Lahden lyseon abiturientit Oskari Virtanen ja Aaron Piipponen tekivät ehkä lahtelaista opiskelijahistoriaa kuittaamalla kaksi viidestä Suomen joukkueen paikasta kansainvälisiin fysiikkaolympialaisiin. Paikat kisakoneeseen varmistuivat Pohjoismaiden ja Baltian karsintakilpailuissa Tallinnassa toissa viikonloppuna. 

Heinolasta kotoisin oleva Virtanen sai karsinnassa suomalaislukioiden edustajista toiseksi parhaat pisteet ja saavutti pronssimitalitason. Piipponen oli suomalaisista viides.  

Kisaan osallistui 91 opiskelijaa yhdeksästä maasta. Pohjoismaiden ja Baltian lisäksi mukana oli kilpailijoita muun muassa Saudi-Arabiasta, sillä tätä Koillis-Euroopan karsintakisaa pidetään kansainvälisesti erittäin kovatasoisena. Toista kertaa kisassa mukana ollut Virtanen karsiutui viime vuonna täpärästi jatkosta. Piipposelle kokemus oli ensimmäinen. 

– Kivaahan siellä oli. Kiva porukka, jonka kanssa vapaa-aika meni mukavasti. Itse kisassa teoriaosio meni omasta mielestä hyvin, kokeelliset taas vähän mönkään, Piipponen muistelee. Myös Virtanen tunnistaa kokeelliset tehtävät heikoksi kohdakseen ja lisää, että karsinnassa näki konkreettisesti kansainvälisen kilpailun kovan tason. 

Lahden lyseon luonnontieteiden ja matematiikan erikoislinjalla opiskelevat Piipponen ja Virtanen osallistuivat alkukevään aikana Jyväskylän yliopiston järjestämään valmennukseen ja pääsivät mukaan karsintakilpailuun osana 15 lukiolaisen suomalaisryhmää. 

-Valmistautuminen jäi aika vähille, Piipponen tunnustaa. 

-Suurimmaksi osaksi katselin Youtubesta luentoja ja tein joitakin vanhoja kisatehtäviä. Kesäkisaan yritän ainakin valmistautua paremmin kuin näihin. Tulossa on myös valmennusleiri, joka toivottavasti auttaa. 

Virtanen arvioi käyttäneensä kisaan valmistautumiseen 100-200 tuntia joulun jälkeen. Ennen olympialaisia on luvassa lisää töitä: 

-Teen vanhoja kilpailutehtäviä ja paikkaan suurimmat aukot pois teoriaosaamisestani. Jonkinlaista huomiota tulen kiinnittämään myös kokeelliseen työskentelyyn, sillä kisojen teoriatuloksellani olin 20 parhaan joukossa ja kokeellisella suoriutumisellani 20 huonoimman joukossa. 

Fysiikan opinnot eivät näillä nuorilla todennäköisesti jää lukioon, vaan myös tulevaa työuraa lähdetään hakemaan omalta tuntuvasta suunnasta. 

­-Lähden Helsingin Yliopistoon opiskelemaan fysikaalisia tieteitä, todennäköisesti teoreettista fysiikkaa, Virtanen paljastaa. Piipponen on samoilla linjoilla, vaikka pohtii vielä valintaa fysiikan ja matematiikan välillä. 

Kansainväliset fysiikkaolympialaiset on lukiolaisille tarkoitettu vuosittainen fysiikkakilpailu, jonka tarkoituksena on innostaa nuoria fysiikan ja luonnontieteiden opiskeluun sekä auttaa kehittämään luonnontieteiden opetusta. Kilpailu on monipäiväinen, ja mukana on sekä teoreettisia että kokeellisia tehtäviä. Olympialaisten aikana ohjelmassa on myös erilaisia retkiä ja vierailuja paikallisiin kulttuuri- ja tiedekohteisiin. 

Kansainväliset fysiikkaolympialaiset pidetään ensi heinäkuussa Tokiossa. 

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset