Kotimaisen juoman sanansaattaja

Pihamaan viini- ja puutarhatilalla on tilaperinteitä jo vuosisatojen takaa, mutta takana ovat ne ajat, jolloin kuohuviini miellettiin ainoastaan juhlamaljoihin.
– Kahdenkymmenen vuoden perspektiivillä voin kertoa, että kuohuviini on löytänyt paikkansa ympärivuotisena juomana, toteaa Titta Pihamaa Pihamaan viinitilalta ja Heinolan Heilan tilamyymälästä.

Tilan antimista tuotetaan siidereitä, oluita, marjaviinejä, sahtia, kuohuviinejä, limonadeja ja erilaisia sesonkijuomia sekä Kalkkisissa että Heinolassa.
– Omaan makuun uskalletaan jo luottaa eikä aina mennä virallisten viinisuositusten mukaan. Lisäksi kuohuviinin yhdistäminen eri ruokien, varsinkin rasvaisten ja maustettujen, kanssa on lisääntynyt. Raaka-aineet sopivat erinomaisesti kotimaisten makujen kanssa yhteen. Ihmisten maku on selvästi kehittynyt kuivempien viinien suuntaan.

Tyrnistä kevään hitti

Tyrni on kevään uusi maku ja kuohuviininä osoittautunut suosituksi. Se tullee loppumaan kesällä, koska marjaa ei saada niin paljon, kuin menekkiä olisi.
– Toki kahdessakymmenessä vuodessa olemme jo oppineet ennustamaankin, mutta välillä joku tuote pääsee loppumaan. Tyrnin karvas maku poistuu käymisen yhteydessä ja siitä tulee raikas ja hapokas yhdistelmä myös marjaviiniin ja siideriin, Pihamaa kertoo uutuudesta. Vadelman ykkösasema on siis vaihtunut!
– Viinien valmistus alkoi vuonna 2000 ja tällä hetkellä valikoimissa on yli kymmenen erilaista viiniä sekä liköörejä ja väkevämpiä tuotteita. Pääasiassa tehdään yhden marjan viinejä, mutta mustikan maku on niin mieto, että se tarvitsee kaverikseen vaikka variksenmarjan. Ja yksi hedelmä eli omena on myös meillä käytössä.

Pihamaan palkittujen tilaviinien aromit ovat peräisin oman tilan marjoista ja hedelmistä.

Loistoa ja kunniaa on tarjonnut maankuulu Viherkuohu, jota on pääministerin kesäasunnolla Kesärannassakin nautittu piccolopulloista pilleillä. Se voitti 2019 helmeilevien viinien sarjan Suomen tilaviinikisoissa. Muita palkittuja viinejä ovat mm. Pihamaan Rosé – Suomen ensimmäinen kultamitaliviini – ja Pihamaan valkoinen sekä Pihamaan Jalovadelma. Jälkimmäinen viini palkittiin vuonna 2013 myös tilaviinien kultamitalilla.

Hämäläinen perinnejuoma sahti

Kylänmiesten ja tilan historian perinteestä on yhteistuumin luotu nykyisen sahdin resepti. Sahtimestari keittää sahdin, joka on tuoretuote eikä säily yhtä kuukautta kauempaa.
– Sitä tullaan meiltä hakemaan kauempaakin, koska se on työläs valmistaa, ja tietysti myös pehmeä ja täyteläinen maku viehättää, Titta Pihamaa iloitsee.

kuvateksti: Pihamaan viettelevä ja voittoisa Viherkuohu on puolikuiva kepeästi kupliva viini, joka on runsaan hapokas ja herkullisen aromikas, Titta Pihamaa kertoo.

Teksti ja kuva: Jetta Kuitunen

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset