– Hei, mitä jos aloitetaan yhteinen musajuttu, bändi ja keikat?

Kumpi ehdotti vai miten se ikinä menikään, mutta viisi vuotta sitten aviopari Eeva ja Teemu Rantala synnyttivät Lempi78-nimisen bändinsä. Molemmilla oli musiikki- ja bänditaustaa ennestään.

– Töissä eli musiikkihommissa ollaan työpari, kotona aviopari. En perustele Teemulle laulujen sanojen takana olevia asioita, mikä on totta, mikä ei. Ei tarvitse rajoittaa omaa ilmaisua. On superhienoa, miten Teemu tavoittaa sävellyksillään ajatukseni. Laulujen tekeminen on ajatustensa, itsensä paljastamista. Omien laulujen kirjoittaminen on ihaninta, hoitavaa ja voimaannuttavaa. Luottamus on tärkeää ja se toteutuu sataprosenttisesti tässä bändissä, kertoo Eeva.

Yhteisöllisyys on parasta

Eeva Rantala vastaa laulujen sanoituksista, Teemu Rantala sävellyksistä ja koko bändi, jonka yksi kolmannes on Tuomas Orasmaa, sovituksista.

– Homma elää joustavana ja pirteänä, kun mietitään mikä palvelisi jokaisen laulun sanomaa. Myös soittimia vaihdellaan biisikohtaisesti lähinnä Teemun ja Tuomaksen kesken, että kuka ottaa kitaran tänään, kuka koskettimet, mutta oma roolini on kuitenkin selkeästi olla laulaja. Tuomas tuo hyvän lisän myös siihen mitä kerrotaan.

– Treenaaminen on ollut ihanaa ja sitä ollaan tehty paljon! On niin hienoa mennä keikalle, kun tiedetään mitä tehdään. Toiston kautta syntyy vapaus, kaikki yhdessä tekeminen palvelee yhteistä päämäärää. Tehdään rauhassa ja rakkaudella, ei myyntipaine vaan taide edellä. Keikkarintamalla on tietenkin ollut hiljaisempaa viime aikoina, mutta treenaaminen onnistuu ketterästi kolmistaan, kertoo Eeva bändin filosofiasta.

Asiat edistyvät

Yksityisiä keikkoja on ollut myös tänä aikana, kun kaikki kokoontumiset ovat olleet ns. telakalla. Julkinen konsertti on tulossa syksyn aikana. Kevään aikana on syntynyt myös uusia lauluja, joista livenauhoituksia on viisi. Vapaus ja joutilaisuus ovat ruokkineet luovuutta, lauseet ja teemat muhivat, pyörivät alitajunnassa ja syntyvät viimeistään silloin, kun studio on varattu ja ”deadline” on edessä.

– Alussa ollaan, myöntää Eeva. – Korona sotki promoamisen, mutta kaikki biisit löytyvät Spotifysta. Yleisön palaute on tietenkin se paras kiitos.

Vaikka ei ole aikaa, se pitää ottaa

Pysähtyä pitää. Mitkä ovat niitä tärkeitä asioita juuri nyt. Läsnäolo, priorisointi. Iän myötä valintoja ja pysähtymistä. Rauhan arvostusta. Mielikuvitus. Ajassa matkustaminen. Avata portti, olla totta. Joogan harjoittaminen päivittäin. Ihmetellä yhdessä maailmaa. Ja vielä, vinyylin paluu!

Näitä asioita ja teemoja pyörii Eeva Rantalan ajatuksissa. Lapsesta asti on kirjoittaminen ja teatterin tekeminen kuulunut hänen elämäänsä. Nytkin jatko-opintoja ja väitöskirjaa tehdessään Jyväskylän yliopiston Opettajankoulutuslaitokselle, hän jakaa aikansa myös perheen, lasten ja Lempi78:n kanssa.

– Tärkeille asioille on aikaa, niin yksinkertaista se on, kuten muillakin, toteaa Eeva. – Opitaan ja mietitään, ei se ole sen vakavampaa. Ihminen on epätäydellinen ja saa ollakin. Ei tarvitse pelätä epäonnistumista tai virheen tekemistä, joka yleensä ohjaa ihmisen tekemistä tai paremminkin tekemättä jättämistä. Vaikka tässä yhteiskunnassa on aika suorituskeskeinen osaamisen ja pärjäämisen kulttuuri, niin on toiveikas olo siitä, että pehmeät arvot, kuten herkkyys ja myötätunto, ovat nousussa. Että pystytään katsomaan ympärillemme, uskoo Eeva.

Teksti: Jetta Kuitunen
Kuva: Katja Tamminen

Jaa tämä:
Kategoria: Kulttuuri