Kuva: Klaus Haapaniemi

Lahden visuaalisten taiteiden museo MALVA on uusi elämyksellinen museo Lahdessa. Entisten Lahden taidemuseon ja Julistemuseon muodostama Malva toimii Mallasjuoman entisessä panimokiinteistössä Lahden keskustassa tarjoten vaihtuvia näyttelyitä taidetta, julisteita ja muotoilua.

Klaus Haapaniemen soolonäyttely Vaeltajat nähdään Malvassa 3.3. alkaen. Klaus Haapaniemi on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia nykymuotoilijoita ja tämä on hänen ensimmäinen soolonäyttelynsä museossa Suomessa.
Haapaniemen ja Mia Walleniuksen Klaus & Co -muotoiluyrityksen työt ovat saaneet vaikutteita luonnon mystiikasta, suomalaisista kansantarinoista sekä perinteisestä koristetaiteesta. Haapaniemi tunnetaan erityisesti hänen Iittalalle suunnittelemistaan Taika ja Tanssi -astiastoistaan. Vuonna 2018 Klaus Haapaniemi sai muotoilun valtionpalkinnon.

Vaeltajat – Voyagers -näyttely kuljettaa kävijänsä keskelle taianomaista ja kiehtovaa maisemaa. Näyttely muodostuu telttoja muistuttavista tekstiiliteoksista, jotka kätkevät sisäänsä lasiveistoksia. Taidokas käsityö ja aineettomat mediataideteokset luovat kokonaisvaltaisen ja unohtumattoman elämyksen.

– Vaeltajat on kokonaistaideteos, joka rakentuu äänimaailmasta, liikkuvasta kuvasta ja sisäänsä kutsuvista teltoista. Ajatuksenani on luoda tuokiokuvia, jotka kutsuvat yleisön muodostamaan oman tarinansa teoksen maailmasta. Mielessäni ovat olleet kuvitteelliset kulttuurit ja niiden uskomukset, jotka punoutuvat yhteen ja luovat oman visuaalisen kielensä. Vaeltajat on tulevaisuuden leiri, jossa käsintehdyt ja digitaaliset materiaalit yhdistyvät luoden omanlaisensa uuden mytologian, Haapaniemi kertoo.

Ranskalaista digitaidetta ensimmäistä kertaa Suomessa

Taiteilijakaksikko Adrien M & Claire B luo vuorovaikutteisia, tilallisia ja digitaalisia installaatioita. Malvan näyttely 12.5. alkaen tarjoaa katsojille mahdollisuuden uppoutua elävään digitaaliseen taiteeseen ja kokea, kuinka kuvitteellinen, todellinen ja virtuaalinen ulottuvuus sulautuvat ainutlaatuisesti toisiinsa. Adrien M & Claire B:n maailmaa kiertäneistä teoksia Valon huomassaHavens of Light –näyttely on ensimmäinen, joka nähdään Suomessa.

– Olemme innoissamme mahdollisuudesta tuoda teoksemme Suomeen. Näyttely tarjoaa eräänlaisia suojapaikkoja, joissa voimme hoivata mielikuvitustamme, tehdä kokeiluja ja tutkia suhdettamme toisiin ja joissa voimme hengähtää rauhassa ja tuntea pehmeyden voiman, kertovat Claire Bardainne ja Adrien Mondot.

Huhtikuun alkuun asti on vielä mahdollista nähdä sekä Nanna Suden että Marjatta Tapiolan näyttelyt. Nanna Suden näyttely Taiteilijatar ja raivoisa rakkaus tarjoaa uusia maalauksia kahdelta viime vuodelta.
Marjatta Tapiolan Toisin sanoen -näyttelyssä Tapiola on palannut jo klassikoiksi muodostuneiden nuoruuden teostensa ääreen, ja näiden klassikoiden rinnalla Malvassa nähdään niistä uusia tulkintoja.

Tarkemmat tiedot näyttelyistä www.malvamuseo.fi.

Artikkelikuva: Karoliina Redsven

Jaa tämä: