Vastaava rakennustarkastaja toivoo myös cityasuntoja keskustan tuntumaan.

Heinolassa on kaikkiaan 3 350 kesämökiä, huvilaa tai chaletsasuntoa. Loma-asunnoista 530 sijaitsee Vierumäellä (mökkikylät, Vierumäen omat, chaletit, HCR, ja yksittäiset Paavonkankaan ja Suurjärven huvilat), minne uusia huviloita ja chalets-asuntoja on rakennettu viime vuonna eniten.

Viimeisen kolmen vuoden aikana loma-asuntojen rakennus- tai toimenpidelupia on vastaavan rakennustarkastajan Juha Maran mukaan myönnetty noin 65 kappaletta vuosittain.

– Pelipaikoille pitäisi saada rakennuspaikkoja lisää, ei välttämättä pelkkään loma-asumiseen vaan myös vakituiseen asumiseen. Tontteja on tarjolla hyvin vähän, liian vähän, sanoo Juha Mara.

– Ja milloin Heinolaan saadaan city loma-asuntoja keskustan tuntumaan, hän kysyy.

Noin 40 prosentilla mökkien ja huviloiden omistajista on kotikunta Päijät-Hämeen ulkopuolella. Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman korostaa, että kukaan ei varmasti osaa sanoa todellisia lukuja, mutta tekee laskutoimituksen näiden Heinolaan mukanaan tuomista euroista. Puhutaan suurista summista.

– Jos mökeissä on keskimäärin 3,5 vierasta mökissä, ja jos vuodessa viettää vaikka puolet ajasta mökissä eli noin 183 päivää ja mökkejä olisi tuo 3 350, ja rahaa käyttäisi sellaisen 80 €/hlö/päivä (ruoka jne.), tullaan aika koviin lukuihin. Ulkopuolelta vieraiden jättämä euromäärä olisi noin 7 MEUR (kokonaisvaikutus olisi tällä laskutavalla n. 18 MEUR).

Etätyö lisääntyy Forsmanin arvion mukaan entisestään ja siitä kannattaa Heinolan pitää huoli. 

– Etätyö tarkoittaa myös kaupungille, että tietoliikenneyh-teyksien tulee toimia, ja tätä kautta voidaan lisätä kaupungin vetovoimaa etätyöskentelijöiden keskuudessa.

 

Tasokkuus kiinnostaa

Huvilarakentamiseen erikoistuneen Premium Resortsin toimitusjohtaja Jarno Purtsi kiittelee Heinolan kaupungin jouhevaa asioiden käsittelyä. Korona-aikana puurtanut yrittäjä kuvaa ajanjaksoa haastavaksi, erikoiseksi ja opettavaiseksi.

Premium Resorts rakennutti eteläsuomalaisen sijoittajan rahoittamana seitsemän tasokasta vuokrahirsihuvilaa Vierumäelle ja rakentaa myyntiin yhdeksän samanlaisen varustetason omaavaa huvilaa samalle alueelle.

– Paineissa on oltu, mutta uskon edelleen, että Vierumäen puhdas luonto ja monipuoliset liikuntapalvelut vetävät lisää ostajia alueelle. Me panostamme ympärivuotiseen asiakaspalveluun. Lomalle tulijan ei tarvitse huolehtia siitä, onko pihatie aurattu tai nurmikko leikattu, Purtsi toteaa.

Premium Villasin toisen vaiheen asunnot ovat 120 neliömetrin kokoisia eli kymmenen neliömetriä ensimmäisen vaiheen asuntoja suurempia.  Tasokas hirsirakentaminen on hintavaa, sillä neliöhinta kipuaa noin 4 000 euroon. 

Peräti noin kolme miljoonaa suomalaista tavoittaa Vierumäen 1,5–2 tunnin sisällä, ja Jarno Purtsi uskookin vakaasti, että tuosta asukasmassasta löytyy tarpeeksi monta tasokkaan huvilan ostajaa.

– Vierumäen asema vahvistuu toteutumassa olevien mittavien investointien ansiosta. On selvää, että Hotelli Fennada ja Holiday Clubin kylpylä lisäävät asiakasmääriä alueella paljon. Mitä enemmän alueen matkailuyritykset tekevät keskenään yhteistyötä, sitä enemmän kaikki pärjäävät, Jarno Purtsi korostaa.

Jari Niemi HU

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset