Enkelitaulu kuului vaimo Maaritin suosikkeihin.

Mauno Tuomisen kokoelmasta löytyy 300 erilaista enkeliä.

Aavistus enkeleistä tulee vastaan heti Mauno Tuomisen ulko-ovella. Ilmavirrassa välkehtien keinuvan ovikoristeen lisäksi ovikello heläyttää soinnukkaan sävelmän. Heleä tunnelma ei kuitenkaan ole suunniteltua.

-Minulla on vähän huono kuulo, Tuominen hymyilee sydämellisesti peremmälle kutsuessaan.

Enkeleiden keräilyn aloitti Tuomisen vaimo Maarit. Ensimmäiset kotiin jo toistakymmentä vuotta sitten ilmestyneet enkelit olivat Tuomisen muistin mukaan lasisia. Kun Tuominen kolme vuotta sitten jäi leskeksi, päätti hän jatkaa vaimonsa keräilyä ja tuplata enkeleiden määrän. Enkeleitä oli tuolloin puolentoistasataa. Kolmen sadan enkelin määrä täyttyikin hiljattain. Enkelit ovat valloittaneet Tuomisen kirjahyllyn vitriinit ja tv-tason. Niitä leijailee lampun alla ja osa löytyy seiniltä. Yhtä kaikki, ne ovat jokainen oma yksilönsä. Enkeleiden kiehtovuutta lisää se, ettei niitä ole ostettu kaupasta, vaan ne ovat joskus kuuluneet jollekin ja niistä jokaisella on oma tarinansa.

-Teen enkelilöytöni pääasiallisesti kirpputoreilta, Tuominen kertoo ja esittelee kaunista hiljattain kokoelmaan niin ikään kirpputorilta löytynyttä paperienkeliä.

Toisinaan Tuominen saa enkeleitä myös lahjaksi. Viime jouluna häntä muisti hyvä ystävä hienolla virkatulla enkelillä. Kokoelmassa ei ennestään ollut lähellekään sellaista, vaikka monia muita materiaaleja enkeleistä kyllä löytyy. Suurin osa enkeleistä on kipsiä tai posliinia.

Tuomisen kokoelma kuvaa hyvin sitä, miten erilaiseksi jokainen voi enkelin mieltää. Vitriinin enkelikuorosta löytyy soittavia enkeleitä, laulavia enkeleitä, rukoilevia enkeleitä, ystävänpäivän enkeleitä, ilmeikkäitä enkeleitä ja hartaita enkeleitä. On enkeleitä, jotka ovat pukeutuneet pilvenhattaraan, ja enkeleitä, joilla on kaunis pitkä värikäs mekko. Siivetkin ovat kaikki valikoituneet jokaiselle omanlaisiksi. On kuultavia siipiä, suuria siipiä, sulkasiipiä ja lasisiipiä.

Sana enkeli tulee latinan kielen sanasta angelus ja se tarkoittaa lähettilästä tai sanansaattajaa. Enkeleiden uskotaan haluavan kaikille hyvää ja tarjoavan suojelusta. Jotain sellaista löytyy myös keräilijästä itsestään. Tuominen tekee vapaaehtoistyötä ja toimii keskustelevana lähimmäisenä palvelutalon asukkaalle.

-Vapaaehtoistyössä toimiminen luo katsomusta, sillä siinä näkee todellisuutta. Sitä oppii arvostamaan ihmisiä ja elämää ihan eri tavalla, Tuominen sanoo ja hymyilee hyväntahtoisesti.

Teksti ja kuvat: Katja Tamminen

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset