Heinolassa osallistutaan maakunnassa virinneeseen sahtihuumaan kilpailemalla sahdin valmistuksen mestaruudesta 35. maalaismarkkinoilla kirkonkylässä heinäkuun ensimmäisenä lauantaina. Kilpailu on tällä kertaa avoin kaikille perinnetaitajille. 

Sahdintekoon serkkunsa Jussin kanssa hurahtanut Tommi Tynjä tykkää konstailemattomasta juoman valmistuksesta ja tiimimeiningistä. Jussi-serkku on juoman valmistuksessa kilpailija, Tommi puolestaan tuomari. Miehet valmistavat sahdin Hartolassa mökkiolosuhteissa ja käyttävät juoman Orimattilassa omakotitalon suojissa. He ovat osallistuneet muutaman kerran sahdinvalmistuksen SM-kilpailuihin Orimattilan mestareina.

-Alkuun valmistimme sahtia puisessa, todella vanhassa, isossa kuurnassa. Jussin häihin tehtiin ensimmäinen sahti. Kuurnan turvottaminen oli kuitenkin todella hankalaa, etenkin talvella. Sitä piti liottaa joessa viikon verran ja väliin hakata jäätä päältä pois. Itse hitsattuun rosterikuurnaan siirryimme aika nopeasti, kuvaa Tynjä.

Vaikka sahdin laadussa on tekijöiden mielestä aina jotakin parannettavaa, Tynjän serkukset eivät kuulemma tee monia vierteitä kilpailuja varten. Se on kerrasta aina poikki.

-Juhannussahti on jo käymässä. Maalaismarkkinoille teemme yhden kilpailusahdin, Viking Maltin sahtimaltaista ja tuoppimaltaasta. Katajaa käytimme mausteena silloin kun aloitimme vajaa kymmenen vuotta sitten, mutta luovuimme mausteista, koska katajan makua oli aika vaikea kontrolloida.

Tommi Tynjän mielestä Heinolan sahtiskene kaipaa vahvistusta. Hyvä olisi, jos olisi oma sahtiseura niin kuin on Hartolassa, Sysmässä ja Lahdessa. Vetäjiä seuratoimintaan on kuitenkin vaikea löytää. Tommi Tynjällä itselläänkin menee valtaosa vapaa-ajasta karateharrastuksen parissa valmentajana ja lajin MM-tasolla kilpaillen.

Asikkalan suuri sahtinäyttely kiinnostaa

Päijäthämäläisessä sahtihuumassa ei näy laantumisen merkkejä. Sysmäläisen Teemu Nikin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, 100 litraa sahtia, vetää yleisöä elokuvateattereihin kaiken aikaa maaliskuisen ensi-iltansa jälkeen. Paikallisia sahtimestaruuksia ratkotaan maakunnassa pitkin kesää. Sahtimestarit ympäri maata kokoontuvat puolestaan elokuun alussa kilvoittelemaan sahdinvalmistuksen suomenmestaruudesta Jokimaan ravikeskukseen Lahteen.

Vääksyssä Päijännetalolla valmistellaan valtakunnallisestikin kiinnostavaa näyttelyä, jossa esitellään sahdin pitkä historia ja valmistusprosessit vuosisatojen ajalta. Sahti on alkuperäisolut belgialaisen lambic-oluen ohella ja siksi sen historia kiinnostaa olutasiantuntijoita ympäri maailmaa.

-Aion käydä Päijänne-talolla silloin kun Sahtia, sahtia -näyttely avataan. Eniten minua kiehtoo mahdollisuus maistella erilaisia sahtilaatuja kaikille avoimena avajaispäivänä, sanoo Tommi Tynjä.

Artikkelikuva: Päivi Kuisma

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset