Heinolan kaupunginarkkitehti Harri Kuivalainen.

Heinolan kaupungilla on käynnissä useita kaavahankkeita, jotka toteuduttuaan edesauttavat hypersoonisen ohjuksen tavoin kaupungin kehitystä.

Kaupunkisuunnittelun pöydillä on sekä asema- että yleiskaavoja. Merkittävimmät niistä ovat ehkä Vierumäen yleiskaava ja Prisman kaava-alue Tähtinimessä. Elokuun lopulla tiedetään enemmän myös Huukinkorven tuulivoimala-alueen osayleiskaavoituksen yksityiskohdista. Syksyn aikana jatkuu myös vuonna 2018 käynnistetyn Ala-Räävelin rantayleiskaavan ehdotusvaiheen toteutus.

Työkuorma osastolla on paisunut niin isoksi, että Ala-Räävelin rantatontteja sijoittelemaan pyydetään kaupunginarkkitehti Harri Kuivalaisen mukaan todennäköisesti kaavoitukseen erikoistunut konsulttiyritys.

-Elinvoiman ja houkuttelevuuden kannalta kaavoitustilanne näyttä nyt hyvältä. Meillä on kaikki edellytykset jatkaa muuttovoittotilassa, aprikoi Kuivalainen.

Lisää tontteja

Positiivisessa mielessä Suomen ehkä erikoisimman kylän eli Vierumäen kankaille kaupunki haluaa ehdottomasti lisätä monipuolisesti tontteja sekä omakotitaloille että rivi- ja kerrostaloille. Nykyisen puukerrostalon viereen pohditaan toisen vuokrakerrostalon rakentamista, koska kylän teollisuustyöpaikkojen voidaan perustellusti odottaa kasvavan jatkossa.

Suomen urheiluopiston alue on oma erillinen kokonaisuutensa Vierumäen kylän kaavoituksessa. YIT rakentaa jälleen kerrostaloa alueelle ja kaavoilla sille halutaan varata kerrostalorakentamiseen ainakin kaksi uutta tonttia lisää.

-Lisäksi Versowoodin pääkonttorille kaavoitetaan pikakaavalla tontti Asematien ja nykyisen teollisuusalueen väliin, sanoo Kuivalainen.

Vierumäen kylällä järjestettiin viime talvena kaksi työpajaa kyläläisille ja niiden paras anti aiotaan huomioida yleiskaavan laadinnassa. Tonttipula on kylällä krooninen, sillä viimeisetkin omakotitontit on nyt varattu.

Vierumäen tilanteen monipuolisuutta kuvastaa se, että Huukinkorven tuulivoimala-alueen kuudesta voimalasta kolme on sijoitettu Heinolan puolelle ja toiset kolme Asikkalaan.

Harri Kuivalainen odottaa, että Asikkalan kanssa saadaan pian aikaan yksituumaisuus kaavoitusprosessin saattamisesta maaliin. Kumpikin kunta saa vuosittain yhteisöverotuloja voimaloista, jotka kaikki on sijoitettu noin kilometrin päähän lähimmästä asutuksesta ja kesämökeistä.

Prisman tontti pohdinnassa

Kaupunginarkkitehti Harri Kuivalainen uskoo, että Prisman tarvitsemat tilat saadaan toteutettua Tähtinimeen, kun autojen pesupaikka sijoitetaan pysäköintialueelle aivan Tähtiniementien alkuun oikealle puolelle. Tämän tontin koko on 5.742 neliömetriä.

Osuuskauppa Hämeenmaa on neuvotellut Viitosmetalli Oy:n kanssa pienen lisäalueen ostamisesta. Jos tämä toteutuu, Prisman alueen tontin koko kasvaa noin 25.000 neliömetriin ja autopaikkoja mahtuu alueelle 354 kappaletta.

Teksti ja kuva: Jari Niemi HU

Jaa tämä: