
Tero Ijäs on työskennellyt ravintolapäällikkönä Jyränkölän Setlementissä vuodesta 2014.
Monista eri yhteyksistä heinolalaisille tutuksi tullut Tero Ijäs on työskennellyt Jyränkölän Setlementin ravintolapäällikkönä vuodesta 2014 saakka.
-Kolmen kuukauden mittainen projekti vähän venähti, Ijäs naureskelee nyt reilut kymmenen vuotta myöhemmin.
Pitkään kiinteistönvälitys- ja rakennuttamisalalla yrittäjänä toiminut Ijäs päätyi nykyiseen työhönsä osin sattumalta Jyränkölän edellisen ravintolapäällikön jättäessä tehtävänsä. Ijäs istui ennen valintaansa tehtävään Jyränkölän hallituksessa, joten talon monipuolinen toiminta oli hänelle jo entuudestaan tuttua. Hänellä on vankka kokemus ravintola-alalta. Ravintolatyöt niin Vaasassa, Tampereella, Ikaalisissa kuin Heinolassakin ovat tulleet tutuiksi.
-Työskentelin käytännössä lähes koko 80-luvun Vierumäellä, Suomen Urheiluopistolla erilaisissa ravintola-alaan liittyvissä tehtävissä, kuten cateringissa, isoissa tapahtumissa, ruokahuollossa ja muonituksessa.
Vuosien varrella Ijäksen työnkuva opistolla laajeni opiston toiminnan laajentuessa. Mikä oli miehen onni.
-Peruskokin duuni hikisissä keittiöissä hieman rassasi, sillä tykkään olla asiakkaiden kanssa tekemisissä, hän kertoo.
Ijäksen aiempi työura kiinteistönvälityksen ja rakennuttamisen parissa oli sekin hyvin paljon ihmisten kanssa yhdessä tekemistä.
-Tykkäsin rakennuttamisesta, mutta uudistuotannon hiipuessa, tuli aika etsiä jotain uutta, Ijäs kertoo.
Esihenkilönä Ijäs kuvailee olevansa osallistuva esihenkilö.
-Vaikka työ on paljolti ihmisten johtamista, teen itsekin paljon keittiövuoroja sekä catering- ja juhlapalveluja. Huomiseksi olen lupautunut tiskivuoroon, hän naurahtaa.
Tero Ijäs antaa kiitosta henkilöstölleen, joka kiireessäkin loihtii asiakkaille maittavia lounaita. Jyränkölän kahdessa ravintolassa, Kestissä ja Kymenkartanossa, työskentelee yhdeksän vakituista kokkia sekä lisäksi vaihteleva määrä määräaikaisia ja tarvittaessa töihin kutsuttavia työntekijöitä. Vuosittain ravintoloiden keittiöissä valmistetaan 250 000 ruoka-annosta.
-Vastaamme kokonaisvaltaisesti Jyränkölän yhteisökotien asukkaiden ruokahuollosta. Lisäksi toimitamme ruokia palvelutaloasukkaille sekä tietysti tarjoamme kaikille asiakkaille maukasta lounasta noutopöydästä, Ijäs kertoo.
Aika ajoin Jyränkölän ravintoloista kysytään mahdollisuutta tilata ruokia kotiinkuljetuksella, mutta Ijäksen mukaan raja on jouduttu kustannussyistä vetämään vain Jyränkölän omiin palvelutaloihin, jotka sijaitsevat ravintoloiden välittömässä läheisyydessä.
Haasteita ja onnistumisia
Jyränkölä-vuosiensa haasteellisimpiin hetkiin Ijäs luettelee ravintola Kestin remontin, vuoden 2015 pakolaiskriisin ja koronan.
-Koronapandemia aiheutti monenlaisia poikkeuksia, jouduimme muun muassa pitämään ravintoloita suljettuina useamman kuukauden. Ruokahuolto asukkaille kuitenkin toimi katkeamattomana.
Koronakriisin iskiessä päälle Jyränkölässä päätettiin toteuttaa pidemmän aikaa suunnitteilla ollut Ravintola Konsulin remontti. Ravintola avautui uudistuneena syksyllä 2020 alueen historiaa kunnioittaen kantaen nimeä ravintola Kymenkartano.
Toinen ravintoloista, Kesti, remontoitiin nopealla aikataululla kesällä 2015. Syksyllä päälle iski uusi kriisi.
-Syyskuisena perjantaina saimme tiedon, että Heinolaan on tulossa sunnuntaiksi 400 pakolaista ja että meidän on hoidettava heidän muonituksensa, Ijäs muistelee.
Jyränkölä vastasi entisiin Opekon tiloihin avatun vastaanottokeskuksen ravintolan toiminnasta noin 4 kuukautta.
-Onneksi sieltä löytyi keittiötila, jossa oli melkein kaikki valmiina, Ijäs kertoo.
Tero Ijäs kiittelee Jyränkölää työyhteisönä.
-Meillä on pitkäaikaisia työsuhteita, vaihtuvuutta on ollut hyvin vähän. Ja jos joku on lähtenyt, niin aika nopeasti on saatu uusi tilalle.
Omassa työssään Ijäs arvostaa työn monipuolisuutta.
-Välillä se vaatii pitkää päivää, mutta onneksi saadaan vapaita järjestymään.
Jyränkölän ravintolat hoitavat asukkaiden ruokahuollon ja lounastoiminnan lisäksi paljon catering- ja juhlatilaisuuksia.
-Tilaisuudet ovat ravintola Kymenkartanon remontin myötä siirtyneet 90-prosenttisesti ravintolan Residenssi-kabinettiin ja ravintolan yhteydessä sijaitsevaan Sireniussaliin, mikä on helpottanut tilaisuuksien järjestämistä.
Tilat ovat olleet hyvin kysyttyjä.
-Jos aikoo juhlia järjestää, niin kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, Ijäs huomauttaa.
Heinolan ravintolatarjonnassa vuosien varrella tapahtuneita muutoksia Ijäs kuvailee maltillisiksi.
-Osa on lopettanut, ja uusia on tullut tilalle. Osan omistajapohjat ovat vaihtuneet. Olemme kuitenkin pärjänneet kilpailussa varsin hyvin.
Ijäs kertoo, ettei tämä ole mikään itsestäänselvyys, sillä toisin kuin monesti kaupungilla kuulee puhuttavan, Jyränkölän ravintolat eivät saa toimintaansa minkäänlaisia avustuksia.
-Toimimme täysin liiketoiminnallisin perustein, hän korostaa.
Syksyllä 2024 Kestissä päätettiin kokeilla tiettäväsi ensimmäisenä ravintolana Heinolassa tarjota yhtenä päivänä viikossa vain ja ainoastaan kasvisruokaa. Joka toinen maanantai tarjolla ollut kasvislounas oli Ijäksen mukaan menestys.
-Tulemme jatkamaan kasvisruokamaanantaita myös kevään puolella. Maanantait ovat meillä tyypillisesti viikon hiljaisimpia päiviä, mutta saimme kasvisruokamaanantailta täysin vertailukelpoisia lukuja ja paljon uusia asiakkaita.
Jyränkölän ravintoloilla on vakiintunut asiakaskunta, joka koostuu omien palvelutaloasukkaiden lisäksi monista yritysasiakkaista.
Tero Ijäksen mukaan Jyränkölän ravintoloissa kuullaan asiakkaita ja heidän toiveitaan herkällä korvalla. Kotiruoka on kuitenkin asia, josta ravintoloissa ei tingitä.
-Listoiltamme löytyy kaikki suositut kotiruoat jatkossakin, Ijäs kertoo.
Soutu kesän kohokohta
Vapaa-ajallaan ravintolapäällikkö pitää huolta kunnostaan liikkumalla paljon.
-Kuntosali on noussut päivittäiseksi aktiviteetiksi, jolla pidän kunnosta huolta. Pyrin liikkumaan joka päivä vähintään tunnin.
Ijäs kertoo iän myötä mukavuudenhalun kasvaneen.
-Loskakeleillä ei juurikaan tule lähdettyä ulos, hän sanoo.
Soutu kesäisin on yksi miehen suosikkilajeista, ja sitä varten hän pitääkin kunnostaan huolta ympäri vuoden kuntosalilla.
-Sulkavan Suursoutu on kesän kohokohta eikä sinne lähdetä rapakunnossa soutamaan 60 kilometriä, jo 26 kesää soutuun osallistunut Ijäs täsmentää.
Urheiluharrastusten taustalla miehen vapaa-aikaa täyttää monipuolinen yhdistystoiminta.
-Toimin aktiivisesti Heinolan Triathlon Clubin toiminnassa, jonka itse perustin kavereitteni kanssa 40 vuotta sitten. Lisäksi osallistun tiiviisti Lions-toimintaan.
Ijäs on ilmoittanut työnantajalleen jäävänsä marraskuun lopulla eläkkeelle. Vaikka tahti hieman hidastuisikin, ei Ijäksellä ole aikomusta jäädä täysin vapaaherraksi.
-Olen miettinyt, että minkä työuran tässä vielä tekisi; siirtyisinkö esimerkiksi konsultiksi tai tekisinkö catering- ja tapahtumahommia? Tietty vapaus tehdä omien halujen mukaan houkuttelee, ei niinkään se, että töissä on oltava päivittäin kello 6.30.
Tero Ijäs paljastaa, että hänen vaimonsa Susannan suuri haave on tehdä pimein talviaika etätöitä etelässä. Häntä itseään ajatus houkuttelee, kuten myös Lapin keväthanget maalis-huhtikuussa.
-Valo on se juttu, Ijäs kertoo.
Lopuksi vielä kiinnostaa tietää, mikä on ravintolapäällikön oma lempiruoka.
-Hyvin valmistettu pippuripihvi joko itse tehden tai ravintolassa on loistoeväs.
Hyvän ruoan ohella Ijäs korostaa kiireettömyyttä.
-Rauhassa syöminen sekä sen jälkeinen tila ja rauhallisuus on aivan parasta, hän kertoo.
KUKA
Tero Ijäs
Ikä ja kotipaikka: 63, Heinola.
Ammatti: Ravintolapäällikkö.
Koulutus: Ravintolakokki / kylmäkkö, LKV.
Perhe: Vaimo Susanna (Suski), tyttäret Noora (ja Joni) ja Roosa (ja Saku) sekä lapsenlapset Aleksi 10 v., Aleksi 4 v. ja Olivia 1,5 v. Lisäksi vaimon lapset Joona ja Anrika.
Harrastukset: Soutu, hiihto, kuntosali ja triathlon.
Motto: Töissä viljelen mielelläni sanontaa: Mikäs tässä, pelkkää auringonpaistetta!
Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia.
Teksti ja kuvat: Jussi Varjo HU