Koronaepidemian vuoksi viimeksi kolme vuotta sitten järjestetyn tapahtuman yhteydessä julkaistaan kaksi Heinola-aiheista postikorttia.
Keräilijöitä ja keräilystä kiinnostuneita kokoava tapahtuma järjestetään Postimerkin päivänä, jota vietetään tulevana lauantaina. Samassa yhteydessä julkaistaan aiemmilta vuosilta julkaisematta jääneet Heinola-aiheiset postikortit.
-Päivää vietetään vuosittain sillä viikolla, jolle ystävänpäivä osuu, tietää sanoa Heinolan Postimerkkikerhon puheenjohtaja Jari Kovalainen.
Tapahtumassa on luvassa muun muassa kerhonäyttely, keräilykirpputori, arpajaiset, onnenpyörä sekä kahvitarjoilu. Paikalla on useita myyjiä ja kauppiaita. Sadalle ensimmäiselle kävijälle jaetaan uusi, tapahtumassa lanseerattava Heinola-kortti. Kortteja on kaksi erilaista. Korttien kuva-aiheisiin on valittu näkyviä ja Heinolan historian kannalta merkittäviä rakennuksia. Kortit oli alun perin tarkoitus julkaista keräilytapahtumissa vuosina 2021 ja 2022. Heinolan Uutiset esittelee kaikki kuvissa esiintyvät kuva-aiheet tässä ja tulevissa numeroissaan.
Vuonna 1965 perustetulla Heinolan Postimerkkikerholla on pitkä historia omien postikorttien ja -merkkien julkaisemisessa. Omakuvapostimerkkien aiheina kerholla on ollut muun muassa huippusuosion saaneet Apulanta-merkit ja lukuisat Heinolan maamerkit rautatiesillasta Harjupaviljonkiin ja Vesitorniin. Omakuvapostimerkkien pohjalta on myös julkaistu kolme merkkejä kokoavaa postikorttia vuosina 2018, 2019 ja 2020.
Löytämisen riemu innostaa
Kerhon puheenjohtaja Jari Kovalainen on kova keräilijä itsekin. Kodin seiniä reunustavat hyllyt täynnä keräilykansioita, jotka kätkevät sisälleen postimerkkien lisäksi lukemattoman määrän postikortteja ja propagandatavaraa peräti 1800-luvulta saakka. Miehen keräilyinnostus kumpuaa jo lapsuudesta.
-Liityin Oulun Postimerkkikerhoon jo 10-vuotiaana, Kovalainen muistelee.
Suomen Filatelisti-liittoon kuuluvassa Heinolan Postimerkkikerhossa mies on ollut mukana heti Heinolaan muuton myötä vuodesta 1988. Kovalainen on välittänyt innostustaan myös nuorempiin sukupolviin. Jo vuonna 1989 hän perusti Heinolan junioripostimerkkeilijät.
-Nyt pidän postimerkkikerhoa kahdeksalle innokkaalle nuorelle harrastajalle.
Kovalaisen sanojen mukaan yksi keräilyn suurimmista innoittajista on löytämisen riemu.
-Saatan ostaa ison erän postimerkkejä, joita sitten lähetyksen saavuttua lähden tutkimaan. Joukkoon mahtuu aina välillä yllätyksiä, Kovalainen hymyilee.
Vieläkö keräilyharrastuksen suosio jaksaa kantaa nykypäivänä, varsinkin kun ihmisten vapaa-aika valuu koko ajan enemmän sosiaalisen median syövereihin?
-Kyllä, vakuuttelee Kovalainen.
Tästä merkkinä hän viittaa vetämäänsä nuorten postimerkkikerhoon sekä Heinolan Postimerkkikerhoon yhdistyksenä. Vaikka jäsenmäärä on suhteellisen pieni, 35, on se pysynyt Kovalaisen mukaan suhteellisen vakaana. Aktiiveja on toiminnassa mukana noin 15. Uusiakin jäseniä toivotaan mukaan.
-Meillä on mukavaa väkeä kerhossamme ja kaikki uudet keräilystä innostuneet ovat erityisen tervetulleita joukkoomme, Kovalainen kannustaa.
Keräilytapahtuma Heinolan WPK-talolla la 18.2.2023 klo 10–16. Vapaa pääsy.
WPK-talo
Alun perin Heinolan Vapaaehtoisen Palosammutuskunnan taloksi vuonna 1891 valmistunut WPK-talo siirtyi Heinolan kaupungin omistukseen vuonna 1916. Talossa on vuosien aikana toiminut mm. Seurahuone. Nykyisellään talo pitää sisällään vuokrattavia juhlatiloja sekä kaupungin edustustiloja ja Heinolan kulttuuritoimiston. Talo sijaitsee aivan Heinolan kesäteatterin välittömässä läheisyydessä.
Seminaari
Heinolan seminaarin alue koostuu 1800- ja 1900-lukujen taitteessa valmistuneista rakennuksista. Kuvassa on vuonna 1901 valmistunut seminaarin päärakennus. Alkujaan ainoastaan naisopiskelijoita kouluttanut seminaari lakkautettiin vuonna 1972. Seminaarin lopettamisen jälkeen rakennuksissa on toiminut muun muassa opettajien täydennyskoulutuskeskus Opeko sekä viimeisimpänä vuosina 2015–2016 vastaanottokeskus, jonka lopettamisen jälkeen rakennukset ovat olleet pääosin tyhjillään. Tyhjillään olon aikana historiallisesti arvokkaat rakennukset ovat kokeneet toistuvasti ilkivaltaa.
Teksti: Jussi Varjo HU
Lähteet
Aalto M. & Ihamäki P. 2009. Rakkaudesta Heinolaan – Postikorttien kertomaa. Heinola-Seura ry & Heinolan Postimerkkikerho ry.
Aalto M., Antinranta H., Ihamäki P. & Lehmusvuori T. 2013. Terveisiä Heinolasta! – Historia elää postikorteissa. Heinola-Seura ry.
Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto. http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1897
Puutalokortteli. Kansalliset kaupunkipuistot. https://kansallisetkaupunkipuistot.fi/puutalokortteli/