Erityisesti korona-aikana moni on varmasti kokenut kasvavaa tunnetta päästä pakoon arkea, joka on täyttänyt kodit ennennäkemättömällä laajuudella: Arkiaskareiden ohella kodin arjen täyttävät omat ja puolison työläppärit Teams-palavereineen, lasten etäkoulut virtuaalisine luokkahuoneineen ja muut arjen velvoitteet likapyykkivuorista pölypunkkeihin ja laskupinoista lumesta auraamattomaan pihatiehen. Hermoja raastavan päivän jälkeen kotoa ei pääse pakoon salille, uimahalliin, teatteriin tai edes kyläilemään naapurin Virtasille. Eskapismista eli todellisuuspakoisuudesta on tullut viimeisen kahden vuoden aikana entistä tärkeämpää. Käsitteeseen saatetaan liittää negatiivisia mielikuvia, vaikka oikein ymmärrettynä ja toteutettuna eskapismi voi voimaannuttaa ja saada luovuuden kukoistamaan. Se on keino irrottautua arjesta.

Toiset pakenevat todellisuutta suoratoistopalveluiden loputtoman tarjonnan pariin sohvalla vietettyjen sarjamaratonien muodossa. Toisille perinteisten kirjojen sivujen rapina ja painomusteen tuoksu johdattelevat uusiin ja arvaamattomiin seikkailuihin. Varsinkin nuoremmat sukupolvet tyydyttävät arjesta pakenemisen tarpeen pelaamalla tietokone- ja konsolipelejä, ja viettämällä tuntikausia mitä mielikuvituksellisimmissa fantasiamaailmoissa. Todella elämyshakuisille eskapisteille pako arjesta merkitsee vieläkin enemmän: Matkustamista uusiin kohteisiin ja uusien asioiden kokemista. Sitä, että kaikki ympärillä on enemmän tai vähemmän vierasta: Puhuttu kieli, televisio-ohjelmat, lähikauppojen tarjonta, ravintoloiden ruokalajit. Parhaassa tapauksessa matkakohde on niin eksoottinen, ettei välillä edes muista missä on ja kuka on. Takaraivossa onkin hyvä pitää ainakin pieni kosketus arkeen, jottei todellisuuspakoisuus riistäytyisi käsistä.

Eskapismin ei aina tarvitse merkitä isoja asioita tai ponnisteluja. Ei tarvitse matkustaa toiselle puolen maapalloa voidakseen kokea irtioton arjesta. Riittää että avaa kirjan tai television ja antaa tarjonnan viedä mennessään. Valitettavasti arkeen paluu tapahtuu kotiympäristössä nopeammin kuin osaisi odottaakaan. Pyykkikone on tyhjennettävä ja lemmikit on ulkoilutettava, oli kirja tai sarja kuinka mielenkiintoinen ja mukaansatempaava tahansa. Siksi välillä voikin tehdä hyvää omalle hyvinvoinnille unhoittamalla arjen velvoitteet hieman pidemmäksi aikaa ja lähteä merta edemmäs kalaan. Ties vaikka koukkuun tarttuu uusia ideoita ja arjessa jaksamisen keinoja.

Jussi Varjo
Kirjoittaja on Heinolan Uutisten päätoimittaja

Jaa tämä:
Kategoria: Kolumnit