Eila Aranko päätyi Muuttokummi-Marleenan houkuttelemana Heinolaan.

Kaikki alkoi Espanjasta. Marleena Vento ja Eila Aranko tutustuivat toisiinsa lomalla yhteisen ystävänsä kautta. Vento oli tuolloin asunut Heinolassa puolisen vuotta. Alun perin Kuusankoskelta kotoisin oleva Aranko puolestaan suunnitteli muuttoa pois Vantaalta. Tarkoitus oli, että talvisin Aranko voisi viettää aikaa Espanjassa ja kesäisin asua Suomessa. Sellaiseen sopisi hyvin, että koti olisi jossain muualla kuin pääkaupunkiseudulla, jossa kaikki on vähän tai paljon kalliimpaa. Alustavaan suunnitelmaan kuului etsiä passeli uusi koti Kouvolasta.

-Sanoin Eilalle, että mitä sinä nyt Kouvolaan! Muuta Heinolaan! Vento naurahtaa ja jatkaa ehdottaneensa, että Aranko tulisi hänen luokseen viikonlopuksi kylään sitten, kun he olisivat takaisin Suomessa.

Viime huhtikuussa kyläily toteutui ja Aranko tuli tutustumaan Heinolaan. Hän oli ehtinyt jo olemaan yhteydessä muutamiin asunnonvälittäjiin ja katsottuna oli kolme asuntoa, jotka kaverukset kiersivät porukalla mukaan tulleen yhteisen ystävän kanssa. Kaupunginosat tulivat kätevästi tutuiksi, kun niitä yhdessä tuumin kierreltiin autolla. Päätös syntyi, ja uusi koti löytyi Etu-Tommolasta. Päätökseen vaikuttivat monet asiat kuten se, että Heinolasta löytyy runsaasti luontopolkuja ja monipuolinen kansalaisopisto sekä tietysti Muuttokummi-Marleenan innostava suositus Heinolasta kivana asuinpaikkana.

-Tykkään liikkua paljon ja olenkin jo tutustunut Saittalahden luontopolkuun. Osallistuin myös kansalaisopiston retkelle, jossa kavuttiin Rautvuoren huipulle. Olen suosinut harrastuksissani päiväkursseja ja tutustunut uimahalliin, joka on oikein hyvä. Ja uusiin kuntoportaisiinkin olen tutustunut, Aranko summailee liikuntakokemuksiaan ja kuvailee kaupungin iltavalaistuksen portailta katsottuna olleen kerrassaan hieno.

Uuden kodin sijainnissa plussaa on ehdottomasti se, että lyhyt matka kaupunkiin kulkee pitkin virran vartta. Heinolasta on myös lyhyt ja kätevä bussimatka Lahteen. Eikä sovi unohtaa Vierumäkeä.

-Kävin äskettäin Aavehallilla tansseissa ja oikein yllätyin, kuinka paljon siellä pääsin tanssimaan, Aranko kertoo tyytyväisenä ja että aikoo ehdottomasti mennä tansseihin toistekin.

-Marleena oli oikeassa. Olen viihtynyt täällä hyvin!

Muuttokummi on työhönsä perehdytetty vapaaehtoinen, joka auttaa kotiutumaan uudelle paikkakunnalle. Muuttokummilla on todistus käymästään Muuttokummi-valmennuksesta. Muuttokummilta voi saada neuvoja mm. terveyskeskuksen palveluihin ja liikunta- ja harrastetoimintaan liittyen. Moni Muuttokummeista on itsekin aikoinaan muuttanut Heinolaan, joten he tietävät, miltä uuteen ympäristöön asettuminen tuntuu.

Muuttokummi on tukena muuton suunnittelusta itse muuttoon sekä tarvittaessa sen jälkeenkin. Ennen muuttoa Muuttokummi voi kertoa Heinolan asuinalueista ja vinkata myytävänä olevia kohteita.

Itselleen tai ystävälleen voi kysyä Muuttokummia numerosta 044 512 7899.

Heinolan Uutisten kustantaja Jyränkölän Setlementti hallinnoi Muuttokummi-hanketta. Hanketta rahoittaa Päijänne Leader / Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.

Teksti ja kuva: Katja Tamminen

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset