Heinolan Isku juhli 90-vuotistaivaltaan vuoden jälkijunassa Heinolan kesäteatterilla. Seuran puheenjohtaja Marja Kiander totesi avaussanoissaan seuran koskettaneen suurta osaa heinolalaisia tavalla tai toisella. Arvoa tuolle yhteisöllisyydelle jakoi myös Heinolan kaupunki. Kaupunginjohtaja Jari Parkkonen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki luovuttivat seuralle Heinola-mitalin. Seuran puolesta mitalin vastaanottivat puheenjohtaja apunaan kunniapuheenjohtaja Oili Heikka. Heikka muisti kiitospuheessaan kaikkia seuran toiminnassa mukana olleita nimeten sen kaikkien iskulaisten mitaliksi. Olympiamitalisti Tapio Kantanen kiitti omassa puheessaan kasvattiseuraansa tuesta, jonka sai urheilijauransa alussa. Hän muisteli lämpimästi aikojaan seurassa. Kantanen vieraili myöhemmin lavalla myös seuran vuosikymmenistä kertovassa näytelmässä, joka oli osaltaan osoitus seurassa vallitsevasta yhteisöllisyydestä.

Seuran johtokunta oli päättänyt jo pari vuotta sitten juhlistaa tasakymmeniä kansanjuhlalla, jonne ovat tervetulleita kaikki kansalaiset. Pönötys oli julistettu pannaan. Päädyttiin kesäteatterin lavalla esitettävään näytelmään, jossa liikuntakulttuuri näyttäytyy kansalaisille monipuolisena. Aikamatka Iskun vuosikymmeniin -kuvaelman toteutukseen osallistui noin sata henkilöä, joista 70 esiintyi lavalla. Suuri osa soittajista ja näyttelijöistä oli seuran omia nuoria ja jaostojen vetäjiä. Näytelmän käsikirjoitus syntyi Heidi Johanssonin ja allekirjoittaneen yhteistyönä. Kovimman rutistuksen teki Johansson, joka ohjasi näytelmän. Kunkin vuosikymmenen aloitti sen ajan hittibiisi, joka esitettiin joko alkuperäisillä tai muunnetuin sanoin. Musiikkitoteutuksesta vastasi Eija Kananen apunaan seuran omia nuoria ja muutama varttuneempi vahvistus. Näytelmässä oli mukana hauskoja sattumuksia vuosien varrelta. Lajit esitettiin nopeaan tahtiin ja mukana heittäytymässä nähtiin myös entisajan menestyjiä. Itselleni parasta olivat lasten ja nuorten innostunut tekeminen. Se oli osoitus siitä, kuinka monipuolista yhdessä tekeminen voi olla. Näytelmän juontanut Hannu Knuutila johdatti tarinoillaan ja taustalla etenevällä diaesityksellä tarinan upeasti maaliin. Jokainen juhlaan osallistunut on tärkeä osa Heinola-mitalia ja sen myöntämiseen johtavia perusteita. Jälleen kerran voi sanoa: On hienoa kuulua joukkoon. Me kukin olemme pieni, mutta tärkeä osa tässä kaikessa. Yksin ei kukaan meistä tähän pystyisi.

Kenraaliharjoituksen sekasorto muuttui yhdessä yössä viihdyttäväksi amatöörien teatteriesitykseksi. Lapsille suunnattu Smile Country-Sirkus päätti juhlan. Jälkikäteen on tullut paljon kiitosta erilaisesta juhlasta. Juhla tulee myöhemmin katsottavaksi videokoosteena, vaikka jo nyt on ollut esillä epävirallisia katsojien kuvaamia versioita näytelmästä.

Kiitän Heinola-mitalista kaikkien puolesta. Meitä saajia on monta. 91 vuoden ajalta. Yhdessä olemme Heinolan Isku.

Risto Kalermo

Jaa tämä:
Kategoria: Kolumnit