Harva tietää, että Jyränkölän Setlementin maahanmuuttajatyönkeskus HeiMon yhteydessä Heinolan Kaivokadulla toimii myös kaikille avoin kahvila. Maahanmuuttajaopiskelijoiden oppimisympäristönä toimiva kahvila on tullut monille heinolalaisille tutuksi siellä järjestettävien Heinolan kansalaisopiston ryhmien ja tapahtumien kautta, mukaan lukien mm. säännöllisesti toistuvat Neulekahvila ja HeiMon karaoke sekä yksittäiset tapahtumat, kuten bändi-illat ja alkukesästä järjestetty suosittu Flirtti-ilta.

HeiMo-kahvilan uutena kahvilavastaavana elokuussa aloittanut Sanna Nurminen toivoo, että yhä useampi löytäisi tiensä kahvilaan.

-Ihmisillä on vahva luulo, että kahvila olisi tarkoitettu vain maahanmuuttajille, Nurminen kertoo. Näin ei kuitenkaan ole.

-Toivoisin, että ihmiset löytäisivät tänne ja tulisivat toiminnan kanssa tutuiksi.

Nurminen uskoo, että parhaiten toiminta löytää asiakkaansa viidakkorummun kautta ihmisten kertoessa kahvilan toiminnasta eteenpäin. Tähän hän pyrkii vaikuttamaan muun muassa leipomalla kahvilassa myynnissä olevat herkut kahvilassa paikan päällä, kuten on tehty jo kahvilan alkuajoista lähtien. Lisäksi kahvilan hinnat pyritään pitämään edullisina. Vaikka haastatteluhetkellä kahvilassa vallitsee hiljainen tunnelma, riittää kahvilassa vilskettä ja vilinää, etenkin opiskelijoiden taukojen aikana.

-Täällä on ihana puheensorina, kun opiskelijat ovat tauolla, Nurminen hehkuttaa.

Vaihtelua sekä kahvilan arkeen että heinolalaisten makunystyröille tuovat lähes viikoittain vietettävät kansainväliset tiistait. Lähiviikkoina vuorossa ovat Irak ja Syyria, myöhemmin syksyllä mm. Egypti, Kongo ja Argentiina. Kansainvälisinä päivinä maahanmuuttajaopiskelijat valmistavat omien kotimaidensa ruokia kahvilan asiakkaiden ostettavaksi ja nautittavaksi.

-Minun roolini on lähinnä ohjata ja katsoa vierestä, Nurminen naurahtaa.

Jo muutaman vuoden toiminut kahvila sai alkunsa Jyränkölän hankittua käyttöönsä Kaivokadulla sijaitsevan liiketilan mm. kansalaisopiston opetustiloja varten. Samalla syntyi ajatus kunnon kahvilasta keittiöineen.

– Ajatus oli alun perinkin se, että paikasta halutaan kaikkien kaupunkilaisten yhteinen paikka, jossa voidaan kohdata muita vaikkapa kahvikupillisen äärellä tai opiston kursseilla, kansalaisopiston rehtori Sirkka Suomi kertoo. Hän lisää, että kahvila nähtiin heti myös paikkana, jossa maahanmuuttajat saavat kosketuksen suomalaiseen työelämään ja oppivat siinä samalla suomea.

-HeiMo-kahvila onkin erityisen tärkeä juuri tästä näkökulmasta, Suomi tähdentää.

Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia.

Teksti ja kuva: Jussi Varjo HU

Jaa tämä: