Vierumäki Sports Oy:n operatiivinen johtaja Marko Hiltunen uskoo, että uusien työntekijöiden määrä kasvaa investointien uusien kohteiden valmistumisen myötä ja kun käyttöasteet kasvavat.

Useat yritykset potevat pulaa osaavista tekijöistä. Työpaikkoja on tarjolla yli 150 henkilölle.

Heinolan kaupunki on käynnistänyt ammattitaitoisen työvoiman rekrytointikampanjan, jossa haetaan yli 150 työpaikalle osaavia tekijöitä.

Puunjalostusteollisuudessa tekijöitä kaipaavat etenkin Vierumäellä toimiva Versowood Oy ja Heinolan Hevossaaressa puurakenteita tekevä VVR Wood Oy. Kiertotalouden teknologiaa rakentava metallialan yritys RecTec Oy etsii puolestaan metallialan ammattilaisia. Teollisuuden koneenrakennukseen ja automaatioteknologiaan erikoistunut Enekos Oy tarvitsee automaatiosuunnittelun ja -ohjelmoinnin osaamista.

Kroonista osaajapulaa kärsitään myös sosiaalipalveluja tuottavissa yrityksissä kuin myös terveyspalveluissa.

Myös Heinolan seudun matkailuala on ottanut kuluvan vuoden aikana suuria harppauksia ja yritykset etsivät ravitsemus- ja matkailualan tekijöitä. Holiday Club Vierumäki aloitti hotelli- ja ravintolatoiminnan Vierumäki Resortin tyhjäksi jättämissä tiloissa Vierumäki Sports Oy:lle valmistui hotelli Fennada, joka palvelee sekä opiskelijoita että liikuntapalveluja käyttäviä matkailijoita ja Vierumäen päivävieraita.

Rec-Tec Engineering Oy:n toimitusjohtaja Tapio Väli-Torala sanoo, että osaavista metallialan ammattilaisista on kova kysyntä jatkunut pitkään.

Heinolan vapaat työpaikat on koottu yhteen ja samaan näkymään businessheinola.fi -verkkopalveluun. Heinolan elinvoimapalvelun ylläpitämässä palvelussa työpaikkoja voi tarkastella TE-keskuksen näkymästä ja Oikotieltä, jonka sivuilla on myös linkkejä rekrytointipalveluihin sekä työntekijöitä etsivien yritysten verkkosivuille.

Syksyn aikana työpaikkoja on avautunut eniten lähi- ja sairaanhoitajille, myyjille, toimisto- ja laitossiivoojille, talonrakentajille, kirvesmiehille ja rakennuspuusepille sekä sosiaalialan ohjaajille ja neuvojille.

Kohdennettu verkkokampanja

Holiday Clubin toimitusjohtaja Maisa Romanainen kertoo, että yhtiöllä on jatkuva rekry päällä Vierumäelle. Uuden kylpylän ja hotellin laajennuksen valmistuminen vuonna 2024 lisää työvoiman tarvetta.

Heinolan elinvoimapalvelut vauhditti tekijöiden etsintää käynnistämällä lokakuussa verkkomainoskampanjan, joka kohdistetaan Etelä- ja Pohjois-Karjalaan, Kymenlaaksoon, Etelä- ja Pohjois-Savoon, Kainuuseen, Keski-Suomeen ja Päijät-Hämeeseen.

Mainoskampanjalla Heinolan yritysten tarjoamista työmahdollisuuksista pyritään kertomaan alansa ammattilaisille ja uusia mahdollisuuksia etsiville aikuisille. Heinolan etuna positiivisen kampanjan toteuttamisessa on Heinolan edulliset asumiskustannukset ja kaupungin laadukkaat palvelut sekä hyvä sijainti lähellä ruuhka-Suomea.

Kohtaanto-ongelma

Työvoimapulan kanssa samaan aikaan Heinolan kaupunkia on pitkään vaivannut korkea työttömyys. Esimerkiksi elokuussa Heinolassa oli työttömänä 1068 henkilöä ja työttömyysaste oli 13,8 prosenttia työvoimasta.

Heinolan työttömyyden suuria lukemia selittää osaksi pitkäaikaistyöttömien määrä. Elokuussa pitkäaikaistyöttömiä oli 520 ja yli 50-vuotiaita työttömiä oli 547 henkeä, vammaisia tai pitkäaikaissairaita työttömistä oli 220 henkeä.
Työttömyys kirpaisee Heinolassa myös nuoria, sillä alle 25-vuotiaita nuoria oli elokuussa työttömänä 103 henkeä.

Heinolan korkea työttömyysprosentti ja samaan aikaan esiintyvä työvoimapula selittyy työllisyyskoordinaattori Tero Auvisen mukaan suurelta osin kohtaanto-ongelmasta. Sama ilmiö vaivaa työllistymistä koko Suomessa.

– Varsinkin iäkkäämpien työttömien kohdalla aikaisempi koulutus ei välttämättä vastaa tarjolla olevaa työtä, sillä esimerkiksi terveys- ja sosiaalitoimen vapaat työtehtävät edellyttävät ajantasaista koulutusta, kertoo Tero Auvinen.

Sama ilmiö näkyy myös muissa ammattitehtävissä. Työttömien työllistymistä vaikeuttaa myös pitkäaikainen työttömänä olo sekä terveys- ja talousongelmat sekä esimerkiksi oman auton puute.

Heinolassa pitkäaikaistyöttömille tarjotaan koulutusta ja perehdytystä uusiin työtehtäviin mm. kaupungin ylläpitämällä Torppa-työpajalla. Nuoria työttömiä autetaan mm. EKA-tili nyt -hankkeella, jolla nuoria autetaan tutustumaan erilaisiin työllistymismahdollisuuksiin paikallisesti.

Teksti ja kuvat: Jari Niemi HU

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset