Työryhmä Ilveskorpi & Ilveskorpi, veljentytär Sara ja Liisa täti, toteuttavat ”Harjun ja veden välissä” -näyttelyn Heinolan taidemuseossa ja Heinolan Lintuhoitolassa ajalla 11.6 – 27.8.2023. Näyttely rakentuu monisukupolvisesti, monilajisesti ja monimateriaalisesti yhdistäen taidegrafiikkaa, keramiikkaa sekä liikkuvaa kuvaa.

Taiteilijoiden työskentely näyttelyn parissa perustuu osittain aikaan ja tilaan sidottuihin muistoihin entisestä kotiseudusta sekä nykyhetken havaintoihin, joita sävyttävät modernin elämämme aiheuttamat irrallisuuden tuntemukset ja globaalit kriisit. Teosten idea on olla vuorovaikutuksessa paikan ekologian, kaupungin, sen ihmisten ja lintujen kanssa. Näyttelyä ovat tukeneet Suomen kulttuurirahaston päärahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Liisa Ilveskorpi (s. 1945) on Heinolassa kasvanut, työuransa kaupunkikeskustojen ympäristösuunnittelijana tehnyt sisutusarkkitehti. Hän on myös kuvataiteilija ja suorittanut taidehistorian yliopisto-opinnot. Hän on työstänyt kolmen vuoden ajan suhdettaan vanhaan kotikaupunkiinsa. Tuloksena taidemuseon näyttelyssä on kaksi huonetta aiheena kotikaupunki. Toisessa hän peilaa omaa sodan jälkeisen sukupolven kasvukokemustaan pikkukaupungin turvallisessa ilmapiirissä, toisessa tarkastelee vuosikymmenten jälkeen vanhaa kotikaupunkiaan, koittaen tavoittaa merkityksiä entisestä elämästään. Liisa Ilveskorpi järjesti kesällä 2022 YK:n Ystävyyden viikonloppuna Lintuhoitolassa pop-up-muotokuvatapahtuman. Vierailijat saivat mahdollisuuden teettää taiteilijalla muotokuvansa lintuystävänsä kanssa. Nyt Lintuhoitolan vesilintutalossa on esillä ”Lintuystäväni” kaksoismuotokuvia.

Sara Ilveskorpi (s. 1970) on Heinolassa syntynyt ja lapsuutensa viettänyt kuvataiteilija ja väitöskirjatutkija. Hän on valmistunut Turun Taideakatemiasta (AMK) ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteen laitokselta. Tällä hetkellä hän suorittaa tohtoriopintoja Aalto-yliopistossa taiteen ja median laitoksella. Sara Ilveskorvelta taidemuseossa nähdään ”Veden Laki” niminen monikanavainen video-keramiikka-installaatio, joka tarkastelee Kymen virtaa omalakisena elinympäristönä. Teos on rakentunut osittain osallistavasti ja kesällä 2022 Heinolassa järjestetyn taidetyöpajan tulokset ovat osa teosta. Lintuhoitolassa nähdään ”Kaiken näkevä silmä – The Eye That Sees All”, kokeellinen videoteos, joka on kuvattu siellä. Videoteos keskittyy Lintuhoitolan arjen kokemukseen ja yrittää tavoittaa myös linnun näkökulmaa. Näyttely on osa Sara Ilveskorven väitöskirjatutkimusta Aalto-yliopiston taiteen ja median laitoksella.

Jaa tämä:
Kategoria: Kulttuuri