle 29-vuotiaille, aitoja työelämäkokemuksia media- ja digialalla. Nuoria työskentelee pajalla hyvin erilaisin sopimuksin ja erilaisista lähtökohdista. Vaikka pajalla tehdään monenlaista asiakkaiden auttamisesta Jyränkölän henkilöstön kouluttamiseen, tiivistää Mikko Kallio pajan tärkeimmän tehtävän yhteen lauseeseen.
-Tehtävämme on auttaa nuoria ja tienristeyksessä olevia elämässään eteenpäin.
Pajan sopimuskirjo on valtava.
-Meillä on nuoria koulutussopimuksella, työkokeilussa, kuntouttavassa työtoiminnassa, koevapaudessa, siviilipalvelusta suorittamassa ja työharjoittelussa, Kallio luettelee muutamia mainitakseen. Tämän lisäksi pajalla on myös muun muassa palkkatuella työskenteleviä, tukityöllistettyjä ja maahanmuuttajaharjoittelijoita.
-Tällä hetkellä nuoria on kaiken kaikkiaan viitisentoista ja meitä ohjaajia ja valmentajia on kuusi, Kallio kertoo.
Pakan kasassa pitäminen vaatii Kallion mukaan tiukkaa jäsennystä. Sitä, että tietää mitä tekee.
-Nuoren kasvun tukemisen ja valmennuksen tulee olla rautaisen lujaa ja selkeää. Lisäksi tarvitaan heittäytymiskykyä.
Kallio korostaa myös pajalla paljon käytettyjen työryhmien merkitystä.
-Työryhmät ovat vahvasti roolitettuja, jokaisen tulee tietää mitä tehdään ja etenkin se, miksi tehdään. Jokaisen teon tulee olla valmennuksellisesti perusteltu, Kallio tietää.
Rohkeutta ylittää suo
Kallion vetämällä pajalla on saatu aikaan hyviä tuloksia.
-Jokaisella nuorella on pajajakson jälkeen jatkosuunnitelmia olemassa. Viime vuosina noin 70 prosenttia on lähtenyt töihin tai opiskelemaan, Kallio kertoo. Luku on hätkähdyttävän vaikuttava, sillä Kallion mukaan nuorten työpajoilta yleisesti ottaen töihin tai opiskelemaan suuntaa tyypillisesti noin puolet pajajakson päättäneistä.
Tässä ja toiminnan pyörittämisessä ylipäänsä auttavat auttamisen halu ja tahto, jotka Kallion mukaan siirtyvät eteenpäin.
-Esimerkkinä olo ja kyseenalaistamaton usko ihmisen kehittymiseen auttavat, hän tiivistää.
Muina tärkeinä pajavalmentajan ominaisuuksina hän mainitsee hyvän ihmis- ja persoonaälyn, rohkeuden auttamisessa ja nopeaoppijuuden.
-Yksinkertaistettuna tarvitaan rohkeutta ylittää suo.
-Unohtamatta tietenkään hyviä työntekijöitä, Kallio vielä lisää ominaisuuksien rinnalle.
Mikko Kallio lähestyy ihmistä aidosti ihmisenä ja kokonaisuutena.
-Tarkkailen tosi paljon ja teen nuorista hypoteeseja saman tien. Omaan vahvan egon, mutta nuorten kanssa keskustellessa se jää taka-alalle. Keskityn vain olemaan läsnä, Kallio kertoo.
Vuosien aikana Kalliolle on tullut työssään vastaan monenlaisia asioita. Kaikkien elämä ei ole aina ollut helppoa. Kallio kertoo, että rumat ja kipeät asiat eivät pelota.
-Raadollisen rouhea ja rehellinen kohtaamisote auttavat tässä.
Silloin tällöin vastaan voi kuitenkin tulla tilanteita, jotka nostavat tunteet pintaan.
-Joskus sitä itsekin isänä miettii asioita, kun nuorta on kohdeltu kaltoin, Kallio pohdiskelee.
Apua ja tukea hän saa työnohjauksesta, jota ilman ei suostu omien sanojensa mukaan työskentelemään.
-Se on työssäjaksamisen ja tunnekuorman purun kannalta ensiarvoisen tärkeää, Kallio kertoo.
Työhön mahtuu onneksi myös paljon onnistumisen kokemuksia.
-Kun nuori onnistuu ja pääsee jonnekin, minne on aina halunnut, se on palkitsevaa, Kallio iloitsee.
Pajatoimintaa tarvitaan
Mikko Kallio on monen muun tavoin huolissaan nuorten jaksamisesta ja pärjäämisestä. Pahoinvointi on lisääntynyt viime vuosien aikana.
-Olen huolissani erityisesti nuorten kestävyydestä ja laiteajasta. Nuoret tuijottavat aivan liikaa älylaitteitaan, Kallio harmittelee.
Pajatoiminnalle Kallio ei näe loppua, vaikka esimerkiksi Jyränkölän Mediapajalle nuoria ei juurikaan ohjaudu niin sanottujen perinteisten kanavien, kuten TE-palveluiden ja sosiaalitoimiston kautta.
-Meillä keskeisin kanava on puskaradio. Nuoret hakeutuvat meille itse. Ja toki erilaiset yhteistyöverkostot, Kallio lisää.
Kallion mielestä on irvokasta, että hyvinvointivaltiossa niin moni nuori voi huonosti.
-Tällä lailla ja tätä vauhtia kun Suomessa eletään, ei Suomesta pajatoiminta lopu. Nuoret tarvitsevat apua, Kallio lähettää viestiä päättäjille.
Vuoden vaihteessa monella pajalla on tapahtumassa muutoksia, kun osa toiminnasta siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Jyränkölän Mediapajaa muutos ei koske, sillä kyseessä on kolmannen sektorin toimijan ylläpitämä yksityinen paja.
Vastapainoa työlle
Ajoittain henkisesti hyvin raskas työ vaatii vastapainokseen jotain muuta. Kalliolle tärkeitä ovat lasten harrastukset, lavarunous ja terapeuttiset ystävät ja hengenheimolaiset.
-Pitää olla niin sanottuja luottoterapeutteja, joille voi purkaa mietteitään, Kallio kertoo.
Lasten harrastukset muun muassa jalkapallojoukkue Union Plaanissa vievät aikaa, mutta toisaalta vievät ajatuksia muualle ja tuovat liikunnallista taustaa omaavalla Kalliolle yhteistä aikaa perheen kanssa. Kallion perhe on vastikään saanut lisäystä, joka saa raavaan miehen ylös ja ulos jo aamukuudelta.
-Late, muutaman kuukauden ikäinen bichon frisé liittyi perheeseemme hiljattain. Säyseän kotikoiran touhuja on ilo seurata, Kallio hymyilee.
KUKA?
Mikko Kallio
Ikä ja kotipaikka: 46, Heinola.
Ammatti: Mediapajan vastuuvalmentaja.
Koulutus: YTM, pääaineena sosiologia. Lisäksi opettajan pätevyys ja johtamisen erikoisammattitutkinto JET.
Perhe: Avopuoliso, kolme lasta ja yksi koira.
Harrastukset: Lavarunous.
Motto: Jos ei taidolla, niin asenteella.
Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia.
Teksti: Jussi Varjo HU
Kuvat: Antti Eskola