Aiemmin ravintolaa Heinolan keskustassa pyörittänyt Kusmiku avaa lounasravintolan Tommolassa sijaitsevan Heinolan Sahakoneiden entisen ruokalan tiloihin.
– Alallamme tuulee taas siihen malliin, että päätimme jälleen nostaa purjeen ja kiihdyttää vauhtia vastakkaiseen suuntaan. Meillähän nämä ajoitukset uusiin juttuihin ovat ennenkin osuneet haastaviin aikoihin joten miksi ei, myhäilee Jenita Leppälä, toinen Kusmikun yrittäjistä.
Kusmiku on keskittynyt kivijalkaravintolansa sulkemisen jälkeen street foodin tarjoamiseen erilaisissa tapahtumissa sekä catering-toimintaan.
– Meidän kesäsesonki starttasi tänä vuonna maaliskuun puolella ja siitä tänne syyskuun loppuun ollaan ajeltu koko lailla laikka punaisena ruokarekalla ympäri Suomea. Funtsittiin sitten, että kun sesonki loppuu niin keksitään jotain tekemistä tuohon loppuvuoteen ja tyhjää ruokasalia katsellessa se idea alkoi muhimaan jo viime vuoden puolella, mietiskelee puolestaan Miku Leppälä.
Ravintoloiden konkursseista ja sulkemisista on juttuja medioissa lähes viikoittain. Tämä ei yrittäjäpariskuntaa sinänsä pelota.
– Tarkkaan näitä juttuja ja budjetointeja meillä on laskettu jo vuosia vaikka nopeita liikkeitä tehdäänkin ja onhan tuossa matkan varrella tietenkin tullut onnistumisten lisäksi myös epäonnistumisia. Sellaista se elämäkin on. Voisi vähän urheilutermejä käyttäen sanoa, että tehdään parhaamme ja katsotaan mihin se riittää, Leppälät tarinoivat.
Ruokala ei välttämättä ole se kaikkein trendikkäin nimi, mutta toisaalta se kertoo hyvin pitkälle tuotemaailmasta ja tarjonnasta olennaisen. Nimen radikaalilla valinnalla yrittäjät haluavat viestiä myös oman tien valintaa.
– Näinä päivinä on hirmuisesti bistroja tai maateemoittain toimivia ravintoloita. Haluttiin tämäkin tehdä vähän erilailla, kuten me nyt ollaan vuosien varrella totuttu toimimaan. Vanha kunnon lounasruokala, siinäpä se juju kokonaisuudessaan, Jenita nauraa.
Kusmiku jatkaa myös catering-palveluiden parissa. Lisäksi lounasruokalan tiloja voi vuokrata myös yksityistilaisuuksiin.
– Personoidaan mielellään juhlat myös toiveiden mukaan, niin me on aina tehty. Lounasruokaa valmistetaan käsityönä ja lihatuotteet sekä mahdollisuuksien rajoissa kaikki muukin on kotimaisista raaka-aineista valmistettua, Miku kertoo.
Kusmikun lounasruokala avautuu tiistaina 1.10. klo 10.30 osoitteessa Tiilitehtaankatu 13. Ruokala on avoinna arkisin klo 10.30-13.00. Lounasbuffetin hinta asettuu 11 euron hintaan.
– Ja koska haluamme jatkaa yhä myös eläkeläisten huomiointia, he syövät meillä taas edullisemmin, Jenita huikkaa.