Rakentamista suunnitteleva HTM-yhtiöt valitti ympäristöluvastaan ja haluaa yhä luvat viiden miljoonan kilon vuosituotannolle.

Kalanviljelylaitosta Heinolan entisen Storan Enson aaltopahvitehtaan eli laatikkotehtaan tiloihin suunnitteleva HTM-yhtiöt on valittanut Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristöluvasta Vaasan hallinto-oikeuteen. Muita valituksia ei päätöksestä jätetty.

HTM-yhtiöt haluaa hankejohtaja Markus Lindbergin mukaan varmistua siitä, että se pystyy kasvattamaan kohteessa tulevaisuudessa jopa viisi miljoonaa kiloa kirjolohta vuosittain. Ensimmäisten vuosien tavoitteena on kolmen miljoonan kilon vuosittainen tuotanto.

– Olemme suunnitelleet omat osa-alueet isomman kapasiteetin mukaan ja HTM-yhtiöt haluaa keventää sopimusrakennetta ja on valmis aloittamaan rakentamisen vuoden 2022 lopulla, sanoo Lindberg.

Heinolan kaupungin jätevedenpuhdistamolla ja Stora Enso Flutingin tehtaalta ei löydy tarvittavaa kapasiteettia ottaa vastaan kasvavaa fosforia ja typpeä lähinnä sisältävä kalajäte, kun tuotanto kasvaa kolmesta viiteen miljoonaan kiloon.

HTM-yhtiöt on sitoutunut maksamaan jälkiselkeytyksen tarvitseman lisäinvestoinnin kulut.

– Onneksi meillä on nyt lainvoimainen käynnistyslupa, mutta koska Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisussa voi mennä jopa yli vuosi, joudumme pohtimaan tarkasti etenemistämme asiassa. Tarvitaan uusia kustannuslaskelmia, Lindberg toteaa.

Suunnittelussa riittää muutakin pohdittavaa. Lohenpoikaset voidaan laittaa joko isoon tai pienempiin altaisiin. Yksi iso allas tuottaa vuodessa Lindbergin mukaan noin 100.000 kiloa lohta. Pienet tulevat suhteessa kalliimmiksi, mutta toisaalta ne ovat turvallisempia. Jos altaaseen iskee jokin ongelma, menetys on pienempi kuin suuressa altaassa.

Lisäksi kasvatuslaitoksen tarvitsema tekniikka ja putkistot voidaan suunnitella ja rakentaa jo nyt valmiiksi viiden miljoonan kilon vuosittaiselle kalamäärälle.

Heinolan suunniteltu tehdas sijaitsee Lindbergin mukaan hyvällä paikalla, sillä Konnivesi virtaa tehtaan vieressä ja sen jatkeena olevan Jyrängönvirta tarjoaa sopivan viileää vettä tehtaalle läpi vuoden.

Heinolan kalanviljelylaitos on toteutuessaan Suomen suurin makean veden lohikalojen kiertovesikasvattamo.

Mittava investointi

Markus Lindbergin mielestä Suomessa ympäristöluvan järjestyminen on kohtuuttoman työläs, kallis ja kestoltaan liian pitkä prosessi. HTM-yhtiöitä on tähän mennessä kulunut lupaprosessissa 2,5 vuotta ja hankkeessa ei edes tarvittu vähintään vuoden pituista ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA).

Kalanviljelylaitos on mittava investointi. Miljoonan kilon vuosituotannon vaatima tekniikka ja altaat maksavat Lindbergin mukaan noin 12 miljoonaa euroa. Näin kolmen miljoonan kilon laitoksen hinnaksi saadaan noin 36 miljoonaa euroa ja viiden miljoonan kilon 60 miljoonaa euroa.

Heinolassa odotetaan investoinnin toteutumasta suurella mielenkiinnolla, sillä kalankasvatus on tulevaisuuden ala ja entisen laatikkotehtaan 9,59 hehtaarin tontilta löytyy hyvin tilaa myös kalojen jalostusyksikölle. Jalostajaehdokkaita Suomessa riittää.

Uusia työpaikkoja kaivataan pikku kaupunkiin. Kalanviljelylaitokseen niitä syntyisi 15-20 ja jalostukseen jopa enemmän.

Teksti ja kuva: Jari Niemi HU

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset