Dokumentaarisessa projektissa kuvataan ja haastatellaan heinolalaisia, jotka joutuvat käymään ruokajakelussa Jyränkölän Kämmenessä ja Heinolan seurakunnissa. Hankkeessa seurataan myös työpaja Torpan asiakkaiden vaiheita. Monet heistä elävät yhteiskunnan ulkopuolella köyhinä, näkymättöminä, kuulumattomina, pois suljettuina. Pitkittyessään köyhyys johtaa usein syvään syrjäytymiskierteeseen, josta on vaikea nousta takaisin aktiiviseksi toimijaksi ja kansalaiseksi.

Projektin tavoitteena on tuoda esille eri näkökulmien kautta, kuinka köyhyys esiintyy nykypäivän yhteiskunnassa. Syyt köyhyyteen ovat moninaiset. On olosuhteiden uhreja, epäonnistumisia, huonoa tuuria, saamattomuutta, sairautta ja vastakulttuuria. Projekti tuo esiin näitä ihmisiä valokuvin ja kertomuksin, näyttämällä heidät normaaleina ihmisinä, joiden elämässä on muutakin kuin leipäjono ja joiden päivän kaari koostuu monesta tekijästä.

Hankkeessa halutaan vahvistaa köyhyyttä kokeneiden ääntä. Liian usein köyhien elämästä käyttävät puheenvuoroja vain tutkijat, virkamiehet tai poliittiset toimijat. Hedelmällisempää saattaa olla kuitenkin kuunnella heitä itseään. Hankkeen tarkoitus on kuljettaa köyhyyden ilmentymien kautta kohti ymmärrystä köyhyyden luonteesta, köyhien elämästä, heidän toiveistaan, unelmistaan, arjen haasteistaan sekä mahdollisista keinoista ylittää köyhyyden aiheuttamat puutteet ja haitat.

Hankkeessa pyritään osoittamaan, miten keskeistä on ihmisarvon tunnustaminen, osallisuuden kokemukset, sosiaalisen liikkuvuuden ja toinen toisiimme luottamisen mahdollistavat kohtaamiset. Valokuvaus- ja haastatteluprojektin toteuttavat helsinkiläinen valokuvaaja Arto Timonen ja heinolalainen kulttuurientutkija Henna Paasonen. Timonen vastaa projektin valokuvauksesta ja Paasonen haastatteluista ja kirjoittamisesta.

Projektissa valmistuu valokuvanäyttely Päivä se on huomennakin Heinolan kirjastoon 2.–28.10. Avajaiset pidetään 2.10. klo 16–18. Heinolan lukiolla järjestetään myös 5.10. klo 18–20 köyhyyttä käsittelevä luentotilaisuus, jossa puhuvat dosentti Anna-Maria Isola, Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen, FM Henna Paasonen ja kokemusasiantuntija Virpi Hyttinen. Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla klo 17. Tilaisuus striimataan ja se on katsottavissa Jyränkölän Mediapajan Youtube-kanavalla. Hankkeen materiaaleista kootaan kirja vuonna 2024.

Hankkeeseen ovat lähteneet mukaan rahoitusosuudella Heinolan kaupunki, Heinolan seurakunta ja Jyränkölän Setlementti. Myös Kansan sivistysrahasto ja Heinolan kulttuuritoimisto ovat tukeneet hanketta.

Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia.

Artikkelikuva: Arto Timonen

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset