Pitkään tyhjillään sisäilmaongelmien takia olleen seurakuntatalon purkutyöt sujuivat suunnitellusti huhtikuun alusta toukokuun loppuun.

Kulttuurihistoriallisesti merkittävällä Kirkkopuiston reunalla sijainneen seurakuntakeskuksen purkutöiden aloitus viivästyi, kun Museovirasto ja ELY-keskus vastustivat aikaisemmin rakennuksen purkua. Rakennukselle saatiin kuitenkin purkulupa vuonna 2020, kun seurakunta haki seurakuntakeskuksen olleelle tontille asemakaavan muutosta. Kaava valmistui vuoden alussa, jonka jälkeen seurakunta kilpailutti purku-urakan. Lukuisten tarjouksien joukosta urakoitsijaksi valikoitui heinolalainen Vesan kuljetus Oy. Työn kustannusarvioksi tuli 98 600 € ilman arvonlisäveroa, mutta purkutöiden edetessä ilmeneviin lisätyökustannuksiin oltiin varauduttu. Seurakunta huomioi budjetissaan myös tontin maisemointikustannukset.

– Seurakuntakeskusta ei missään nimessä kannattanut lähteä korjaamaan, kun kosteusvauriot lähtivät rakennuksen alapohjasta asti, kertoo Heinolan seurakunnan talouspäällikkö Mirja Stenroos.

– Tyhjilläänkin ollessa rakennuksen vuosittaiset kustannukset olivat 50 000–60 000 €, hän lisää.

Samalla tontilla sijaitsevaa pikku pappilaa purkutyöt eivät koske, sillä rakennus on suojeltu uudessa kaavassa.

Tontin tulevaisuus vielä avoin

Koska kyseessä on puistoalue, tyhjä tontti tullaan maisemoimaan siihen sopivaksi.

– Alue tasoitetaan ja siihen tehdään soratäyttö ja tiivistys, sekä multakerros johon kylvetään niittysiemen. Niittyalue sulattaa maisemaa Kirkkopuistoon sopivaksi.

Tontille tehty asemakaava mahdollistaa alueelle myös kahden pienkerrostalon rakentamisen myöhemmin. Rakennuksen tulisi olla kooltaan samankokoinen kuin edellisen.
Tontille on ehdoteltu aikaisemmin muun muassa palvelutalon rakentamista, mutta mitään päätöksiä ei olla tehty.

– Seurakunta ei tule rakennuttamaan tontille. Mahdollisesta tontin myynnistä tai vuokraamisesta on keskusteltu, mutta mitään päätöksiä ei ole vielä tehty, Stenroos kommentoi.

Purku ei vaikuta seurakunnan toimintaan

Toimisto- ja kokoontumistilat siirtyivät Virtakadulle 2021, ja Lampikadulle jo vuonna 2017. Seurakunnan talouspäällikön mukaan on otettava taloudelliset resurssit huomioon, ja tällä hetkellä vuokratilat palvelevat seurakunnan tarpeita hyvin.

– Ei seurakunnan tarvitse omistaa kaikkia käytettäviä tiloja. Tällä hetkellä käytössä olevat tilat toimivat ja riittävät hyvin.

Teksti ja kuva: Kaisu Vironen HU

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset