Tänään vietetään ystävänpäivää. Ystävänpäivä, kuten moni muukin teemapäivä, näyttäytyy monelle kaupallisten toimijoiden rahastamiskeinona. Joulun ja pääsiäisen rinnalle on tullut ystävänpäivän lisäksi halloween ja toinen toistaan eriskummallisempaa teemapäivää suudelmapäivästä sinkkujen päivään. Kauppojen tarjouslehdet vilisevät ystävänpäivän erikoistarjouksia ja -eriä: On sydämenmuotoisia kakkuja, pizzoja ja konvehteja. Pinkkejä vaahtokarkkeja ja roseekuohuvaa. Ravintolat mainostavat ystävänpäivämenuita ja palveluntarjoajat kuntosaleista teattereihin tarjoavat kaksi yhden hinnalla -tarjouksia.

Ystävänpäivää vietetään eri puolilla maailmaa, mutta poikkeuksiakin toki on. Esimerkiksi Brasiliassa päivää vietetään kesäkuussa Saint Anthonyn päivän tienoilla. Wikipedia tietää kertoa, että monissa maissa ystävänpäivän vietto on tyystin kielletty. Uskonnollisista syistä ystävänpäivää ja siihen liittyvää juhlintaa ei nähdä muun muassa Indonesiassa, Pakistanissa ja Saudi-Arabiassa. Yhdysvalloissa ja monissa muissa maissa ystävänpäivä on etenkin rakastavaisten juhla, Valentine’s Day. Päivän kaupallinen merkitys on Atlantin tuolla puolen aivan omassa luokassaan. Aivan kuten sanonta kuuluu, Amerikassa kaikki on suurta: Tilastojen mukaan viime vuonna amerikkalaiset kuluttivat ystävänpäivään lähes 200 dollaria per asukas.

Suomessa päivän pääpaino on ystävyydessä, vaikka toki täälläkin rakastavaiset tahtovat pyrkiä viettämään ystävänpäivää yhdessä ravintolaillallisen merkeissä. Mainontaa ja tarjontaa seuraamalla päivän kaupallinen merkitys meilläkin on kasvanut. Joulun ja kevään juhlien väliin jäävän pitkän ja enimmäkseen pimeän ajanjakson piristyksenä ystävänpäivä onkin tervetullut piristys.

Niin kivoja, ja osin hyödyllisiäkin kuin monet tarjouksista ovat, tulisi ystävänpäivänä kuitenkin muistaa se tärkein: Ystävä. Valitettavasti nykypäivän hektisessä arjessa moni unohtaa kysellä ystävänsä kuulumisia. Siitäkin huolimatta, että nykytekniikan ansiosta voimme olla ainakin tietyllä tasolla läsnä toistemme arjessa, vaikka olisimme tuhansien kilometrien päässä toisella puolella maapalloa. Joten ota (äly)puhelin käteen ja kilauta ystävälle (kyllä, sillä voi soittaakin). Tai lähetä ainakin viesti, jossa kerrot muistavasi hänen olemassaolonsa. Eikä ystävän muistaminen suinkaan tarvitse erillistä teemapäivää. Ystävää voi muistaa joka päivä, vuoden ympäri.

Jussi Varjo
Kirjoittaja on Heinolan Uutisten päätoimittaja. 

Jaa tämä:
Kategoria: Kolumnit