Juuri uusitulla Eero-näyttämöllä saa kunnian aloittaa koko perheen näytelmä Tiltu ja Lettu ja leikkimökin asukas. Heinolalaisen äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan, kirjailija Taru Viinikaisen ja kuvittaja Oili Kokkosen hurmaaviin lastenkirjoihin Leikkimökin asukas ja Taskukaihon tapaus perustuva näytelmä on kesäinen leikin ylistys. Ohjaaja Tommi Kainulainen on sovittanut tekstin näyttämölle ja kantaesitys on 17.9. Eero-näyttämölle syntyy kesäinen paratiisi, jossa ongelmat ovat lasten kokoisia. Pihaan muuttanut pertinjuntti ja hänen taikansa heräävät henkiin myös nukketeatterin keinoin.
– Nykyteatterissa nukettaja on usein näyttämöllä, kuten minä Tiltu ja Lettu -näytelmässä. Nukketeatterin taika mahdollistaa sen, että katsoja kokee nuken olevan elossa ja pystyy lähes unohtamaan nukettajan läsnäolon. Esityksessä näyttelijät ja nukettaja eivät kommunikoi keskenään, vaan nuken kautta, kertoo nukketeatteritaiteilija Terhi Tuomikko.

Kostonkierre
Syksyn toinen kantaesitys 1.10. on nastolalaisen Timo Sandbergin historiallisiin jännitysromaaneihin Mustamäki ja Kostonkierre perustuva näytelmä Kostonkierre – tarina jakautuneesta kaupungista.
Vuosi on 1923. Pinnan alla kuplivat samat jännitteet, jotka repivät maan kahtia viisi vuotta aiemmin. Etsiväkonstaapeli Otso Kekillä (Tommi Rantamäki) on selvitettävänä murha, jonka poliisipäällystö on valmis lukemaan pirtutrokareiden välienselvittelyksi – totuus on kuitenkin ensivaikutelmaa mutkikkaampi.
– Kaikkea ei parane uskoa, vaikka suuri osa kirjoista onkin totta ja jotkut hahmot ovat mukana jopa oikeilla nimillään ja sellaisina kuin isoäitini on heitä kuvannut ja olen asioita käsittänyt, vakuuttaa kirjailija Timo Sandberg.
– Pujottelen tosiasioiden välissä mielikuvitusta käyttäen, mutta mukana on paljon totta. Kiirolan saunan saunottajana toiminut isoäitini tiesi ja kuuli kaiken ja nämä asiat, joita kirjoissani kuvaan, ovat nousseet esiin.
Kostonkierre-näytelmän teemoihin kiinteästi liittyvä näyttely Reunanpalsta – elämää kaupungin sylissä on Lahden historiallisen museon kanssa yhteistyönä tehty ja nähtävillä Lahden kaupunginteatterin Aino-näyttämön aulassa vuoden 2022 loppuun asti. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Järjettömän hauska musikaali

Musikaali Something Rotten! Jotain mätää! kertoo viime vuosina hyvinkin tutuksi tulleesta asiasta eli teatterin näyttämölle on löydettävä hitti! Perän veljekset, Retu ja Ruune, tuskailevat teatterinsa rahahuolten kanssa. Vetonaula olisi keksittävä, sillä muuten Retun johtama teatteri jää armotta draaman kultasormena mainetta niittävän William Shakespearen varjoon. Kukkomaisen yleisön suosikin menestys ja ihailu on kerta kaikkiaan liikaa onnistumisesta haaveilevalle Retulle. Epätoivoisena hän turvautuu tietäjään, joka ennustaa musikaalista tulevaisuuden menestystuotetta.
– Jo teoksen alkuidea on hillitön: historiaa sopivasti värittäen kerrotaan mielikuvituksellinen tarina musikaalin synnystä 1500-luvulla. Iloisesti aikakausia sekoittava musikaali on järjettömän hauska! Ensi-ilta on 3.9. suurella näyttämöllä, ilakoi ohjaaja Ilkka Laasonen.

Kuinka Minna Canthista tulee Minna Canth?

Nuori Minna Johnson haaveilee opettajattaren ammatista. Hän aloittaa opiskelut seminaarissa vastoin kauppiasvanhempien toiveita ja ystävystyy ihanan Floran kanssa. Päättäväinen Minna herättää myös opettajansa Ferdinand Canthin kiinnostuksen. Se on skandaali – opettajattaren tehtävähän on olla siveä ja naimaton. Syntyy kuitenkin suhde, joka on alku hienolle avioliitolle. Tasa-arvoisuutta vaaliva pariskunta rikkoo vallalla olevia käsityksiä miehen ja naisen asemasta. Perhe kasvaa, eikä intohimo Minnan ja Ferdinandin välillä häviä. Vankka oma tahto ja aviomiehen tuki vie Minnaa kohti rohkeimpia tulevaisuuden näkymiä ja yhteiskunnallisia vaikutusmahdollisuuksia.
Rouva C. on moderni, rohkea, hauska, yllättävä ja raikas tulkinta kansallisnäytelmäkirjailijamme nuoruusvuosista. Näytelmä pohjautuu Minna Rytisalon arvostettuun kirjaan Suomen ensimmäisestä huomattavasta naisnäytelmäkirjailijasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttajasta. Ohjaus Aino Kivi, ensi-ilta on 28.9.

Aikuisten draamaa myös Aino-näyttämölle

Syyskauden aloittaa 31.8. Aino-studionäyttämöllä Mika Myllyahon kirjoittama tragikomedia ruuhkavuosien vuoristoradasta ja kaiken kestävästä ystävyydestä eli Kaaos. Näytelmä kuvaa tarkkanäköisesti tätä aikaa ja sen vaatimuksia. Näytelmän teemat ovat tunnistettavia, kaoottisuudessaan huvittavia, mutta myös syvältä riipaisevia.
– Rakenne on karnevalistinen tragikomedia, jossa arki suistaa tarinan naisten elämät ajoittain vähintäänkin epäjärjestykseen. Ahdistavistakin tilanteista löytyy aina railakasta huumoria. Näytelmän kaikista lähes 20 roolista vastaa virtuoosimaisesti työryhmän näyttelijäkolmikko, kertoo ohjaaja Tapani Kalliomäki.

Lisätietoja teatterin nettisivuilta www.lahdenkaupunginteatteri.fi

Artikkelikuva on Koston kierre -näytelmästä. Kuva: Tommi Mattila / Lahden kaupunginteatteri

Jaa tämä:
Kategoria: Kulttuuri