Heinolan taidemuseossa 22.4.2023 avatun ilO Olla -näyttelyn viisitoista taiteilijaa edustavat monipuolisesti materiaalipohjaisen nykytaiteen kirjoa tekstiilin, keramiikan, lasin ja puun sekä erilaisten kierrätysmateriaalien osalta.

Taiteilijat O ry:n jäsenille suunnatun, jurytetyn ryhmänäyttelyn kuraattoreina toimivat kuvataiteilija Pauliina Turakka Purhonen ja kuvanveistäjä, keramiikkataiteilija Tiia Matikainen.

Näyttelyn teema – ilo – valittiin Heinolan taidemuseoon tutustumisen jälkeen.

-Heinolan taidemuseo on henkeäsalpaavan kaunis tila. Huoneilla on kirjava historiansa, eikä siitä varmastikaan kaikki ole kevyttä. Kävijälle huoneet nykyisessä asussaan kuitenkin tuottavat iloa, hiljaista tai riemastuneen kovaäänistä. Näyttelyssä teos kohdataan aina tilassa – ja keholla. Ilo tuntuu kehossa, hiljaisena hyrinänä tai niin voimakkaasti kuplivana, että iloa on suorastaan pakko jakaa. Näyttely ilO Olla kommentoi ilon ja olemassaolon käsitteitä, ja se iloitsee saadessaan taiteilijoiden teosten näyttämöksi kauniin, historialtaan ja yksityiskohdiltaan rikkaan empiretalon, Heinolan taidemuseon. Teosten ja tilan vuoropuhelu synnyttää ilon olla, näyttelyn kuraattorit luonnehtivat tiedotteessa.

Näyttelyn teosvalinnoissa on painotettu teosten taiteellista ja sisällöllistä laatua, ajankohtaisuutta sekä vuoropuhelua näyttelyteeman – ilon – että Heinolan museon tilojen kanssa. Näyttelyhakuun saapui 63 taiteilijalta yhteensä 143 teosehdotusta, joista Heinolan taidemuseoon valittiin 15 taiteilijaa ja 21 teosta.

Näyttelyyn valitut taiteilijat ovat:
Ariadna Donner, Riitta Forsman, Kaiju Haanpää, Paavo Halonen, Sirpa Hannele Heinonen, Veera Kulju, Esa Lukala, Laura Merz, Laura Pehkonen, Johannes Rantasalo, Piia Rossi, Melissa Sammalvaara, Päivi Vaarula, Anna-Mari Vierikko ja Ulla-Maija Vikman.

Näyttely järjestetään yhteistyössä Heinolan taidemuseon kanssa, ja sitä on tukenut Taiteen edistämiskeskus Taike.

ilO Olla
22.4.­–21.5.2023 Heinolan taidemuseo
Kauppakatu 4, 18100 Heinola
Avoinna ti-su 11–16, ke 11–18

Jaa tämä:
Kategoria: Kulttuuri