Moottoripyöräurheilun erikoisseura Heinolan moottorikerho ry saavutti tänä vuonna 70 vuoden iän.

Vuonna 1953 rekisteröity yhdistys liittyi samana vuotena Suomen moottoriliiton jäseneksi ja on siitä lähtien toiminut lajista kiinnostuneiden etujärjestönä Heinolassa. 1950-luvulla ja 1960-luvun alkuvuosina HeMK ry kuului jäsenenä myös Suomen moottoriveneliittoon. HeMK ry.n perustava kokous pidettiin 4.5.1953 ravintola Manelin kabinetissa.

Heinolan moottorikerho on Suomen mittapuun mukaan jäsenmääriltään pienimpiä toimijoita, mutta saavutuksiltaan kerho kuuluu valtakunnan kärkipäähän. Heinolan moottorikerho on järjestänyt vuodesta 1992 lähtien viisi motocrossin MM-osakilpailua ja viisi Enduron MM-osakilpailua sekä molempien lajien kaksi EM-osakilpailua. Ratamerkkien sisäpuolella kerhon urheilijat ovat saavuttaneet muun muassa neljä maailmanmestaruutta: Mika Saarenkoski kaksi enduron joukkuemestaruutta 2000-luvun alkuvuosina ja Lasse Kurvinen kaksi Flat Trackin maailmanmestaruutta 2020 ja 2021. Näiden menestysten lisäksi Tuukka Saari kruunattiin enduron nuortensarjan Euroopan mestariksi vuonna 1997.

Heinolan moottorikerhon toiminnan kulmakivi sen perustamisesta aina 1990-luvun alkuvuosiin oli helluntaisin järjestetyt maarata-ajot Heinolan raviradalla. Nämä tapahtumat kasasivat helluntaisin raviradan lehtereille parhaimmillaan reilusti yli 3000 katsojaa. Kerhon alkuvuosina ravirataa kiersi kilpailumielellä paikkakunnan taksit ja kuorma-autot yhdessä valtakunnan parhaiden moottoriurheilijoiden kanssa. Heistä mainittakoon autourheilun legenda Curt Lincoln. 1990-luvulta lähtien maarata-ajon harrastaminen hiipui ja Heinolan moottorikerhon toiminnan keskipiste siirtyi Komostenkylän motocross-radalle. 1990-luvulta lähtien Heinolan moottorikerhosta kasvoi näkyvämpi kansainvälinen toimija, ja kerhon järjestämät tapahtumat ovat täyttäneet paikkakunnan majoituskapasiteetin aika ajoin pullolleen ja muuttaneet kaupungin katujen puheensorinan hetkellisesti kansainväliseksi.

Heinolan moottorikerho juhlisti juhlavuottaan järjestämällä toukokuun lopulla Enduron MM-osakilpailun ja elokuussa virallisena juhlakilpailuna motocrossin SM-osakilpailun. Kerhon juhlavuoden kruunasi motocrosskuljettaja Sampo Rainio voittamalla motocrossin MX2-luokan Suomen mestaruuden.

HeMK:n toiminnan 70-vuotinen taival on niputettu 240-sivuiseen kirjaan nimeltä Heinolan moottorikerhon tarina. Tämä kirja julkaistaan joulukuun aikana.

HeMK huomioitiin Heinola-mitalilla kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.

Teksti ja kuva: Tuomo Seppänen

Jaa tämä: