Qatarissa pelattavat jalkapallon MM-kisat päättyvät tällä viikolla. Kisat jäävät historiaan yhtenä urheilumaailman synkimmistä hetkistä niin ihmisoikeuksien kuin ympäristönkin kannalta. Kisoja varten rakennetut valtavat stadionit jäävät tyhjilleen ja kisoja varten rakennettu muu infrastruktuuri jää vajaakäytölle. Lukuisia ihmishenkiä ja valtavasti luonnonvaroja on uhrattu, ei urheilun – vaan korruption alttarille. Aivan kuin tässä ei olisi tarpeeksi, on Qatar perunut ennen kisoja antamiaan lupauksia. Esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukevat sateenkaarisymbolit ovat olleet kiellettyjä katsomoissa ja kapteenien nauhoissa, vaikka vanhoillinen Qatar ennen kisoja toivottikin kaikki tervetulleiksi. Lienevätkö kisat aikoinaan Qatarille myöntäneet kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan johtajat tästä yllättyneitä? Tuskinpa. Paksu rahatukko takataskussa puhuu paljon painokkaammalla äänellä kuin ihmisoikeudet tai ympäristöasiat.
Qataria puolustelevat nostavat esille maassa maan tavalla -ajattelun. Toki kunkin maan perinteitä on hyvä kunnioittaa, mutta ihmisoikeuksien polkeminen ja väheksyminen sotivat vastoin länsimaista ihmisoikeuskäsitystä. Varsinkin, jos nämä toimet johtavat ihmishenkien menettämiseen. Tällaisia perinteitä tai toimintatapoja kenenkään järjissään olevan ei tulisi hyväksyä. Puhumattakaan ilmastomuutosta kiihdyttävistä toimista aavikkostadioneiden ja -hotellien rakentamiseksi. Ilmastonmuutoksen torjunnassa olemme kaikki samassa veneessä, vaikka erot eri maiden välillä ovatkin huomattavia. Olisitko sinä valmis vähentämään omaa kulutustasi, jotta Qatarin tyyppisissä maissa voitaisiin rakentaa yksiä MM-kisoja varten jättimäisiä stadioneita ja hotelleja, joita vielä kaiken päälle kuuman ilmaston vuoksi viilennetään fossiilisilla polttoaineilla tuotetun energian avulla?
Monet huomauttavat Fifan johtajien tapaan, että kisoissa tulisi keskittyä itse jalkapalloon. Se ei valitettavasti ole helppoa, kun tietää mitä kaikkea taustalla tapahtuu. Urheilu, ja etenkin jalkapallo, on kansoja ja ihmisiä laajasti yhdistävä laji. Lajin ympäri maailmaa nauttimaa näkyvyyttä soisi käytettävän hyvien asioiden edistämiseen, myös nurmikenttien ulkopuolella. Toki on myös hyvä huomioida, että parhaassa tapauksessa ihmisoikeuksissa ja muissa asioissa tapahtuu aitoakin edistystä. Qatar on tehnyt useita parannuksia MM-kisojen myöntämisen jälkeen, vaikkakin osaa muutoksista on kritisoitu liian pieniksi. Suunta on kuitenkin parempaan päin. Toivoa vain sopii, että hyvä kehitys jatkuisi vielä kisojen jälkeenkin. Ja että Fifa kiinnittäisi jatkossa aiempaa enemmän huomiota siihen, mihin kisoja ylipäänsä myönnetään.
Jussi Varjo
Kirjoittaja on Heinolan Uutisten päätoimittaja