Pääosan esittäjä Jouko Ahola (vas.) ja Esko Roine Kusmiku-ravintolassa kuvatussa kohtauksessa.

’’On sulla karsee tukka’’, toteaa pitkän linjan konkarinäyttelijä Esko Roine vastapäätään istuvalle Jouko Aholalle heinolalaisen Kusmiku-ravintolan kabinettitilassa. Käynnissä ovat kotimaisen Routa-elokuvan kuvaukset, joihin HU pääsi tutustumaan heinäkuun lopulla. Samalla pääsimme jututtamaan elokuvan pääosaa esittävää Aholaa ja pienen sivuroolin heittänyttä Roinetta sekä elokuvan käsikirjoittaja-ohjaaja Tony Heinoa.

Voimamiehenä tunnettu ja peräti kahdesti maailman vahvimmaksi mieheksi kruunattu Jouko Ahola on tullut viime vuosien aikana tunnetuksi myös näyttelijänä. Ahola kuuluu suomalaisittain harvinaiseen kastiin, sillä hän on päässyt näyttelemään muutamissa kansainvälisissä suurtuotannoissa, kuten Ridley Scottin Kingdom of Heavenissa ja Viikingit tv-sarjassa. Kontrasti suuren kansainvälisen ja pienen suomalaisen tuotannon välillä on Aholan mukaan suuri.

-Suurin ero on rahankäytössä, Ahola paljastaa. Mies jatkaa, että ulkomaisissa suurtuotannoissa hänellä on ollut muun muassa oma autokuski, traileri ja jopa sateenvarjon pitäjä. Kaikki nämä siitäkin huolimatta, että hänellä ei ole ollut tuotannossa pääroolia.

-Viikingit-sarjassakin roolihahmoni tapettiin kolmen jakson jälkeen, Ahola naurahtaa.

Päätyökseen liikunta- ja rakennusalan hommia tekevä Ahola päätyi näyttelemään pääroolia Roudassa ohjaaja Tony Heinon edellisen ohjaustyön, Toinen mies, kautta. Ahola näytteli elokuvassa sivuroolin, ja Heino pyysi häntä mukaan myös uuteen elokuvaansa.

-Olin koko ajan Tonyn mielessä roolia varten, Ahola kertoo.

Rooliinsa Ahola on valmistautunut tutustumalla muun muassa vankilasanastoon ja siihen, miten vankilassa suhtaudutaan eri rikoksista tuomittuihin juttelemalla vanginvartijoiden sekä entisten vankien kanssa.

Isällisiä neuvoja

Suomalaisia jo vuosikymmenien ajan teatterilavoilla ja ruudun takana hurmannut Esko Roine näyttelee elokuvassa pienen roolin päähenkilö Juhon entisenä vankilakaverina.

-Roolihahmoni ohjaa isällisesti vasta vankilasta vapautunutta päähenkilöä.

Piakkoin 78-vuotias Roine on kunnioitettavasta iästään huolimatta paiskinut aktiivisesti töitä. Televisio- ja elokuvaroolien lisäksi Roine nähdään ympäri Suomea kiertävässä Vanhoja poikia -esityksessä. Roineen lisäksi nelikossa nähdään Puntti Valtonen, Taneli Mäkelä ja Tuomas Uusitalo. Useista työkeikoista, joukossa mm. TV-sarja Onnela ja Kummeli-elokuva, Roine on kuitenkin joutunut kieltäytymään.

-Syksyllä odottaa lonkkaleikkaus ja sairasloma, Esko Roine kertoo.

Kaksi tarinaa

Draamatrilleri Routa seuraa kahden päähenkilön, Juhon ja Mikaelin, tarinaa. Jouko Aholan esittämä hahmo Juho on istunut vankilassa 22 vuotta murhista. Vapauduttuaan hän yrittää palata takaisin normaaliin elämään. Samuli Vauramon esittämä Mikael on yritysjohtaja, joka vastustaa yrityskauppaa suuremman kansainvälisen yrityksen kanssa. Elokuvassa seurataan kummankin polkuja, ja tarinan edetessä ne kohtaavat.

-Tässä on ikään kuin kaksi leffaa yhdessä, ohjaaja Tony Heino taustoittaa.

Elokuvaa on kuvattu Heinolan lisäksi mm. Hämeenlinnassa, Vaasassa, Rovaniemellä ja Lontoossa.

-Suomessa on mahtavia kuvauslokaatioita, Heino vastaa kysymykseen monille eri paikkakunnille jalkautuvista kuvauksista. Kansainvälisen tarinan omaavassa elokuvassakin liikutaan paljon eri puolilla Suomea.

-Minun on helppo samaistua siihen, sillä olen liikkunut Suomea ristiin ja rastiin. Se on osa luonnettani.

Heinolassa kuvauksia tehtiin Kusmikun lisäksi kaupungin Savotta-kokoustiloissa. Elokuvan tarinassakin liikutaan Heinolassa.

-Minulla on tuttuja Heinolassa ja tästä tulee mentyä paljon ohi, Heino kertoo valinnoistaan ottaa Heinola mukaan tarinaan ja kuvauspaikaksi.

Elokuvan budjetista Heino ei mielellään puhu. Koska valtio on erilaisten tukien kautta suuri rahoittaja suomalaisella elokuvakentällä, näkee ohjaaja-Heino ison budjetin elokuvien voivan olla pois pienemmiltä ja laadukkaammilta tuotannoilta.

-Minua ällöttää, kun aina huudetaan isompaa budjettia. Mieluummin täytyisi pyrkiä laadukkaaseen sisältöön, Heino peräänkuuluttaa.

Tony Heino on onnistunut saamaan elokuvaansa vaikuttavan näyttelijäkaartin. Aholan, Vauramon ja Roineen lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa Vesa Vierikko, Ville Haapasalo, Jouko Keskinen, Minerva Kautto ja Saana Rautavaara.

-Se on laadukkaan käsikirjoituksen ansiota, Heino kertoo. Hän sanoo tekevänsä käsikirjoituksia, ja elokuvia ylipäänsä, intohimolla.

Heino lähestyy omaa tapaansa työskennellä ja tehdä elokuvia ravintolamaailman kautta.

-McDonald’sissa on paljon ihmisiä töissä, jotta saat sen perushampurilaisen nopeasti. Meidän elokuvan tekoa voi rinnastaa enemmän Michelin-tähden -ravintolaan, jossa saa hyvää ja vähän erilaista.

-Haluan tehdä taidetta ja olla mahdollisimman hyvä siinä, Heino tiivistää.

Routaa elokuvana Heino kuvaa takuuvarmasti viihdyttävänä ja erilaisena, sellaisena, jota ei ole ennen nähty.

-Sitä ei voi verrata muihin tarinoihin. Se on oma yksilönsä, Heino päättää.

Routa-elokuvan on määrä saada ensi-iltansa alkuvuodesta 2023.

Teksti ja kuvat: Jussi Varjo HU

Jaa tämä: