Huoh! Juuri kun olet pitkän ja raskaan päivän jälkeen ottanut mukavan asennon sohvalla, kaivanut leffanapostelevat esille ja käynnistänyt pitkään odottamasi leffasarjan uuden osan, ilmoittaa maailman suurin suoratoistopalvelu otsikon mukaisesta virhetilanteesta. Käsi ylös, kuinka moni muu tunnustaa turhautuneensa vastaavaan ongelmaan? Popparien jäähtyessä ja jääpalojen sulaessa haalentuvaan colajuomaan, alkaa ärsytyksen ohella nostalgisointi: Tätä ongelmaa ei ollut perinteisten, kivijalassa toimivien videovuokraamoiden aikakaudella. Saattoihan se edellisten käyttäjien jäljiltä naarmuuntunut dvd-levy pätkiä, mutta silloin useimmiten sai hyvityksen seuraavasta vuokrauksesta. Tässä kohtaa nuorimmille lukijoille tiedoksi: videovuokraamo oli paikka, josta käytiin vuokraamassa elokuvia aikaa ennen Netflixiä. Uskokaa tai älkää, mutta näitä harvinaisuuksia on Suomessa vielä toistakymmentä jäljellä.

Entä saako suoratoistopalvelulta hyvitystä, jos juuri se sillä hetkellä valitsemasi elokuva ei suostu toimimaan odotetulla tavalla? En ole kokeillut, mutta tuskin saa. On nimittäin hyvin mahdollista, että palvelu on ottanut tällaiset asiat huomioon käyttäjäehdoissaan, jotka käyttäjä on palveluun rekisteröityessään hyväksynyt. Ai mitkä ehdot? Tietenkin ne kymmeniä sivuja pitkät tekstit, jotka verkossa toimivat palvelut edellyttävät hyväksymään, jotta palvelua ylipäänsä voisi käyttää. Juuri ne, joita juuri kukaan ei lue. Tiedätkö sinä, mitä kaikkia tietoja esimerkiksi Facebook kerää sinusta? Tai mitä vaikkapa Tiktok voi tehdä sinusta keräämillään tiedoilla? Aivan, luultavasti et.

Suoratoistopalvelut ovat tätä päivää ja ovathan ne kieltämättä käteviä, mutta kyllä sitä välillä kaipaa entisaikoja. Kun mentiin erikseen videovuokraamoon valitsemaan elokuvaa. Hypisteltiin dvd-koteloita. Kysyttiin myyjältä suosituksia. Valittiin leffaherkut äärettömän laajasta irtokarkkivalikoimasta. Mentiin kotiin, laitettiin leffa pyörimään ja naposteltiin ne omat lempikarkit namipussista ennen kuin kumppani ehti väliin. Voi noita aikoja.

Kaipuu entisiin aikoihin loppuu viimeistään siinä vaiheessa, kun videovuokraamosta soitetaan muutaman päivän kuluttua: ’’Anteeksi, mutta se viikonloppuna vuokraamasi leffa pitäisi myös palauttaa’’. Sakkomaksujen jälkeen leffan omaksi ostaminen olisi ollut kannattavampi vaihtoehto. Ehkä parempi sittenkin peukuttaa suoratoistopalveluiden puolesta. Niissäkin alkaa onneksi olla valinnanvaraa jo sen verran runsaasti, että toimimattoman palvelun saa muutamalla napin painalluksella vaihdettua toiseen. Paitsi että tietenkin ne omat mielisarjat ovat vain siellä yhdessä palvelussa. Argh!

Jussi Varjo HU

Jaa tämä:
Kategoria: Kolumnit