Yrittäjä Ville Piston kädessä pysyy niin vasara kuin myös juomahana.

Yrittäjä Ville Pisto luotsasi Vuolenkosken Rantamestan pitkän remonttitunnelin läpi.

Kolme vuotta sitten Ville Pisto köyrrytteli kaverinsa Kalle Kaijansinkon kyydissä Asikkalaan, jossa kaveruksilla oli yhteinen parin kuukauden mittainen työmaa. Vielä hetkeä aikaisemmin Pisto oli työskennellyt Yle-yhtiöiden palveluksessa. Pestit olivat määräaikaisia ja työmatkat pitkiä. Kuusivuotiaana vanhempiensa kanssa Vuolenkoskelle muuttaneen Piston mielessä oli alkanut itämään ajatus. Voisiko työ, jonka ympärille voisi rakentaa myös oman elämän, löytyä kotikylältä Vuolenkoskelta. Samoihin aikoihin Pisto kuuli, että sataman kioski-kahvilan yrittäjä oli luopumassa yritystoiminnastaan ja tilalle tarvittaisiin uusi luotsi. Vuolenkosken paraatipaikalla sijaitsevan rantakahvilan merkitys on kylälle suuri. Yrittäjän tulee pystyä vastaamaan ajan hengen mukaisiin palvelu- ja kasvutarpeisiin, paikallishistoriaa kunnioittaen.

Sitä Pisto aamu-unisena mietti autossa matkalla Asikkalaan.

-Kalle kannusti ja sanoi, että ravintola pystyyn vaan! Pisto muistelee ajomatkan aikana käytyä keskustelua.

Ja niin siinä sitten tapahtui. Sitä ennen tapahtui kuitenkin paljon muutakin, sillä Pisto ei ollut ainoa hakija, vaan toiminnasta oli kiinnostunut kymmenkunta muutakin. Suunnitelmiin perehtymisen jälkeen, uuden yrittäjän valinnasta vastaava työryhmä jätti loppumetreille kaksi hakijaa.

-Ravintolan tontti on Vuolenkosken jakokunnan maata. Maanomistajia jakokunnassa on satoja. Lopullisesta valinnasta päätti jakokunnan hallitus, Pisto selventää valintaprosessin kulkua.

Piston teettämät 3D mallinnukset jäivät hallituksen pöydälle viimeisimmiksi.

-Kyllä se oli jännä paikka. Päätös tehtiin jakokunnan yleisessä kokouksessa. Olin edellisenä iltana viettämässä VPK:n saunailtaa. Mietin, että huomenna se päätös tehdään!

Piston ensimmäistä vuotta yrittäjänä siivittivät rakentaminen, remontointi ja koronarajoitukset. Uuden laajentuneen Rantamestan avajaisia vietettiin kesäkuussa 2020. Avajaisia edeltävänä iltana kaverit halusivat yllättää ravintolan pihamaalla iltamyöhään työskennelleen Piston. Ensin paikalle kaarsi yksi auto, ja sitten useampi lisää. Pian parinkymmenen kaverin porukka seisoi tuoreen yrittäjän ympärillä pitäen tsemppaavia puheenvuoroja ja toivottaen kaikkea hyvää tulevalle yrittäjän tielle. Hetki on painunut Piston mieleen. Tunnelma oli käsinkosketeltava. Auringonlasku. Uuden työelämän alku. Ja kaverit.

Ravintolan rakentamisen kanssa samaan aikaan vasaratyömaan alla oli myös uusi kyläkeskus. Pisto halusi suunnitella ravintolan siten, että se kävisi hyvin yksiin kyläkeskuksen kanssa. Sisustuksen teemaksi valikoitui, mikäpä muu kuin Vuolenkoski.

Seinillä toistuu metsien vihreys ja ravintolaan on tuotu vanhoja valokuvia paikan historian vaiheista.

Keväällä 2021 rakentaminen jatkui. Pisto halusi laittaa lisää panoksia asiakaspalvelun sujuvuuteen. Purkuun joutui yksi seinä ja terassia laajennettiin. Myös keittiötä uusittiin, jotta se olisi työntekijöille mukavampi.

-Kyllä tämä on ollut yksi pitkä tuulitunneli tähän saakka, hyväntuulinen yrittäjä nauraa ja lisää, että samaan aikaan kun on tehty, on myös kehitetty.

-Onneksi mukana tekemisessä on ollut myös edellisen yrittäjän kokemus sekä pitkään ravintola-alalla työskennelleen työntekijäni asiantuntemus, ilman niitä ei olisi tullut mistään mitään.

Pisto tietää ravintolan toiminnan koostuvan sadoista yksityiskohdista. Kausipainotteinen toiminta tuo niin ikään omat haasteensa. Tulevaa sesonkia Pisto alkoi suunnittelemaan viime vuoden marraskuussa. Pelkästään työvuorolistojen tekemiseen menee viikkoja, sillä ne tehdään valmiiksi monen kuukauden edestä. Ja sitten kuitenkin, ne elävät sään varassa. Yrittäjän yksi tehtävä onkin seurata tiiviisti, millaista säätä on luvassa.

Pisto osallistuu kaikkiin ravintolan työtehtäviin ja kädessä pysyy niin saha kuin myös juomahana. Kun viime vuoden elokuussa juhlittiin venetsialaisia, oli Piston työmaana kuskata veneellä rakettien lähettäjää. Välillä myös sattuu ja tapahtuu. Kerran erään asiakkaan puhelin tipahti laiturin alle. Oli toukokuun loppu ja vedet vielä viileitä. Kosken varrella kasvanut Pisto uskoi pystyvänsä urotekoon ja riisui itsensä kalsarisilteen sukeltaen puhelimen perään. Vesi oli kuitenkin kylmempää kuin mitä Pisto oli arvellut ja yrittäjä joutui jättämään pelastusoperaationsa yhteen vesiperän tuottaneeseen sukellukseen. Tapaus naurattaa Pistoa yhä.

Piston kerratessa menneen kahden vuoden vaiheita, nousee yksi asia ylitse muun: kavereilta saatu apu ja yhteistyö. Työvaiheet ja tapahtumat saavat kylkeensä nimiä. Pihan taiteelliset yksityiskohdat suunnitteli Aune Laakso. Yleisilmeen ja logon suunnitteli Juha Lassila. Sitten on vielä listan verran kaikkia muita. Juuso, Pauli, Eero, Marika, Mirka, Petteri.

-Olen ikuisesti kiitollinen kaikille niille hyville tyypeille, joiden kanssa olen päässyt tekemään töitä menneen kahden vuoden aikana ja jotka minua ovat auttaneet. Voin sanoa tämän kaiken tässä ja nyt olevan puhtaasti hyvän yhteistyön tulos. Ilman heitä tätä rakennusta ja ravintolaa ei olisi olemassa, Pisto nyökkää sanoo haluavansa jakaa kunniaa sinne, minne se kuuluu.

Teksti ja kuvat: Katja Tamminen

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset