Tuuli Orasmaa.

Heinola voi jälleen hieman tuulettaa ”omiensa” menestyksestä kahden heinolalaislähtöisen kirjailijan toimesta.

Heinolan kirkolta maailmalle lähtenyt Tuuli Orasmaa on kirjoittanut kirjan Maaseudun tulevaisuus (Vastapaino 2023), joka lisää ymmärrystä ruoantuotannon arjesta ja etsii oikeudenmukaisia ratkaisuja ilmastoystävällisempään tuottamiseen.

Lapsuutensa ja kouluaikansa Heinolassa asunut Tarja Halla on helsinkiläinen toimittaja ja kirjallisuusterapiaohjaaja, jonka ensimmäinen kaunokirjallinen teos Lehtitalon perintö (Väyläkirjat 2024) on juuri tuoreeltaan julkaistu Ylivieskan kirjamessuille helmikuun alussa.

Ruoantuotannon tulevaisuus ilmastonmuutoksen paineissa

Maatalous aiheuttaa huomattavan osan Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Ruoantuotanto on kuitenkin välttämätöntä. Miten tämä ristiriita ratkaistaan kestävästi ja reilusti?

Tuuli Orasmaa on ympäristöaktiivi ja maatalouspolitiikan asiantuntija, jonka vanhemmat ovat 11. polven viljelijöitä. Esivanhemmat viljelivät samaa peltoa jo 1700-luvun alussa. Vanhemmat siirtyivät 1980-luvun lopussa siementuottajiksi, mikä tarkoittaa, että sato myydään siemeninä toisten maatilojen tarpeisiin.
Orasmaan kirjoittamassa kirjassa perusasetelma on se, että hän, kaupunkilainen, tapaa maaseudun yrittäjiä ja yrittää synnyttää keskustelua vaikeista kysymyksistä.

Orasmaa pohtii, onko ruoantuotannossa ilmastotoimien suhteen varaa kompromisseihin. Ilmastotoimia tarvitaan nopeasti, vuoropuhelu on hidasta. Entä jos ymmärtämisellä ja empatialla vain hukataan lisää aikaa, vesitetään tavoitteet? Hänen ajatuksensa ovat muuttuneet siitä, miten paljon pitää olla valmiutta kompromisseihin. Isojen muutosten täytyy kuitenkin tapahtua.

Orasmaa on päätynyt siihen, että riskit ovat suuremmat, jos tuottajien näkemyksiä ei edes yritetä kuunnella. Tuottajilla on maatilassaan kiinni elanto, ehkä suvun historia ja oma identiteetti. He joutuvat sopeutumaan muuttuvaan maailmaan, mutta suora hyökkäys toisen elämäntyötä vastaan voi lyödä luukut kiinni.

Isoäidin jalanjäljillä Heinolassa

Tarja Halla.

Kertun nuoruuden päiväkirja vie kirjoittajan Ouluun sisällissodan kynnykselle. Matka jatkuu Haukiputaan osuuskauppaan ja sieltä kuuluisan Hilma Jalkasen voimistelukurssille Heinolaan. Pääsemme Seminaariin, Kylpylän tanssiaisiin, Harjupaviljongille; onpa Kerttu jopa laskenut vesikelkalla Kylpylän kuuluisassa puuliukumäessä.

– Minusta on tullut Kerttu-mummin ihailija, hän on voimakkaasti olemassa minulle. Olemme kulkeneet samoja polkuja ihaillen kaunista pikkukaupunkia, kertoo Tarja Halla.

Kertun mies Aarne on perustanut sanomalehden Kalajokivarren kirkonkylään. Kertusta tulee hänen rinnalleen yrittäjä, henkilökunnalle mieluinen johtaja.

Kertun ja Aarnen hartaasti toivoma lapsi on Matti, perheen silmäterä. Miksi Matista tulee isä, josta tytär etääntyy jo nuorena aikuisena? Miksi Matti vaikenee elämästään Lehtitalon perheessä?

Lehtitalon perintö -romaani avaa perheen salaisuuksia. Asioita, joista ei haluttu puhua, joista piti vaieta.

Teksti: Jetta Kuitunen

Jaa tämä:
Kategoria: Kulttuuri