Päijät-Hämeen järjestöjä ja muita toimijoita yhteen koonnut Päijäthämäläiset.fi -sivusto sulkeutuu vuoden vaihteen tienoilla. Sivuston korvaa valtakunnallinen Lähellä.fi -palvelu, jonka alueellisena kehittäjänä ja koordinoijana Päijät-Hämeessä toimii Jyränkölän Setlementti ry. 15 eri alueellisen toimijan ylläpitämä palvelu kokoaa järjestöjen ja yhteisöjen tuen, toiminnan ja tapahtumat yhteen osoitteeseen, sekä edistää kansalaistoiminnan näkyvyyttä Suomessa. Palvelu korvaa aiemmin toimineet alueelliset ja maakunnalliset sivustot.

Yhdistykset ja järjestöt voivat ilmoittaa Lähellä.fi-palvelussa maksuttomasti esimerkiksi tarjoamastaan toiminnasta, tapahtumista ja vapaaehtoistyön mahdollisuuksista. Palvelun käyttö on maksutonta sekä järjestöille että sivuston käyttäjille. Palvelussa on panostettu käyttäjälähtöisyyteen, eli siihen, miten asiakas löytää itselleen tärkeää tietoa mahdollisimman helposti.

Lähellä.fi on viime kevään lanseerauksen jälkeen ottanut Päijät-Hämeessä varovaisen aloituksen.

-Palvelussa on rekisteröityneenä noin 70 päijäthämäläistä organisaatiota. Maakunnan yhdistysten lukumäärään nähden potentiaalia olisi huomattavasti suurempaankin määrään, kertoo Jyränkölän Setlementti ry:n vapaaehtoistyön johtaja Teija Naakka.

-Rekisteröitymisten tahti on kuitenkin kiihtynyt loppuvuotta kohti, Naakka lisää.

Palvelun kehittäminen jatkuu vuonna 2023 muun muassa ammattilaisosion ja rajapintaratkaisujen rakentamisella.

-Rajapinnat mahdollistavat tietojen siirron suoraan esimerkiksi hyvinvointialueiden järjestelmiin. Sivuston tietojen avulla hyvinvointialueella työskentelevä ammattilainen voi ohjata asiakkaan yhdistysten ja muiden toimijoiden tarjoaman avun ja toiminnan piiriin, Jyränkölän Setlementin toimitusjohtaja Kari Hahl kertoo.

Sivustolle rekisteröitymiseen ja sen käyttöön on suunnitteilla yhdistystoimijoille suunnattuja työpajatyyppisiä koulutuksia yhteistyössä Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysturva ry:n kanssa.

-Selvitämme myös mahdollisuuksia tarjota tukea sivuston käyttöön erilaisten verkostojen ja yhteistyökumppaneiden kautta. Esimerkiksi Heinolassa tukea saa vapaaehtoisilta digihelppareilta joka torstai, Teija Naakka kertoo.

Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia. 

Jaa tämä: