Toukokuun alussa Heinolan kirkkoon siirtynyt Jyränkölän Kämmen -hävikkiruoka-avun jakelu on käynnistynyt hyvin uusissa tiloissa. Ruoka-apu jaetaan Heinolan kirkossa keskiviikkoisin klo 9-10.30.

Kello käy aamu kuuden tuntia, kun Kirkkopuiston pihassa häärää jo nipullinen vapaaehtoisia sinisissä liiveissä. Selässä lukee Kämmen. Jakelupisteen sijainti on vaihtunut Maaherrankadulta kirkon tiloihin, mutta toiminta jatkuu samanlaisena. Vapaaehtoistyöntekijät huolehtivat ruokajakelun käytännön toteuttamisesta, ja vapaaehtoistyöntekijöiden koordinoinnista ja ohjaamisesta vastaa Jyränkölän Setlementti – kuten ennenkin.

Viikon aikana kerättyä hävikkiruokaa kannetaan pihan poikki Vanhan Pappilan päätytilasta kirkkoon käsivoimin ja nokkakärryjen avulla. Punainen Kämmenen auto kaartaa pihaan tuomaan vielä lisää ruokalaatikoita. Tällä hetkellä ruokalahjotuksia tulee liki kahdeltakymmeneltä toimijalta.
Aamun tunnelma pihapiirissä on positiivinen.

– Ruokaa riittää ja ihmiset on löytäneet hyvin uuden sijainnin. Kävijämäärä on pysynyt melko samana kuin edellisessä paikassakin, kertoo vapaaehtoistyöntekijä Helena Viitasaari.

– Toki, varsinkin alussa meillä oli hieman haasteita työmäärän lisääntyessä. Kirkon tiloja täytyy ymmärrettävästi suojata ja ruuat joudutaan nyt kuljettamaan pihan toisesta päästä. Myös kylmälaitteiden vähentyminen hankaloittaa hieman säilytysjärjestelyitä. Pääasia kuitenkin on, että tätä pystytään järjestämään.

Viikoittainen Kämmenen ruokajakelun kävijämäärä pyörii noin 120 henkilön hujakoilla.

Ruoka-avun siirtyminen kirkon tiloihin aiheutti alkuun keskustelua, mutta muutokseen on suhtauduttu kuitenkin pääosin myönteisin mielin. Heinola ei suinkaan ole ainoa paikkakunta, jossa ruokajakelua järjestetään kirkon tiloissa.

– Mahtavaa, että ruokajakelua pystytään edelleen jatkamaan. Tässähän ollaan myös kirkon perusaatteen ytimessä, sanoo Heinolan seurakunnan diakoniatyöntekijä Satu Kauhajärvi.

Toukokuun alusta alkaen mukana on ollut myös Sosiaalialan osaamiskeskus Verson Haavoittuvassa asemassa olevien tavoittaminen, hyvinvointi ja osallisuus -hanke, joka on jalkautunut mukaan ruokajakeluun. Hankkeen tähtäimenä on tavoittaa tuen tarpeessa olevia henkilöitä, jotka eivät vielä ole päässeet palveluiden piiriin.

– Haluamme olla tavoitettavissa jonossa, jotta tulisimme kävijöille tutuiksi ja kynnys avunpyynnölle olisi mahdollisimman matala. Meidän kanssa voi jutella kahden kesken, ja juttelemaan voi tulla millä tahansa asialla, kertoo hankkeessa työskentelevä kehittäjäsosiaaliohjaaja Jeannette Semeri.

Pääosin apua pyydetään talousasioiden selvittämisessä sekä kotona pärjäämiseen liittyvissä asioissa. Tarkoituksena on, että asiakkaan kanssa otetaan yhteyttä ohjaukseen ja neuvontaan yhdessä, eikä ketään jätetä selvittämään asioita yksin. Palvelu on otettu Heinolassa avoimesti vastaan.

– Nyt kun olemme jo useamman viikon käyneet täällä, luottamusta alkaa syntymään. Erään kerran kun tulimme tänne hieman myöhässä, jonosta huudettiin ”me jo luultiin ettette tule ollenkaan”.

Kämmen etsii lisää vapaaehtoisia

Ruokajakelussa työskentelee yhteensä parikymmentä vapaaehtoista, jotka on jaettu kahteen ryhmään. Noin kymmenen hengen tiimit työskentelevät vuoroviikoin, mutta lisäkäsille olisi myös tarvetta.

– Etenkin vahvoja miehiä ja nuoria olisi kiva saada kanto- ja jakeluapuun, mutta kaikki ovat tervetulleita, porukasta toivotaan.

Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia. 

Teksti ja kuva: Kaisu Vironen HU

Jaa tämä: