Tuomo Seppänen

Heinola lukeutuu niihin paikkakuntiin, joissa luonto on aina lähellä. Ottipa torilta suunnaksi minkä ilmansuunnan tahansa, pääsee luonnosta nauttimaan kohtuullisen kävelymatkan etäisyydellä. Lisäksi vesistöjen pilkkoma maisema tekee luonnosta monipuolisen ja vaihtelevan. Useat hoidetut reitit ja selkeät polut tuovat luonnon helposti saavutettavaksi.

Yksi parhaista luontokohteista Heinolan kaupungin alueella on Koskensaari. Tämä reilun kilometrin pituinen ja leveimmältä kohdaltaan parisataa metriä leveä saari on kuin eteläsuomalainen maisema pähkinänkuoressa.
Alueelta löytyy iäkkäiden lehtipuiden vartioimia lehtomaisemia, synkkiä kuusikkoja ja jopa laajahko lehtikuusten miehittämä metsikkö. Koskensaaressa pääsee niin lähelle koskematonta suomalaista sekametsämaisemaa kuin se näin lähellä asutuskeskusta on mahdollista. 

Monipuolinen biotyyppi mahdollistaa myös varsin monipuolisen eläimistön. Oravien lisäksi kärsivällinen tarkkailija voi bongata rusakkoja ja kettuja. Onnekas voi näiden lisäksi päästä seuraamaan saukon kalastusta. Varsinkin talvisaikaan saukko saattaa nousta jään reunalle aterioimaan. Koskensaaren linnusto on myös varsin monipuolinen. Talvisin saaren kuusikot tarjoavat suojaa tiaisille ja lehtipuut ruokaa tikoille. 

Keväällä Koskensaari herää eloon. Iltaisin saarella kannattaakin hiljentyä kuuntelemaan lintujen virittämää sinfoniaa. Koskensaaren rannoilta löytyy niin kallioista äkkijyrkkää rantamaisemaa kuin uimaan houkuttelevaa hiekkapohjaa ja vesikasvuston valtaamia lahdukoita. Se takaa hyvät pesimäolosuhteet vesilinnuille. Koskensaari onkin yksi niistä paikoista, joissa härkälinnun tyypillinen mylvintä on osa kevään konserttia. Vielä jokunen vuosi takaperin Koskensaaressa pesi valkoselkätikka, mutta nykyisin tämä uhanalainen lintu vierailee saaressa satunnaisemmin. 

Luontoelämyksiä
vähällä vaivalla

Koskensaaren kattaan on merkitty polkuverkosto, jonka varrelta löytyy rasteja, joihin perehtymällä saa hyvän kuvan saaren luonnon monimuotoisuudesta. Siellä voi tottumatonkin luonnossa kävijä piipahtaa merkityiltä poluilta sivuun pelkäämättä eksymistä. Merkittyjä polkuja seuraamalla voi kuitenkin ylittää kosteat paikat, sillä niiden yli on rakennettu pitkospuut. 

Koskensaaren luontokeitaan eteläisessä päässä on laavu ja nuotiopaikkojakin kaksittain. Heinolan kaupungin ylläpitämä laavu tarjoaa vierailijoille hiljentymispaikan, jossa poluilla rasittuneita jäseniä voi lepuuttaa ja mietiskellä omaa luontosuhdettaan elävän tulen äärellä heinolalaista järvimaisemaa ihaillen. 

Saaren kaupungin puoleinen pääty puolestaan tarjoilee hyvät ja valokuvaukselliset näkymät Heinolan luonnonkauniiseen siltamaisemaan.  

Jaa tämä:
Kategoria: Luonto ja retkeily