Ihminen elää keskimääräisesti yhden elämän, mutta teatterissa voimme elää tuhat elämää.

Näin sanoo Lahden kaupunginteatterin uusi johtaja Lauri Maijala, joka aloitti pestinsä tämän vuoden alussa ja on nyt julkistanut oman ohjelmistonsa syksylle 2024. Myös teatterin visuaalinen ilme ja logo sekä nettisivut päivitettiin tälle vuosikymmenelle. Suunnitelmissa on laajentaa uutta ilmettä myös yleisötiloihin. Lahden kaupunginteatteri on valittu teatteritalon modernin arkkitehtuurin merkkiteosten joukkoon. Valinnan tehnyt Docomomo International on 1988 perustettu kansainvälinen modernin arkkitehtuurin tutkimus- ja suojelujärjestö. Järjestöön kuuluu noin 70 paikallisosastoa kaikista maanosista.

Ensi syksyn ohjelmistossa on viisi ensi-iltaa

Koko perhettä riemastuttava moderni klassikko aloittaa näytäntökauden. Elokuun viimeisenä päivä saa ensi-iltansa Fedja-setä, kissa ja koira. Se on villi ja vapauttavan anarkistinen seikkailu halusta toimia oikein. Se on ruualla toimivia traktoreita, pähkähulluja aikuisia ja ihania eläimiä pursuava tarina ystävyydestä, kutsumuksen etsimisestä, löytämisestä sekä sukupolvien ja lajien välisestä mahdollisuudesta oppia toinen toisiltaan. Nimiroolissa vierailee Fanni Noroila. 

Syksyn musikaali on harvinaista herkkua Suomessa. The Black Rider – casting of the magic bullets on Lahden kaupunginteatterin uuden johtajan Lauri Maijalan ohjaama koominen kauhusatu aikuislle. Tom Waitsin säveltämä pirullinen rock-ooppera kertoo intohimoisesta rakkaudesta, addiktiosta ja tarjouksesta, josta kannattaa kieltäytyä. Kätchen on metsänvartijan tytär, joka on palavasti rakastunut Wilhelmiin, kaunosieluiseen kirjanpitäjään. Kätchenin isä ei kuitenkaan hyväksy sulhasehdokasta, sillä kaupunkilainen Wilhelm ei osaa metsästää. Ei auta, Wilhelm metsälle siis, mikäli tahtoo Kätchenin kanssa naimisiin. Opetellessaan epätoivoisesti aseenkäyttöä, törmää Wilhelm metsässä itseensä saatanaan ja tekee tämän kanssa sopimuksen taikaluodeista, jotka osuvat aina kohteeseensa. Paholaisen roolissa teatterin uusi näyttelijä Vilma Kinnunen, muissa päärooleissa Aurora Manninen ja Tuomas Korkia-Aho. Ensi-ilta suurella näyttämöllä 7.9. Ikäsuositus 14 vuotta. Esityskieli suomi ja englanti.  

Lauri Maijala ohjaa myös perheen pienimmille Kirsi Kunnaksen rakastetun klassikkoteoksen Tiitiäisen satupuu, jota esitetään 25.9. alkaen aulan Satunurkassa. Satuilijoina Saana Hyvärinen ja Aki Raiskio.

Syksyn toisen ensi-iltajakson aloittaa Orlando 9.10. Aatelisnuorukainen Orlando lähtee etsimään itseään halki vuosisatojen, rakastaa niin ihmisiä kuin runouttakin, pettyy niin ihmisiin kuin runouteenkin, löytää itsensä kaukaisilta mailta ja tutuilta kotikonnuilta, aina uudestaan tutun tammipuun syleilystä. Virginia Woolfin romaaniin perustuva Orlando on fantastinen teatterileikki, Peer Gyntmäinen kohtalonmatka ja ajaton nostalgiatrippi siihen mikä ei muutu: ihminen. Orlandon roolissa teatterin toinen uusi vakituinen näyttelijä Aurora Manninen.

Syksyn viimeinen ensi-ilta 12.10. on Thelma & Loviisa, eeppinen western ja henkeäsalpaava roadnäytelmä kahdesta ystävyksestä pakoretkellä halki Suomen – aina kaukaiseen Arizonaan asti.  Thelma ja Loviisa monumenttien laaksossa on saanut innoituksensa legendaarisesta Ridley Scottin 1991 ohjaamasta Thelma ja Louise -elokuvasta. Luvassa on katkeransuloinen, monumentaalinen kostoilottelu, pyro-ooppera ja eloonjäämisnäytelmä. Se on surutyö, kutsuhuuto ja slide-kitaralta kuulostava feministinen western aivan kaikille, jotka ovat joskus saaneet elämältä turpiinsa. Nimirooleissa Sara Paasikoski ja Anna Pitkämäki.

Syksyn ohjelmisto on myynnissä 7.3. alkaen.
Lisätietoja ja esitysaikoja teatterin nettisivuilta lahdenkaupunginteatteri.fi.

Jaa tämä:
Kategoria: Kulttuuri