Musikaalia, draamaa ja lastenteatteria, klassikoita ja uusia tulkintoja sekä Suomen kantaesitys – teatterisyksy tuskin voisi olla monipuolisempi!
Syyskuu alkaa vauhdikkaasti kolmella ensi-illalla
Vihervaaran Anna (ensi-ilta 2.9.) on rakastettu klassikkotarina mielikuvituksen voimasta ja unelmoinnin tärkeydestä.
Vihervaaran maatilaa pyörittävät naimattomat sisarukset saavat toivomansa riuskan rengin sijaan ovelleen vilkkaan ja temperamenttisen orpotytön, Annan. Annan taukoamaton puhetulva, pohjaton mielikuvitus ja avoin tunteellisuus hämmentävät koko ympäröivää pikkukaupunkia ja pian paikalliset joutuvat kyseenalaistamaan omia ennakkoluulojaan. Tämä näytelmä sopii koko perheelle! Ikäsuositus 6 v.
Henna Piirron uusi dramatisointi perustuu L.M. Montgomeryn Annan nuoruusvuodet-kirjaan (1908). Se on kahdeksanosaisen Anna-sarjan ensimmäinen osa. Kirja oli alun perin tarkoitettu täysin itsenäiseksi teokseksi, mutta kustantajan ehdotuksesta Montgomery jatkoi tarinaa kokonaiseksi teossarjaksi. Sarja kuuluu maailman rakastetuimpiin tyttökirjoihin ja on yhä edelleen suosittu. Sarjaa on käännetty monille kielille, ja siitä on tehty elokuvia ja näytelmiä.
Riemastuttava musikaalikomedia Tootsie
Lahden kaupunginteatteri onnistui nappaamaan ensimmäisenä Suomessa Broadwaylla 2019 nähdyn musikaalin Tootsie. Musikaali perustuu rakastettuun Oscar-palkittuun elokuvaan, jota tähdittivät Dustin Hoffman ja Jessica Lange. Tuoreessa musikaalissa tarina on tuotu tähän päivään ja Suomen kantaesityksessä Tootsiena vierailee Joel Mäkinen. Ensi-ilta 6.9. suurella näyttämöllä.
”On harvinaista päästä aidosti kurkistamaan sitä, millaista olisi olla toisen kengissä. Tootsie tarjoaa päähenkilölleen juuri tällaisen matkan. Michaelin askeleet Dorothyn korkkareissa johdattavat hänet jonnekin aivan muualle, kuin mihin hän alun perin kuvitteli päätyvänsä. Etuoikeuksiaan voi olla hankalaa hahmottaa, jos on koko elämänsä kävellyt toisten tekemää polkua. Toisen asemaan ja näkökulmaan asettautuminen synnyttää uusia ideoita – ja uudenlaista empatiaa.”- ohjaaja Tommi Kainulainen.
Lue tästä Tootsien arvostelu.
Syyskuun kolmas ensi-ilta 28.9. tulee olemaan seitsemän teatterin yhteistyönä toteutettu Ei kertonut katuvansa. Viisi naista kävelee poltetun maan halki. Heidän ainoa päämääränsä on säilyä hengissä, palata takaisin elämään, jonka he luulivat jättäneensä taakseen. Koteihinsa käveleviä naisia yhdistää vain häpeä ja tieto vastassa olevasta vihasta. Ei kertonut katuvansa on kuvaus elämänjaksosta, josta ei koskaan enää puhuttu. Näytelmä perustuu Tommi Kinnusen saman nimiseen romaaniin, jonka taiteilijaprofessori Mikko Roiha dramatisoi ja ohjaa.
Lokakuu tarjoaa klassikkoja, mutta millaisia
Kaikki ovat varmasti nähneet tai lukeneet Aleksis Kiven klassikon Nummisuutarit. Se on väkevää nuoruuden juhlaa sen kaikessa kauneudessa ja kauheudessa. Alkuperäistä klassikkoa kunnioittava, kiehtovan ennakkoluuloton sovitus tuo Lahden kaupunginteatterin suurelle näyttämölle yllättävää irrottelua ja ravisuttavia tunteita 12.10. alkaen.
Eskon roolissa Tuomas Korkia-Aho. Teokseen on Altti Uhlenius säveltänyt musiikkia, joten näitä juhlia ei kannata jättää väliin.
Toinen klassikko ja syksyn viimeinen ensi-ilta on Anton Tsehovin Lokki. Esa-Matti Smolanderin sovitus eurooppalaisen näytelmäkirjallisuuden suurimmasta klassikosta tuo Tšehovin henkilöt ja Lokin tapahtumat tähän päivään. Näytelmä rikkoo perinteisiä teatterin muotoja raikkaalla ja humoristisella tavalla, kunnioittaen Tšehovin luomia hahmoja ja näytelmän teemoja. Toive hyväksytyksi ja rakastetuksi tulemisesta ajaa näytelmän henkilöitä kohti tavoitteitaan. Pakkomielteinen rakkaus, kunnianhimo ja taide kuroutuvat riipaisevaksi tunnemyrskyksi 18.10. alkaen pienellä näyttämöllä.
Aino-studionäyttämöllä jatkaa yleisön pyynnöstä Kaaos, joka on tragikomedia ruuhkavuosien vuoristoradasta ja kaiken kestävästä ystävyydestä. Karnevalistisen näytelmän kaikista 21 roolista vastaa virtuoosimaisesti työryhmän näyttelijäkolmikko.
Teksti: Jetta Kuitunen
Artikkelikuva: Johannes Wilenius / Lahden kaupunginteatteri