Näillä festivaaleilla ei artisti maksa, vaan saa palkkansa, kuten saa kaikki muutkin kenen kanssa on niin sovittu. Selkeä tarve on ollut tällaiselle tapahtumalle, koska kaikki liput ovat menneet kaupaksi jo hyvissä ajoin ennen tapahtumaa.  
– Excel-taulukot ovat käytössä, jotta rahan paholainen saadaan pidettyä kurissa, kertoo festivaalijohtaja Teppo Nipuli. – Vaikka eihän tätä rahan takia tehdä; intohimo ja liekki palaa! 
– Pidetään pieni marginaali, ja jos jotain jää, satsataan tulevaan. Suunnitteilla on tehdä yhdistys tapahtumalle, jota hoidetaan tällä hetkellä oman firmani, Festit ja Kestit, kautta. Siksi luonnostaan on vetovastuu minulla. Omat vahvuuteni ovat kuitenkin tapahtuman rakentamisessa, käsillä tekemisessä, kertoo Teppo. 

Terassikierroksella ideoitua 

Ensimmäinen festivaali syntyi ex tempore pienen kaveriporukan kesken, ja illan edetessä tapahtuma kasvoi pienestä musaillasta kokonaiseksi festivaaliksi. Vuoden suunnittelutyö konkretisoituu yhden päivän aikana. Aidon meiningin takaavat myös talkoolaiset ja yhteistyökumppanit. Itse tapahtuman rakentamiseen, pyörittämiseen ja purkuun osallistuu kaikkiaan noin 70 henkilöä. Koko ajan mukana olevia talkoolaisia on 15–20. Myös paikallinen kyläyhdistys on innokkaasti mukana; positiivinen ongelma on se, että löytyykö tekemistä varmasti kaikille. Yhteistyökumppanit saavat näkyvyyttä ja heitä onkin saatu hyvin mukaan. Suuri osa on ollut mukana jo ensimmäisestä Multamäkifestistä lähtien. 
– Jengi on käyttäytynyt hienosti. Rennosti, mutta asiallisesti. Pitää ottaa huomioon, että ollaan toisten pihapiirissä eikä ole kiva tehdä siellä mitä sattuu, kehuu Teppo festivaalikävijöitä. Positiivinen palaute kannustaa jatkamaan, mutta paljon on kiinni myös Multamäen tilan varsinaisista tilanomistajista ja muista töistä. 

Nälkä kasvaa syödessä 

Ydinryhmään kuuluvat Toni Hinkkala, Mikko Kolari, Vihtori Koskinen, Sari Lalli, Tuula Nipuli, Tuomas Orasmaa ja Teppo Nipuli.  
– Jokaisella on omat vahvuutensa ja vastuunsa, esimerkiksi Vihtori tekee erottuvaa, elävää viestintää: nettisivut, logot jne. Me kaikki seuraamme ja keskitymme festivaalipäivänä yleisilmeeseen, mitä tapahtuu missäkin ja miten festivaali toimii. Tai ehkä tämä täydellisesti on utopiaa, tulevaisuuden haave, että se rakentamisen ja pystyttämisen jälkeinen vapautuva twist menisi vaan omaan piikkiin ja voisi rennosti ottaa ilon irti itse tapahtumasta, unelmoi Teppo Nipuli.  
– Tokihan ideoita festivaalin kasvattamiseksi jo on, mutta jos ideat lähtevät ihan laukalle, on excel tukena, vannoo Teppo sydämen ja järjen yhteispelin nimeen.  
– Yleinen käytäntö on, että kuukautta ennen voi vielä artistien keikat perua, mutta tietyt esiintyjät pitäisi buukata eli varata lähes vuotta ennen, kertoo Teppo festivaalin riskirajoista.

Juhlakansaa odotellaan paikalle 800

Maankäyttölupa, meluilmoitus, pysäköinti, poliisi, pelastussuunnitelma, Teoston luvat musiikille, anniskelupaikkalupa, anniskeluilmoitus, vastuuvakuutus, yleisötilaisuusilmoitus ja aluekartat, jätteenkäsittelyilmoitus, EA-piste, järjestyksenvalvojat, bajamajat, käsienpesupisteet, taukotilat artisteille… Ihan vain muutama asia lueteltuna, jotka pitää tapahtumajärjestäjän ottaa huomioon etukäteen.
Ja Suomessa kun ollaan, tietenkin toivomme hyvää ilmaa! Suuri massa on positiivista.
– Ekologinen näkökulma on nykypäivää ja siinä on mm. yksi syy sille, että festivaalibussi ajaa non-stop Heinolan keskustan ja kirkonkylän välillä. Myös banderollit ovat monivuotiset. Lisää ekotekoja kehitellään koko ajan. 
– Artistit ajetaan kasaan yhdessä. Tietenkin heillä on isoin merkitys ja on hienoa, jos saa mukaan yhden ”oman” artistin tai bändin, jota diggailee. Se antaa hirveästi energiaa. Tänä vuonna se vihdoinkin on Blanko! intoilee Teppo.  
– On myös mahtavaa tukea heinolalaista nuorten bändikulttuuria. Tänä vuonna katselmuksesta ovat mukana Babe Station ja Verilöyly.  
– Kutsuvieraslistalta löytyy vain yksi ja hän on kaupunginjohtaja Jari Parkkonen

Teksti: Jetta Kuitunen
Artikkelikuva: Juho Virinkoski

Jaa tämä:
Kategoria: Kulttuuri