Asser Vuola (vas.) ja Tero Paakkinen sanovat, että Enekos haluaa jatkossakin olla eturintamassa korkean teknologian yrityksen joukossa. Ilman asiantuntevaa ja tasokasta henkilökuntaa tämä ei onnistu.

Heinolalainen yritys on kasvanut sen ansiosta tasaisen varmasti ja säilyttänyt asemansa alan markkinoilla.

Sloveniasta tuli soitto perjantaina, että passien valmistamisessa tarvittavan koneen tärkeä osa pitää pikaisesti uusia. Maanantaina osa suunniteltiin ja koneistettiin ja tiistaina se lähti pikatoimituksella tilaajalle.

– Joustavuus on meidän suuri lyömätön vahvuus. Isossa konsernissa tilaus olisi saattanut viedä jopa yli kuukauden, sanoo toimitusjohtaja Asser Vuola.

Enekos Oy siis valmistaa passeihin ja kortteihin tärkeitä yksityiskohtia valmistavia koneita ja laitteita, joita yritys ei luonnollisesti halua esitellä julkisuudessa.

– Passipuoli on vetänyt viime aikoina hyvin. Brexit ja Eurooppaan suuntautunut kansojen vaellus ovat korostaneet eri maiden tarpeita hankkia korkeamman turvatason passeja, Vuola selvittää.

Tietoturvaan liittyviä koneita ja laitteita on paraikaa toimituksessa mm. Singaporeen ja Puolaan. Passeja valmistetaan useissa yrityksissä maailmalla. Yksi suurimmista on eräs ranskalainen yritys, joka takoo miljardien eurojen liikevaihtoa vuosittain passeilla ja korteilla. Enekos toimittaa sille koneita, joiden läpi virtaa yli 80 prosenttia passeista.

– Meidän mukana oleminen perustuu täysin siihen, että toimitimme vastaavia koneita aiemmin lähes 20 vuotta suomalaiselle alan yritykselle, jonka ranskalainen jätti nielaisi. Nyt olisi tuntuvasti vaikeampi päästä mukaan, sanoo Enekosin hallituksen puheenjohtaja Tero Paakkinen.

Heinolassa valmistetun tekniikan avulla on painettu jo useita satoja miljoonia passeja ja henkilökortteja.

– Passit ovat valtioiden käyntikortteja ja siksi niiden sisällöt vaihtelevat suurestikin. Yhteistä on se, että turvaominaisuudet pyritään saamaan erinomaisiksi, Vuola toteaa.

Lumonin kumppani

Enekosin toinen suuri asiakas on Lumon Oy ja se näyttäytyy erinomaisen hyvin yrityksen tiloissa. Parhaillaan Enekos viimeistelee pitkäaikaiselle yhteistyökumppanilleen parvekelasien tuotantolinjaa sekä Kouvolan tehtaalle että Lumonin Espanjaan perustettavalle tehtaalle. Juhannuksena pitäisi olla valmista.

– Espanjan toimitus on mittavin yrityksen historiassa. Olemme tänä vuonna pystyneet pitkälti sen ansiosta palkkaamaan jo kolme uutta työntekijää ja insinööritason mekaniikkasuunnittelijaa vielä haemme, selvittää Paakkinen.

Enekos on suunnitellut ja valmistanut Lumonille yksityiskohtaiset tuotantolinjat, rakentanut Heinolassa keskeisimmät osat niihin sekä tilannut tarvittavia osia myös paikallisilta yhteistyökumppaneiltaan kuten Mittametalli Oy:ltä ja Pelaser Oy:ltä. Robotit sekä muut automaatiossa käytettävät komponentit tulevat koneisiin ympäri maailmaa.

Asser Vuolan mukaan täsmärakennetut tuotantolinjat ovat yrityksen toinen suuri vahvuus joustavuuden rinnalla. Muutama vuosi sitten Enekos uudisti Heinolaan muuttaneen Peltosen suksitehtaan automaation ja se toimii nykyisille suksimalleille.

– Jos uudenlaisia suksia ryhdyttäisiin tekemään, automaatiokin täytyisi uudistaa, Vuola tarkentaa.

Enekosin vuoden 2021 liikevaihto nousee noin 3 miljoonaan euroon. Vuonna 1987 perustettu yritys työllistää nyt 18 henkilöä ja lisäksi sillä on Lahdessa 5 henkilöä työllistävä tytäryhtiö Ritmacon Oy.

Teksti ja kuva: Jari Niemi HU
Artikkelikuva: Asentaja ja hitsaaja Stephen Chadd haluaa myös olla mukana kokoamassa toimitukseen liittyviä laitteita.

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset