Kestävän kehityksen ja kiertotalouden sanansaattaja, kestäviä pukeutumisratkaisuja tarjoava Vaatelainaamo Vaatepuu oy saapui Heinolaan.
Järvenpäästä vuonna 2013 alkanut yritys on levinnyt jo viidelle paikkakunnalle, joista uusin on Heinolassa. Idean äiti ja yrityksen perustaja Soile-Maria Linnemäki alkoi miettiä kestäviä pukeutumisratkaisuja siivotessaan vaatekaappiaan kriittisellä silmällä. Omat arvot eivät vastanneet kaappien sisältöä.
– Volyymiltaan massiivinen pikamuoti on kestämätöntä monessa mielessä, eikä vähiten ympäristön kannalta. Vaatteella ei ole mitään arvoa, koska se ei maksa mitään eikä myöskään kestä mitään. Mutta nyt löytyy vaihtoehto Heinolastakin!
– V kuin V eli Virtanen tai Vaatepuu, nauraa uusi yrittäjä Pirke Hilkemaa-Kivioja ja viittaa maankuuluun heinolalaiseen kenkäkauppaan. Koko Päijät-Häme on tervetullut yhdessä kehittämään kestäviä vaateratkaisuja, jotka tukevat hyvinvointia, tuovat iloa ja yhteisöllisyyttä. Ideana on, että huolehdimme yhdessä yhteisistä tavaroistamme.
Kestävä laadukas valikoima
Kaikki Vaatepuu-vaatteet on hankittu valikoimiin kestävien periaatteiden mukaisesti. Suurin osa tuotteista on hankittu suoraan kotimaisilta brändeiltä, jolloin vaatteet ovat usein mallistojen mallikappaleita, kuvausvaatteita ja kakkoslaatuisia vaatteita, eli vaatteita, joita ei voi laittaa merkin omaan myymälään sellaisenaan myyntiin. Vaatteita ostetaan myös täysin uutena. Vaatepuun valikoimista löytyy lisäksi esimerkiksi vintagea ja mielenkiintoisia pop up -mallistoja tunnettujen henkilöiden omien vaatekaappien vähäkäyttöisistä helmistä.
– Voit saada esimerkiksi 800 euroa maksavan juhlapuvun, jota et muuten raaskisi ostaa. Tai et halua ostaa, jos käyttökertoja on ehkä kerran vuodessa, kertoo Hilkemaa-Kivioja.
– Mahdollisuuksia on joko vaatelainaamon jäsenyys tai kertavuokra. Jäsenyyden etu kertavuokraan nähden on, että yhden lainan hinta on selvästi edullisempi kuin yksittäisessä vuokraamisessa. Jäsenyyksiä on monen kokoisia riippuen pukeutujan tarpeista. Lainaamon tuotteet on pisteytetty. Tuotteiden pisteisiin vaikuttaa mm. hankintahinta, lainausarvo, materiaalin ominaisuudet ja kunto. Konseptiin kuuluu mm. vahva tuotetietoisuus ja asiakkaiden opastaminen kohti kestävämpiä valintoja. Systeemi selviää parhaiten, kun tulet paikan päälle, hän kehottaa. – Ja porukallakin voi tulla ja ottaa lainausväliksi esimerkiksi viisi viikkoa, eli vaihdot reilun kuukauden välein, ellei asu Heinolassa.
Ideasta käytäntöön kuukaudessa
Pirke Hilkemaa-Kiviojan oma innostus alkoi Järvenpäästä, jossa hän kävi vuosittain serkkunsa Vaatepuussa joko lainaamassa tai ostamassa uuden Puistoblues-mekon festivaalivierailun yhteydessä. Nyt kun elämä tarjosi tilaisuuden omaan yritykseen ja siihen paikan, hän tarttui tilaisuuteen välittömästi. Hilkemaa-Kivioja on paluumuuttaja, entinen varhaiskasvatuksen opettaja, joka haluaa herätellä ihmisiä tarkastelemaan kestävää kehitystä ja vastuullisuutta omilla pienillä teoilla. Että omilla valinnoilla on merkitystä.
– Ja onhan tässä se hauska puoli, että voi tehdä villejä ja rohkeita asuvalintoja ilman, että tulee mielipahaa huonoista ostoista, joille ei olekaan käyttöä. Voi nähdä itsensä uusin silmin, satsata itseensä ja saada hyvää mieltä! Jokaisessa on kauneutta.
Vaatepuu avasi ovensa osoitteessa Kauppakatu 16 Kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.
Teksti ja kuva: Jetta Kuitunen